MotoNews.pl
1 Pływa po drodze przy 90km/h (203113/0)

Pływa po drodze przy 90km/h

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
cale zawieszenie sprawdzone i przód i tył a ona plywa po drodze przy większej prędkości,nawet jak wiatr zawieje to ją nosi a kierownica praktycznie nie drgnie,co u diabła?

Miałem podobny problem kiedyś w escorcie. Dopiero po wymianie OPON (tak opon) , problem znikł. Opony z wyglądu były ładne , ale o dziwo po ich wymianie problem ten znikł.Brzmi to banalnie..nie wiem może jakiś zbieg okoliczności Aktualnie w seicento też się z tym męczyłem. Wymieniłem końcówki drążków , wachacze przód , załołyłem nowe zimówki i jest dobrze. Ewentualnie kolumna kierownicza może jeszcze troche "mieszać" , ale jeśli nie ma ewidentnego luzu to nie powinno mieć żadnego wpływu. To tak moim zdaniem...
Kolega w focus-ie mial podobny problem. Więc jak widać nie jest to jakiś odosobniony przypadek.
pozdrawiam

[ wiadomość edytowana przez: MichalGZ dnia 2008-01-03 20:03:56 ]

Aha , żeby nie było że przezemnie kupiłeś 4 nowe opony , podjedź do znajomego co ma BMW zróbcie przekładke "na chwile" i zobacz czy auto zachowuje się tak samo na innych kołach.

pozdrawiam

zbieżność sprawdzałeś?

Geometria, zbyt szerokie opony.

Stawiam na przekładnie kierowniczą, opony. Nie wiem jak jest w e30, ale jeśli są to sprawdz łożyska pływające w tylnym zawieszeniu.

[ wiadomość edytowana przez: BeeMWe dnia 2008-01-06 12:35:06 ]

rodzice mają palio i był podobny problem tylko że nie pływało tylko powyżej 90 km/h zaczynało drgać auto. był u 3 mechaników i każdy co innego wymienił jeden bałwanki gumu zawieszenie było sprawdzane . A jak przyszedł czas na zimówki po założeniu nowych opon znikły drgania. Też mi sie wydaje że to opony

PS tak mi sie wydaje w tym przypadku akurat to było to a tutaj nie wiem można sprwadzić

z doświadczenia z podobnym problemem:
sprawdź ciśnienie w oponach
sprawdź zbierznośc
sprawdź czy amorki są ok.
no i kolumna kierownicza/maglownica czy nie ma luzów.

moja e34 nawet jak miała zawieszenie w ruinie nie pływała tylko w wyżej wymienionych wypadkach jeździła nie tak jak trzeba.

ZMIENILEM OPONY JAK TAK ZACZELO SIE DZIAC I WCIAZ TAK JEST,WCZORAJ MIALEM AKCJE-80KM/H A NAGLE KOLO ZACZELO COS BLOKOWAC I SCIAGA DO ROWU,CHILA STRACHU I USTAPILO,ZA PARE SET METROW KIEROWNICA SKACZE JAK NA TORACH,WCISKAM NA HEBLE I JEST OK. BYLEM DZIS U FACHOWCA,JAK JECHALISMY NIC SIE NIE DZIALO... A LUZOW NIC NIE MA,AMORY 87%CISNIENIE OK CZARNA MAGIA...
POZDRAWIAM I DZIEKI ZA POMOC

Podjedź na stację diagnostyczną . Za 20 złotych zrobią Ci diagnostykę zawieszenia, hamulce amortyzatory i sprawdzą układ kierowniczy na szarpakach, niektóre stacje robią to za darmo.