Shift light

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
może mamy jakiegos elektornika na forum który umiał by takie cudo jak shift light zaprojektować oczywiście sama płytke ... chodzi o ta lampe widoczna na wysunku przy obrotomierzu a wiec chodzi mi o to żeby zaprojektować takie cuś co bedzie odczytywało predkość obrotowa silnika i w zależności od tej predkości załaczało lampe.... np.przy 5000 tyś załaczało ta lampe i przy jakiś 5300 ja gasiło (wartośc kiedy lampa ma sie właczyć miała by być ustawiana jakimś potencjometrem a wartość ile obrotów ma sie świecić była by stała) i to wszystko
jak by ktoś miał jakiś pomysł i by potrzebował jeszcze dodtakowych informacji co do sygnału jaki idzie z cewki albo jakieś inne pytania to odpowiem w czwartek wieczorkiem pozdrawiam i z góry wielkie dzieki za wszelka pomoc

ps.może ktoś z was ma do sprzedania obrotomierz może być wyjety z zegarów tylko żeby sie minimalnie krecił do 7 tyś ale lepiej do 8 tys czekam na propozycje

jakieś nitro się szykuje???? Czemu nie chcesz gotowca zakupić???

bo jak samemu to bede robił to wyjdzie mi za 200 zł max (z identyko tarcza bo już w corelu kończe) a taki orginalny to kosztuje ze sprowadzeniem około 1200zl wiec po krótkim namyśle wole wykonać go samemu (ja siedze nad idealna tarcza, ???ktoś nad elektronika??? i ślusarz nad obudowa) a ja to poźniej jescze do kupy złoże i zamontuje nitro nie ale już pod koniec wakacji starletka jedzie do warsztatu na leka przeróbke. remoncik silnka tak dla spokoju i tak zawane gt + planowanie głowicy i może coś jeszcze wymyśle pozdrawiam

Pewnie dlatego, ze jak sie domyslam to pudelko kosztuje kilka stowek - a to sporawo, a jaka radosc jak sie samemu cos zgrzebie.

pomysl jeszcze nad jakimś przyciemniaczem tego bo jak Ci w nocy da po ślipiach to do rowu wpadniesz

HMMM..... więc nitro sie włącza przy około 5tyś
czy dobrze główkuję??

fajna sprawa we wszystkich yarisach brak normalnego obrotomierza.
pzdr

Cytat:
2003-07-08 15:30:34, manymany pisze:
HMMM..... więc nitro sie włącza przy około 5tyś
czy dobrze główkuję??

zle głowkujesz...nitro mozna właczyc o wiele niżej

nie bedzie oślepiało przy normalnej jeździe bo bedzie wyłaczone...taki mały przsztyczek on/off tyż bedzie

słuchaj (czytaj) nie wiem czy zastanę teraz znajomego w chacie (bo coś gadał że wyjeżdża na lipiec), ale spróbuję (a jak nie to z samego początku sierpnia go zachaczę) i razem wspólnymi siłami postaramy się zdziałać Ci taką płytkę do tego - czy on będzie w stanie to tego już nie wiem ale... tasak, widelec, rondel coś sie uda... - fajnie by było

A gdzie bedzie robione to GT silnika?Z tym obrotomierzem to mozna zrobic spartansko ale bardzo tanio i prosto tylko bedzie klopot z precyzyjnym ustawieniem szerokosci zakresu obrotow przy ktorych zapali sie lampka.

gt bedzie robione u kumpla z krakowa.właśnie kończy agh i jest maniakiem tuningu silników a wszystko to robi dobrze i w miare tanio...

Jezeli jest naprawde dobry to moze i ja bym sie do niego udal z moim silniczkiem chocby po porade co i jak przerobic.

prosze bardzo jak chcesz to moge cie z nim z kontaktować.jak by co to pisz to ci podam namiary na niego.

Dzieki, chetnie porozmawiam z tym kolega.Jezeli mozna to prosilbym o nr kontaktowy albo adres @.

Cytat:
2003-07-11 00:29:06, Kruchy pisze:
słuchaj (czytaj) nie wiem czy zastanę teraz znajomego w chacie (bo coś gadał że wyjeżdża na lipiec), ale spróbuję (a jak nie to z samego początku sierpnia go zachaczę) i razem wspólnymi siłami postaramy się zdziałać Ci taką płytkę do tego - czy on będzie w stanie to tego już nie wiem ale... tasak, widelec, rondel coś sie uda... - fajnie by było

no to jak dało by sie coś wykombinować???? bo ja tylko czekam na elektronike, wiec może???ja dowioze wam złociste płyny na polepszenie myślenia i coś przy tym po kombinujecie???