Pomozcie, dot. tylnej tablicy i chlapaczy w malczaku... :-)

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hej hej!
Wlasnie postanowilem odmienic co nieco w moim malczaku , dlatego prosze Was o rade.
Mianowicie chce przeniesc tylna tablice na zderzak - w zwiazku z tym pojawia sie pytanko - czy policyjna kontrola albo pan od przegladow moga miec jakiekolwiek objekcje co do takiego umieszczenia rejestracji? Macie z tym jakies doswiadczenia?
I jak poradzic sobie z oswietleniem tabliczki? Standardowa lampka gdy sie ja odwroci nie oswietla za dobrze, w sumie tak czy owak zainstalowalbym ja w ten sposob, ale czy potem nikt nie zarzuci mi ze numeru nie widac, swiatelko swieci w oczy itd itp? Dostal ktos z Was mandat za cos takiego? Hmmm...
Troche sie rozpisalem
I jeszce jedno, czy zdjecie tylnych chlapaczy w 126p FL moze wiazac sie z jakimis nieprzyjemnosciami podczas kontroli drogowej?
W sumie moze nudze z tymi kontrolami, ale cos ostatnio wybitnie czesto mi sie zdarza byc kontrolowanym
Dzieki z gory za pomoc

No więc tak: Z mojej wiedzy wynika, że jeśli wszystko jest zrobione z głową a nie na hama to problemów nie ma.TZN. musisz dorobić sobie światełko do tablicy.Albo pokombinuj z seryjnym,albo dorób sobie np. z żarówki do kierunków.Mój kumpel maił tak zrobione,oczywiście obudowane blaszkami żeby odpowiedniio świeciło a nie gdzie popadnie, a że nie było to piękne to żeby się nie rzucało w oczy to świeciło z boku a nie z góry

Myśle że zdjecie chlapaczy, niczym nie grozi, miałem juz duzo kontroli i niebiescy nigdy nic mi niegadali co do chlapaczy, a juz długo bez nich jeżdzę, ale też chyba zależy wszystko od charakteru człowieka(gliniarza),jeden się do niczego nie przyczepi a drugi za to że masz brudną szybe

Cytat:
2003-07-07 16:52:03, SMOCZEK pisze:
Myśle że zdjecie chlapaczy, niczym nie grozi, miałem juz duzo kontroli i niebiescy nigdy nic mi niegadali co do chlapaczy, a juz długo bez nich jeżdzę, ale też chyba zależy wszystko od charakteru człowieka(gliniarza),jeden się do niczego nie przyczepi a drugi za to że masz brudną szybe

to akurat masz pewne jak w banku, czasami mozesz jezdzic szrotem i sie do niczego nie dowala a czasami wszystko ok i szukaja dziury w calym, tak to z tymi mendami jest niestety

mnie kiedys zabrali DR za niby lyse opony (wg mnie byly spoko dalo sie jeszcze pojezdzic) jednak po 4h Ci sami gliniarze przywiezli mi dowod radiowozem pod dom takze widzisz roznie bywa

Mi sie raz na przedladzie facet doczepil ze nie mam chlapaczy, ale go uprosilem zeby mnie nie wywalil... i nie wywalil ale kazal chlapacze zalozyc. Natomiast znajomy ojca dostal mandat za brak chlapaczy.

z tego co ja wiem, to chlapacze są obowiązkowe (chociaż widzę na ulicy dużo aut bez....)

Co do chlapaczy to widziałem sporo bryk bez i sie sam zastanawiam czy je zdjąć ???
A co do tablicy to ja przy ostniej kontroli (pierwszej mojej) niemiałem z tym żadnego problemu, obejrzeli bryke do okoła i nic sie nie czepiali.
Z tym że musi to być zrobione porządnie, ja długi czas kombinowałem jaką lapke użyć aż wkońcu sie wkużyłem i zrobiłem z seryjną, tylko trzeba pamiętać żeby lampka nie świeciłą do tyłu (wtedy mogą się czepić), według mnie moje rozwiązanie jest poprawne

Cytat:
2003-07-07 17:02:06, ZoLt4R pisze:
Cytat:
2003-07-07 16:52:03, SMOCZEK pisze:

to akurat masz pewne jak w banku, czasami mozesz jezdzic szrotem i sie do niczego nie dowala a czasami wszystko ok i szukaja dziury w calym, tak to z tymi mendami jest niestety

mnie kiedys zabrali DR za niby lyse opony (wg mnie byly spoko dalo sie jeszcze pojezdzic) jednak po 4h Ci sami gliniarze przywiezli mi dowod radiowozem pod dom takze widzisz roznie bywa

dlaczego ci przywiezli?

aha a co do chlapaczy to sa takie krótkie sztywne plastiki i one załkiem niezle wygladają i są prawie nie widoczne

Co do chlapaczy to niby jest coś takiego że jesli auto było seryjnie w nie wyposazone to mają być, ja od swojego eleganta odciołem bo seryjnie elegant niema chlapaczy i tego jestem pewien więc moga mi skoczyc. A co do oswietlenia tablicy niemam doswiadczenia chociaż widziałem duzo rozwiązań podobnych do Speed'a

Wedlug przepisow:
Tablica powinna byc oswietlona i 30cm nad powierzchnia ziemi
W moim przypadku jest 21cm ale oswietlona z 2 stron...

Chlapaczy nie posiadam.

Ja mam rejestracje przeniesiona na zderzak do niedawna wygladalo to w ten sposob:

Tylko raz kiedys podczas kontroli w moim rodzinnym miescie gliniarz zapytal mnie "czy nie wydaje mi sie ze ta rejestracja nie jest za nisko?" ale tylko zapytal.
Teraz mam zderzak przerobiony o tak jak Alex (właśnie dzisiaj bede go wykanczal):

Co do chlapaczy do z tego co wiem eleganty na szerokich zderzakach wychodzily z fabryki bez chlapaczy...
Sam odkad zalozylem wieksze kola - nigdy nie mialem chlapaczy.
Przy waskich plastikach i przy lyzwach raczej chlapacze powinny byc.

A tak w ogole, jak wycinacie dziurki w zderzakach, i jaka technika robi sie tak z tylnim zderzakiem [vide zdjecie z bialym maluszkiem]? Pytam, bom zielony w tym temacie A kto pyta nie bladzi

Ja do wycinania np. otworu w zderzaku urzyłem wiertarki i skalpelak

A biały jest posklejany z kawałków

to w końcu te chlapacze są obowiązkowe??? ja nie mam..ale i tak mysle ze zanim doszli by do chlapaczy to by mi znaleźli duzo powazniejsze usterki...