MotoNews.pl
9 Wymiana nagrzewnicy (203099/0)

Wymiana nagrzewnicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam mam pytanie bo nie znalazlem w arch. jak wymienic nagrzewnice w 2.0 16 V , bo chyba to jest to leci lekko cieple powietrze termostat dobry trzyma calyczas 92 ,moze zawor nagrzewnicy, wymienilem go w tamtym roku ale kupilem podrobe za 50 zł co o tym myslicie

Wymiana nagrzewnicy w Omedze B to zwalanie całej deski rozdzielczej...lepiej sprawdź te zawór.... i módl sie żeby t nie była wina nagrzewnicy :]

Ale zaraz po wymianie zaworu, jakie miałeś ogrzewanie? Temat jest na czasie I ja mam problemy z ogrzewaniem, ale stawiam na nagrzewnice. Zaatakowałem wąż wejściowy z Karchera, na powrocie woda leciała jak krew z nosa, więc napewno jest zakamieniona. Kupiłem nową nagrzewnicę na allegro, i już chciałem sam rozbierać auto pod domem, ale poczytałem ,,Sam naprawiam,, i okazało się że do zdjęcia kierownicy potrzebny jest sćiągacz. Na szczęście mechanik który serwisuje mi Ome, podejmie się wyzwania za niewielkie pieniądze. We wtorek auto idzie do roboty.

Sciagacz do kierownicy a pare razy puknac od tyłu nie łaska i kierownica schodzi jak trzeba kierownica to najmniejszy problem jest w tym całym zabiegu.

nie wiem jakie mialem ogrzewanie bo zawor wymienialem latem , jeszcze dodam ze rok temu tez latem wlalem do ukladu plyn wurtha bo myslalem ze to przeciek a ciekl zawor i nie wiem co dalej robic

Można zrobić płukanie nagrzewnicy, koszt niewielki, trochę zabawy, a efekt przy odrobinie szczęścia zadowalający, potrzebny ciepły garaż i ujęcie wody. Opis akcji w archwum.

Moze uszczelniacz ci zapchał nagrzewnice. Dlatego ja nie leje tych uszczelniaczy tez sie nauczylem na bledach. Kiedys zalałem a pozniej wlasnie zmienialem nagrzewnice.

ktos kiedys pisal ze mozna wyjac nagrzewnice od strony pasazera czy to prawda ?

tak, ale musiałbyś wpierw zmienić omegę na A

jak bedzie walniety zawor to bedzie lecialo lekko cieple powietrze jak ten zawor dziala czy otwiera sie tylko caly czy ma jakies regulacje np. pokretlem nawiewu

Zawor albo jest otwarty albo zamkniety działa na podcisnienie.
A regulacja ciepła to juz klapki w nagrzewnicy.

Czasami problemem może być uszkodzony(zapchany) zawór elektromagnetyczny, który steruje podciśnieniem idącym do zaworu nagrzewnicy. Spotkałem się z tym, że płyn z uszkodzonego zaworu nagrzewnicy zasysany był do ww. zaworka i zasyfił bo maksymalnie. Dlatego przed wywaleniem kokpitu sprawdź czy w wężyku jest podciśnienie.

ale jak to sprawdzic i w jakim wezyku

Do zaworu idzie cienki wężyk z podciśnieniem. Ustaw ciepło na max i sprawdź czy jest w nim podciśnienie, potem ustaw zimno na max i sprawdź jeszcze raz. W jednym położeniu powinno być podciśnienie a w drugim nie. Sprawdź też, czy zawór jest szczelny i nie puszcza podciśnienia

ok dzieki

Witam koledzy przerabiałem temat 4-m temu.
Stawiam na nagrzewnice w 99 % dwa lata się męczyłem płukanie różnymi środkami i nic ja osobiście wymieniałem ją i zajęło mi to ok.5 godzin
Po pierwsze nagrzewnice proponuje nabyć u Mariusomegos koszt ok. 60,- ma ich coś ok. 30 na pewno wybierze ideał (ja taką dostałem)

Żadnej kierownicy nie trzeba ściągać odkręcamy boczki po obu stronach deski ściągamy poduchę od str.pasarzera i odkręcamy wszystkie śruby mocujące deskę demontujemy przedni panel sterowniczy(ten z popiołką) licznik z nawiewem środkowym i tunel(to, co jest między fotelami przednimi. I oczywiście obudowę stacyjki pod kierownicą odciągamy deskę ok. 3-4cm po całości (tyle ile odejdzie do kierownicy) potem odciągamy deskę od strony pasażera dość mocno (najlepiej żeby jedna osoba odciągała deskę a druga odkręciła mocowanie nagrzewnicy, która jest wsuwana jak szuflada od strony pasażera na wysokości popielniczki poziomo,wysuwa się do drzwi pasażera.)Ja tak właśnie zrobiłem % poskładałem i po prostu jestem w szoku jak to auto grzeje

Życzę powodzenia

Witam. Podepnę się do tematu. Może ma ktoś mozliwość sprawdzenia w EPC jak wyglądaja te uszczelnienia przewodów przy nagrzewnicy w Omedze A ? Z góry wielkie dzięki.

No i po sprawie. Nagrzewnica wymieniona. Oryginalna ciekła delikatnie i stąd zaparowane szyby...
Musze jednak powiedzieć, że ogrzewanie nie jest mocną stroną Omegi. Ogólnie jest OK, ale szału nie ma nawet na sprawnym układzie i nowej nagrzewnicy.