Odpalanie na gazie-pomocy!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Mam problem i prosbe.
Czy jest mozliwosc odpalenia auta na gazie?
Chyba padla mi pompa paliwowa i nie moge odpalic na bezynie.musze jakos dojechac do warsztatu wiec musze odpalic na LPG.Wiem ze jest taka opcja ale nie wiem jak to zrobic.Poprzedni wlasciciel ktory sprzedawal mi auto nie wiedzial rowniez mimo ze to on instalowal gaz.Nie mam pojecia jakiego typu jest to gazownia ale podejzewam ze starego typu.Napewno nie sekwencja.Prosze o jakie kolwiek wskazowki.
Pozdrawiam

Ludzie co z wami,nikt nie odpala na gaziei nie wie jak to robic

Na takie pytania nie odpowiadamy, nie jesteśmy jasnowidzami. Chyba Cię to nie dziwi.
Cytat:
Nie mam pojecia jakiego typu jest to gazownia ale podejzewam ze starego typu.Napewno nie sekwencja

My tęż nie mamy pojęcia co masz.

Cytat:
2007-12-29 20:53:00, wojtas1974 pisze:
Ludzie co z wami,nikt nie odpala na gaziei nie wie jak to robic

Da się, każdy się da. Podaj co masz na nalepkach, centralce, zrób fotkę i wstaw, to ludzie bedą wiedzieć z czym masz do czynienia. Na ślepo nikt nic nie wykuma. Każda instalacja jest inna.

Cytat:
Da się, każdy się da.

I tu się mylisz....

Jeżeli nie masz na przełączniku opcji odpalania wyłącznie na gazie, to sprubuj pstryknąć przełącznikiem dwa lub trzy razy tzn w połozenie benzyna -automat wtedy prawdopodobnie będziesz miał od razu zasilanie lpg. No przynajmniej u mnie tak było.

Tak, tak. Klikajcie, pukajcie, kombinujcie, a potem biegiem do gazownika jak się przełącznik przeprogramuje (Lovato) albo komp LPG zwariuje. Czy tak trudno zajrzeć pod machę i sprawdzić co tam siedzi? Nie każda instalacja pozwala na bezproblemowe odpalenie z gazu. Np. w Bingo trzeba mieć uaktywnioną opcję odpału awaryjnego i dopiero wtedy można odpalać na LPG, a i to w odpowiedni sposób.

Na wlaczniku gazu niestety nie mam opcji odpalania na gazie.Jest tylko 1 przycisk i 4 diody pokazujace poziom gazu w zbiorniku.1 nacisciecie tego guzika wlacza instalke i przechodzi na LPG po 2500obr/min po 2 nacisnieciu tego samego guzika wylancza sie.Zbytnio nie ma jak pokombinowac

Mnie to bardzo ciekawi dlaczego ludzie sa tacy nie rozumni.
Cytat:
tak trudno zajrzeć pod machę i sprawdzić co tam siedzi?

Chłopaku zajrzyj pod maske podaj co masz zawsze ktos ci cos doradzi. Na grom wypisujesz swoje wywody zrob zdjecie spisz nazwe instalacji i wszystko. A ty bedzie drazył i drazył bez sensu. Kolego co ty masz kombinowac jak ty tylko umiesz przelaczyc z benzyny na gaz i z powrotem nie masz bladego pojecia jak działa isntalacja gazowa.

Kolego homer.
Gdybym sie znal na instalacjach gazowych to nie zawracal bym glowy takim znawcom jak ty,ale tobie widac sie wydaje ze ludzie z nudow pisuja o swoich problemach na forum.Staralem sie opisac co wiem i liczylem na jakas pomoc.Niestety nie moge zamiescic zdjecia bo dzisiaj juz odcholowali mi auto na warsztat.Ale wszystkim ktorzy chcieli pomoc dziekuje.Chociaz nadal chetnie dowiedzial bym sie jak odpalic to moje ustrojstwo na gazie-tak na przyszlosc.

Wojtas1974 nikt tu książki o odpalaniu awaryjnym pisać nie będzie. Przeważnie instalacje różnych producentów mają inny sposób odpalania z LPG. Tak więc dopóki nie napiszesz co masz pod maską i w kabinie raczej nikt Ci konkretnej odpowiedzi nie udzieli. I jeszcze raz uprzedzam, że w przypadku przełącznika Lovato DI 198 klikanie bez ładu i składu może doprowadzić do jego przeprogramowania. Tam się ustawia próg obrotów przełączania właśnie odpowiednio manipulując przyciskiem przełącznika, więc ostrożnie z tym klikaniem.

Jak tylko dostane zamowiaona pompe paliwa i odbiore auto od mechaniora to zrobie fotki tej instalacji i zamieszcze.Mam nadzieje ze jest szansa na palenie na gazie przy tej mojej instalce.
Pozdrawiam

Wojtaas, każda jest sterowana inaczej, a to że masz jeden przycisk nie znaczy ze nie da się na LPG odpalić. Jeśli gazownik Ci nie zablokował możliwości awaryjnego odpalania na LPG, to odpalić możesz.
W "Autronic AL700" trzeba przycisnać i przytrzymać przycisk przed włączeniem zapłonu (zaświeceniem kontrloek). Przekaźnik pstyknie pod maską, zapala się LED (praca na gazie), przekręcasz kluczyk i już silniczek warczy na LPG

[ wiadomość edytowana przez: Felicja-n dnia 2008-01-04 12:19:27 ]

Robilem juz tak.Niestety kontrola nadal migala co oznacza ze nie przelaczyl sie na gaz.Moze mam blokade o ktorej mowa wczesniej A moze jak zamieszcze zdjecia to sie wszystko wyjasni.
Pozdrawiam