MotoNews.pl

Drganie kierownicy przy lekkim hamowaniu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kiedy jade z wieksza predkoscia 80 i wiecej i lekko nacisne na hamulec to strasznie drży kierownica, tak ze nawet to słychac... Dodam ze wymieniłem juz tarcze i klocki, sworznie, wszystke łozyska dokrecone i wogole mechanicy mowili ze wszystko jest ok.. Co to moze byc??????

A felgi masz proste? A koła wyważone?

Krzywe tarcze lub źle ułożone klocki

Gdyby miał niewyważone koła lub krzywe felgi, drganie byłoby odczuwalne bez hamowania i zanikałoby po przekroczeniu 100-120 km/h

Zmień OPONY.

Dziwne?
U mnie przez przypadek (zmiana letnich na zimowe) pomogło.

i tu tez problem bo z przodu mam nowe felgi z nowiusienkimi oponami... jedyne to z tyłu opony i felgi nie są nowe ale nie raz miałem gorsze i nie było problemu...

Cytat:
2008-01-13 12:56:30, michpanek pisze:
i tu tez problem bo z przodu mam nowe felgi z nowiusienkimi oponami...

no właśnie!...to może być przyczyna!..

w ramach testów przełóż tył na przód i pojeździj kilka dni ...pogoda akurat służy takim operacjom

Jak nie pomoże...polecam sprawdzenie ..hamulców Z TYŁU poważnie !

Ok, spróbuje przełożyc koła... a co do hamulców to jakies 2-3 tyg temu wymieniałem szczeki i te cylinderki

Cytat:
2008-01-13 13:09:52, michpanek pisze:
.."a co do hamulców to jakies 2-3 tyg temu wymieniałem szczeki i te cylinderki

BĘBNY Kolego...bębny!...te właśnie (zowalizowane nieco - nie wypatrzysz gołym okiem!) ..mogą powodować świrowanie ...zdawało by się logicznie i objawowo ...niby przednich hamulcuf !...

ale zacznij od kół...dużo prostsze ...a może się okazać szczałem w dziesiontke .. (jakby nie zabrzmiało )

ja mam cos takiego--kierownica mi drzy delikatnie jak silnik zimny-- jak sie rozgrzeje to wsio ok--wiem ze to brzmi dziwnie ale tak mam

Cytat:
2008-01-13 16:12:31, pawel12356 pisze:
ja mam cos takiego--kierownica mi drzy delikatnie jak silnik zimny-- jak sie rozgrzeje to wsio ok--wiem ze to brzmi dziwnie ale tak mam

Mi lekko drży na benzynie - zresztą jak reszta auta, ale na kierownicy najbardziej to czuc. na LPG jest OK

Pozdr.

Wy zapewne macie już poduchy pod silnikiem wyprane.

Mi nie drży lekko tylko tak napier.... ze kiere ciezko w rekach utrzymac

poduchy wzystkie 3 zmieniałem jakis rok temu--byc moze to wina bebnów hamulcowych- tam nie zaglądałem jeszcze bo nie było narazie potrzeby.....

WIEM ZE TO MOZE JUZ OSTATECZNOSC ALE WYMIANA WACHACZA POMOGŁA U MNIE-widocznie ta tuleja byla wyrobiona

u mnie objaw byl podobny, nowe klocki + szlif tarcz pomogly

Tarcze kup nowe bez szlifu ja mikody dalem za komplet 130 zl. I ten sam objaw mialem

Nowe tarcze- nie znaczy, że nie będą biły...
Są dwie opcje, albo wina tarcz, albo jak mechanik wymieniał, nie podczyścił dobrze przed osadzeniem nowych tarcz szczotką drucianą osadu i to wystarczy. Tarcza nie ułoży się idealnie i jest kłopot. Ja tak miałem.
Pozdrawiam, Darek.
PS U mnie objaw był tym większy im wyższa prędkość i mocniejsze hamowanie.

Cytat:
Są dwie opcje, albo wina tarcz, albo jak mechanik wymieniał, nie podczyścił dobrze przed osadzeniem nowych tarcz szczotką drucianą osadu i to wystarczy. Tarcza nie ułoży się idealnie i jest kłopot. Ja tak miałem.

Miałem dokładnie tak samo.
Kobar

No i po problemie... pojechałem jeszcze raz do warsztatu, przetoczyli mi jedna tarcze i jak reka odjał