MotoNews.pl

Termometr-gdzie przyczepić czujnik zewnętrzny

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ponieważ kilka dni temu kupiłem sobie tai badziewny termometr do auta i musze gdzes przyczepic czujnik zewnetrzny.

Poniewaz termometr umescilem na dole po lewej stronie od kierownicy miejsca na czjnik szykałem gdzies stosunkowo blisko-najpierw wstawilem go za nadkolem lewym-na samym dole. Ale podczas jazdy temperatura rosla-czyli gdzies cieple od silnika lecialo.

Teraz przykleiłem go do podłogi/zaraz za lewym chlapaczem przedniogo koła-w okolicach przewodów hamulocowych jest taki jakby rowek który powinien chronic od wiatru podczas poruszania sie z wiekszą prędkością-i tak jest zdecydowane lepiej ale nie idealnie.

MOżE KTOś Z WAS MóGłBY PODPOWIEDZIEC GDZIE JEST DOBRE MIEJSCE-GDZIE WY MACIE UMIESZCZONY TAKI CZUJNIK.?

Ja w nubirze mam czujnik wsadzony w rurę przez którą silnik zasysa powietrze, a właściwie wpuściłem czujnik w rezonator,który jest w nadkolu.Nawet jeżeli pokazuje wyższą temperaturę przy postoju,to w czasie jazdy jest już optymalnie.

Może zewnętrzne lusterko byłoby dobrym miejscem, tak jest chyba w Octaviach.
Pozdrawiam i Wesołych Świąt dla wszystkich.

U mnie czujnik temperatury wylądował w zderzaku za tablicą rejestracyjną.
Latem nie pokazuje zawyżonej temperatury przez rozgrzany asfalt a zimą nie jest narażony na oblodzenie podczas jazdy.
Jest przyklejony do tego kwadratowego wycięcia w zderzaku.

w bumierach czujnik jest fabrycznie w okolicach przedniego zderzaka - w e34 przy lewym halogenie, w e39 przy prawym

Cytat:
2007-12-23 21:46:42, tommi3737 pisze:
MOżE KTOś Z WAS MóGłBY PODPOWIEDZIEC GDZIE JEST DOBRE MIEJSCE-GDZIE WY MACIE UMIESZCZONY TAKI CZUJNIK.?

Logika i zasada mierzenie temperatury nakazuje umieścić go gdzieś na wys.1 m. Wiele auta ma w lusterku i to jest chyba optymalne miejsce. Montowane za nisko (jak w BMW) będzie wciąż pokazywał za wysoką temperaturę.

spod lusterka to dobre miejsce-ale zeby tam kabel puscici to trzeba by drzwi rozbierac a tego robic m sie nechce

Jak się nie chce, to sobie w kabinie zostaw, a nie pytaj gdzie będzie dobrze
Mnie się wydaje to najlepszym pomysłem.
PS No chyba, że ktoś z forum Ci tam zainstaluje.

Cytat:
2007-12-25 17:08:27, mswalcza pisze:
Jak się nie chce, to sobie w kabinie zostaw, a nie pytaj gdzie będzie dobrze Mnie się wydaje to najlepszym pomysłem. PS No chyba, że ktoś z forum Ci tam zainstaluje.

Ale żes teraz wyjebał z żartem... taka wigilijna filozofia. Przeciez niebede rozbierał pół auta zeby pociagnąc czujnik od termometru?? tym bardziej ze na dworze minus 5 a ja garazu niemam. Pozatym wszystkie rozwiazania wczesniejsze podane przez kolegów w zderzaku, czy dolocie byly znacznie latwiejsze do wykonania. A jakbyś chciał mi zainstalować ten termometr w lusterku to zapraszam do Łodzi-tylko weź rękawiczki bo ci łapki mogą zmarznąć. A tak nawiasem to ja nikogo o montarz nieprosiłem.Zostaw swoje poczucie humoru chociaz na okres świąteczny w domu.
Pozdrawiam cię i życzę wesołych świąt.

Cytat:
2007-12-25 19:47:48, tommi3737 pisze:
Pozatym wszystkie rozwiazania wczesniejsze podane przez kolegów w zderzaku, czy dolocie byly znacznie latwiejsze do wykonania.

Wiesz... najłatwiej to będzie Ci czujnik zostawić we wnętrzu auta. Chcesz mieć termometr jako gadżet, czy też znać temp.zewnętrzną?

Cytat:
2007-12-25 19:47:48, tommi3737 pisze:
Ale żes teraz wyjebał z żartem... taka wigilijna filozofia. Przeciez niebede rozbierał pół auta zeby pociagnąc czujnik od termometru?? tym bardziej ze na dworze minus 5 a ja garazu niemam. (...)

No właśnie... na dworze "minus 5", a są tacy co się zastanawiają gdzie zamontować czujnik temperatury
Jak jest "minus 5", to zostaw i czekaj, aż będzie plus 20. Wówczas bez garażu się obejdzie i będziesz mógł grzebać do woli.
Z drugiej strony już znasz temperaturę na zewnątrz (minus 5), to daj sobie spokój i nie zawracaj Wisły kijem
Również cię pozdrawiam i życzę udanego sylwestra.

wg mnie najlepsze miejsce na termometr do zderzak, szczególnie tylny, nie ma tam napływu ciepła ani wiatru który zaniża temperaturę