Demontaz i montaz przedniej szyby.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Bede musial wyciaganc przednia szybe bo pod uszczelka na dachu poakzuje sie rdza...bable. Czy nasza szyba jest klejona? jak wyglada demontaz i montaz. Mozna to zrobic w warunkach "własno garazowych"?

Cytat:
2008-01-03 15:44:41, papciak pisze:
Witam. Bede musial wyciaganc przednia szybe bo pod uszczelka na dachu poakzuje sie rdza...bable. Czy nasza szyba jest klejona? jak wyglada demontaz i montaz. Mozna to zrobic w warunkach "własno garazowych"?

wyjecie i wsadzenie szyby w profesjonalny zakladzie to okolo 100zl..nie oplaca sie tego robic samemu...a szyba jest wklejona to nie duzy fiat zeby mozna ja bylo po prostu wyjac

ja rdze na nadszybiu liwidowalem wkrętarką z koncówką z kamienia szlifierskiego - musisz tylko wyciagnac uszczelke i w zasadzie nie ma problemu zeby male bąble zeskrobać srubokrętem i podmalować...

Dla chcącego nic trudnego.
Jak już było pisane szyba jest wklejona i z jej wycięciem nie ma większego problemu trzeba tylko uważać na lakier wokuł szyby, nigdy nie wycinałem w espero szyby i nie wiem czy tam da sie wyciągnąć uszczelkę czy jest przyklejona do szyby jak jest przyklejona to występuje dyże prawdopodobieństwo jej zniszczenia (pocięcia) oczywiście można kupić nową.
Szybe wycinasz za pomocą żyłki do wycinania szyb dostaniesz ją w sklepie np z lakierami samochodowymi 1 mb Ci wystarczy chyba że masz zdolności do jej wcześniejszego zniszczenia naprzykład jak ją załamiesz.
Klej do szyb to koszt jakichś 25zł no i oczywiście podkład z 10zł.
Jeśli byś nie wiedziałl szybę lepiej sie wycina w 2 osoby.

Cytat:
2008-01-03 20:12:45, r0berttttt pisze:
Klej do szyb to koszt jakichś 25zł no i oczywiście podkład z 10zł.

No i jeszcze dwa porządne lepne uchwyty do wkładania szyby. Spoko 3 stówki Ci wystaczy. Biorąc pod uwagę, że zaoszczędzisz jakieś 100 zł to będziesz... 200 zł w plecy!!! Oczywiście pod warunkiem, że nic nie spitolisz przy robocie.

Cytat:
2008-01-03 20:12:45, r0berttttt pisze:
Dla chcącego nic trudnego. Jak już było pisane szyba jest wklejona i z jej wycięciem nie ma większego problemu trzeba tylko uważać na lakier wokuł szyby, nigdy nie wycinałem w espero szyby i nie wiem czy tam da sie wyciągnąć uszczelkę czy jest przyklejona do szyby jak jest przyklejona to występuje dyże prawdopodobieństwo jej zniszczenia (pocięcia) oczywiście można kupić nową. Szybe wycinasz za pomocą żyłki do wycinania szyb dostaniesz ją w sklepie np z lakierami samochodowymi 1 mb Ci wystarczy chyba że masz zdolności do jej wcześniejszego zniszczenia naprzykład jak ją załamiesz. Klej do szyb to koszt jakichś 25zł no i oczywiście podkład z 10zł. Jeśli byś nie wiedziałl szybę lepiej sie wycina w 2 osoby.

wokół klejenia szyby jest uszczelka - mozna ją sciagac i zakladac do woli bez zadnej szkody dla szyby - chodzi mi o to co okrywa 5mm szyby i karoserii - mozna to podwazyc nawet palcami

Cytat:
No i jeszcze dwa porządne lepne uchwyty do wkładania szyby. Spoko 3 stówki Ci wystaczy.

Jakie uchwyty i po co!! w jakim celu !! wyjąć i założyć można bez żadnego dodatkowego sprzęty bez problemu, wiem bo pracuje w warsztacie lakierniczym i nie jedną szybe wycinałem i wstawiałem.

Cytat:
2008-01-03 20:31:33, r0berttttt pisze:
wyjąć i założyć można bez żadnego dodatkowego sprzęty bez problemu,

Można... oczywiście, że można... ale żeby zysk nie przekroczył 2 czy 3 krotnie kosztów końcowych. Pamiętaj, że za wyjmowanie/wkładanie szyby zabiera się osoba, która chyba nawet nigdy nie widziała jak to się robi.
Przykład. Mam 2 funkcyjny piec CO w mieszkaniu. Przez 5 lat serwisował mi go spec za min.50 zł./wizyta. A ja w międzyczasie patrzyłem mu na ręce. Od 5-ciu lat serwisuję go samodzielnie za 4-ro pak.

Witam
Podczepiam sie pod temat. Ostatnio usuwałem dwa purchle pod uszczelką przedniej szyby. Nie zdejmowałem uszczelki. Czy ona składa sie z dwóch częsci.
Jak nalezy ją zdjąć i jak załozyc. Prosze o porady?
Czy wystarczy zdjąc tylko jakiś odcinek (pod którym są purchle do usunięcia)?

pozdrawiam
markus

Cytat:
2008-01-03 22:18:50, markus pisze:
Witam Podczepiam sie pod temat. Ostatnio usuwałem dwa purchle pod uszczelką przedniej szyby. Nie zdejmowałem uszczelki. Czy ona składa sie z dwóch częsci. Jak nalezy ją zdjąć i jak załozyc. Prosze o porady? Czy wystarczy zdjąc tylko jakiś odcinek (pod którym są purchle do usunięcia)? pozdrawiam markus

tak - podważ palcami uszczelke i wyciągnij sobie jakiś odcinek - przy zakladaniu polecam przesmarować ludwikiem to wlezie jak na mydle

szyba wklejona jest na jeszcze innej uszczelce także a ta zewnętrzna jest w sumie do ozdoby i oslony od kurzu...

[ wiadomość edytowana przez: rafalko dnia 2008-01-03 23:11:28 ]