MotoNews.pl

Niedomykające się przednie drzwi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
chcialem sie dowiedziec czy jest w espero jakas regulacja zamka dzieki ktorej moje przednie drzwi zaczelyby sie porzadnie i lekko zamykac tak jak te z tylu, bo na chwile obecna zamkniecie drzwi za pierwszym razem to przypadek 1/10 albo i lepiej a czasami trzeba zdrowo pierd... zeby zaskoczyly, a moze trzeba wymienic caly zamek?

Bierzesz odpowiedniego (i porządnego) imbusa i odkręcasz ten bolec zamontowany na karoserii. Następnie nim regulujesz w te i wewte. Życzę szczęścia i dużo samozaparcia Na początek możesz go delikatnie poluzować, zamknąć drzwi, otworzyć drzwi, dokręcić.

Cytat:
Następnie nim regulujesz w te i wewte. Życzę szczęścia i dużo samozaparcia

Eeee tam...
Robota idzie migiem - zrób to najlepiej od razu. Imbus chyba 8-ka.
"Zdrowe pie...lnięcie" drzwiami może tylko przyspieszyć dewastację zamka.

Cytat:
2008-01-17 09:14:38, piotr_ek pisze:
Bierzesz odpowiedniego (i porządnego) imbusa i odkręcasz ten bolec zamontowany na karoserii. Następnie nim regulujesz w te i wewte. Życzę szczęścia i dużo samozaparcia Na początek możesz go delikatnie poluzować, zamknąć drzwi, otworzyć drzwi, dokręcić.

Na 90% trzeba ten bolec przesunąć trochę do dołu. Na pewno drzwi opadły na zawiasach i stąd problemy z zamykaniem.

Cytat:
2008-01-17 09:14:38, piotr_ek pisze:

Na 90% trzeba ten bolec przesunąć trochę do dołu. Na pewno drzwi opadły na zawiasach i stąd problemy z zamykaniem.

czyli generalnie jest jak w mojej starej skodzie dzieki

Cytat:
2008-01-18 08:35:23, krzysiek_dz pisze:
czyli generalnie jest jak w mojej starej skodzie dzieki

Dzięki "Pomysłowości" koreańskich konstruktorów i ich "Super stali" wszyscy tak mamy .
Dopiero przy konstruowaniu Lanosa, Nubiry i późniejszych wynalazków, poszli po rozum do głowy i zastosowali wymienne oraz lepszej jakości zawiasy.

Cytat:
2008-01-18 09:01:21, tommi-j pisze:
dopiero przy konstruowaniu Lanosa, Nubiry ..... zastosowali wymienne oraz lepszej jakości zawiasy.

Fakt,w nubirze zawiasy mają zupełnie inną konstrukcję i co najważniejsze są jak część zamienna i można je odkręcić od drzwi i nadwozia kluczem 14

Ale w Esperaku można przecie wymienić bolce zawiasów....(pasują oplowskie) ..śmieszny koszt ...aaa....

BAAARDZO pomaga - drzwi nie opadają i nie stukają ( przekonałem się na własnej skórze ) ...wprawne ręce mechaników wykonały taką wymianę ( w przodach )... w jakieś dosłownie 15 minut !

a potem można ...regulować zamek

Cytat:
2008-01-19 00:17:19, bogdan1 pisze:
) ...wprawne ręce mechaników wykonały taką wymianę ( w przodach )... w jakieś dosłownie 15 minut !

a niewprawna ręka mechanika-amatora da rade?

Pozdr.

Cytat:
2008-01-19 00:43:38, robertkaluza pisze:
a niewprawna ręka mechanika-amatora da rade? Pozdr.

pewnie tak...(Tomek M. to kiedyś kiedyś szeroko opisywał ...ale to ...w wydaniu amatorksim...dosłownie katorżnicza robota !) ..nie polecam..

Cytat:
2008-01-19 00:43:38, robertkaluza pisze:
a niewprawna ręka mechanika-amatora da rade? Pozdr.

Ja to robilem pod blokiem - robota na jakąś godzinke w jednego ludzia - bo trzeba sobie podeprzeć drzwi na jakiejś odpowiednio wysokiej skrzynce - tak zeby na zawiasach nie bylo zbyt duzego obciazenia i bolce ładnie schodzily. Ja wybijałem różnymi pałąkami - generalnie ciezko - pozniej wykręcałem takimi fajnymi szczypacami owinietymi szmatą zeby lakieru na okolo nie zdrapac. Przy dobrym wybijaku byłoby szybciej i zgrabniej...
U mnie wymiana w drzwiach kierowcy zmienila drzwi nie do poznania - przede wszystkim nie strzelają w jezdzie i zamykają się delikatnie

regulacja dala oczekiwane efekty, nalezalo bolec przesunac w dol i drzwi zamykaja sie idealnie, z tymze bede musial to poprawic bo jest za duza szpara miedzy drzwiami a uszczelką i troszkie podwiewa podczas jazdy