| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2003-07-09 09:27:09 dzieńdobry wszystkim. Otóż chcialbym sie dowiedziec jak sie wyciaga zawory z głowicy i jak je sie ponownie wkłada ? Musze wypolerowac komore spalania, zaworki i kanały dolotowe i wylotowe. pomocy !!!! PS Wczoraj zabrałem sie juz powaznie za składanie silnika, bo trzeba wyjechać z garażu po 2 miesiecznej absencji |
black_panther 126 1.1, Focus 1.8 T ... Gorzów Wlkp. | 2003-07-09 10:32:34 ja to robiłem tak: bezesz stary klucz do swiec wsadzasz do niego szmatke, przykładasz urzadzenie do sprezyny zaworowej i walisz młotkiem, az wypadna ci zawleczki(raz a dobrze). i tak pokolei. a wkładanie to trza mieć taki przyrzad fajny i nie ma problemu. porzycz to najlepiej gdzies w warsztacie . |
Krzemowy Fiat 126 Skoczów | 2003-07-09 11:05:18 IMVHO fajnie by bylo dorobic sobie przyrzad do zakladania i demontazu zaworow, taki jaki byl na zdjeciu w ksiazce "Naprawa samochodow 125p". |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2003-07-09 11:09:21 raczej nikt mi takiego urządzenia do wciskania zaworow nie da rozumiem ze mam przyłozyc klucz do swiec czyli taki caly okragły tak ?! od góry sprezyny zaworowej uderzam, czy moze jakis inny sposob jest na wybicie takiej zawleczki ?! Nie moge uderzac np. w ten sposob ze srubokręt przykladam do zawóru i uderzam w niego młotkiem, zeby wyskoczyl na dole ( od strony komory spalania ) |
BARRY F&F Sympatyk zalezy od dnia Stalowa Wola | 2003-07-09 11:24:18 Bierzesz rurke takiej srednicy zeby cala swoja powierzchnia oparla sie na talezyku.Dobry do tego celow jest standardowy klucz do swiec.Nastepnie przykladac ow rurke do talerzyka na gorze i napierdalasz mlotkiem, pierw mozesz opukac go zeby sie rozruszul
lub dzien wczesniej zalac zamek (tam gdzie jest trzonek zaworu)nafta.Jak juz przyzlozyc rurke to napierdalasz mlotkiem nie jak glupi tylko mocne pojdyncze uderzenia.Nie pochylaj sie nad ta rurka bo mozesz dostac wypadajacym zamkiem w oko.Zazwyczaj jak wypada to jeden zamek No to zaworki mamy juz na stole Najlepszy jest przyrzad tzw. bocian jesli go nie mamy to warto sobie zrobic ale jesli nam sie nie chce to bierzemy dwa klucze oczkowe (najlepiej jak najdluzsze) zakaldamy obydwa klucze na jedna szpilke a pozniej zakrecam nakretka 13 (szpilki od klawiatury nablizsza danego zaworu) wkladamy klocek pod zawor od komory spalania zeby nam sie nie chowal ale nie wysoki zeby glowica sie na nim nie opierala. zakladamy sprezyny itp najlepiej jak sa dwie osoby jedna bierze owe klucze ktore sa zalozone na szpilke i przykrecone nakretka beda one mialy ksztalt litery V i w taki sposob uginamy sprezyne a druga osoba wklada zamek |
misieq F&F Sympatyk 300C SRT8, Firebird ... Kraków | 2003-07-09 13:23:46 no koniu!!!! powodzenia!!! ciekawe czy ci sie uda i czy ten silnik kiedys odpali.... |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2003-07-09 13:31:32 Kurdee.... |
simon_pg F&F Sympatyk Audi V8 4.2 Quattro ... Gdańsk | 2003-07-09 16:39:00 Zdejmuj je tak samo jak wedle opisu barrego powinieneś je zakladać!! Mniejsze niebezpieczeństwo uszkodzenia zaworu!! Powodzenia |
Krzemowy Fiat 126 Skoczów | 2003-07-09 18:10:54 opis barrego trzyma się kupy - w mniej wiecej taki sam sposob zakladalem i wyciagalem zawory w swoich glowicach(126) |
Yankee F&F MEMBER This Is Fluffy He Is The Destroyer Of Worlds. | 2003-07-09 19:40:02 a mozna wypoleroac wszystko w glowicy chodzi mi o komore spalania?? i papierem sciernym czy pasta?? |
widynek F&F Sympatyk 700k Kraków | 2003-07-09 19:49:10
|
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2003-07-10 09:38:28 To poszukam tego rozpinacza do zaworów bo coś to moje stukanie nie daje zadnego skutku. W obecnej chwili poleruje komore spalania i kształtuje zgodnie z książką szczecińskiego pozdro |
BARRY F&F Sympatyk zalezy od dnia Stalowa Wola | 2003-07-10 15:49:35 pierwszym razem jak to robilem tez mialem taki zapal ale czlowiek z wiekiem i przebytym doswiadczeniem madrzeje chociaz to samo czeka mnie przy 2.0 aczkolwiek to jest nowe wyzwanie :> nowe doswiadczenie |
Bukson F&F Wolny Słuchacz :) Polonez 1500 Bełchatów | 2003-07-10 17:18:39 Ja jak rozpinam zawory podkładam pod zawory szklankeczy coś innego aby sie nie otwierały a później biore nasadke 22 albo 24 tak aby pasowało na talerzyk i udeżam młotkiem,zawyczaj zamki wyskakują odrazu.Zakładam je w podobny sposób tylko do tego potrzeben są 2 osoby:podkładam cos pod zawory jedna osoba bierze oczkowy 22 i naciska na sprężyny a druga wkłada zamki.Nigdy nie zajeło mi to dużej niż 20 min. |
Koniu F&F Sympatyk CRX Kraków | 2003-07-10 17:28:17 Moze jeszcze powalcze z tymi zaworami Komora spalania juz cała zrobiona |
Remias Fiat 125, Ford F-150 Poznań | 2003-07-10 21:10:39
Do montażu kup komplet uszczelniaczy - obowiązkowo, żeby nie babrać się za parę miesięcy od nowa. Warto zainwestować w volkswagenowskie, są o wiele trwalsze. Sprężyny - w zależności od stanu , ale jak tuning to tuning Koniecznie sprawdź luz pomiędzy prowadnicami i zaworami - dopuszczalny 0,1mm - jak większy, to prowadnice do wymiany na nadwymiarowe. Co jeszcze - pierścienie oporowe, podkładki zabezpieczające. Nic więcej do głowy mi nie przychodzi Wszystko zobaczysz po wyjęciu zaworów, w zależności od stanu. |