MotoNews.pl
9 Jaki kolor ma płyn do chłodnic FORD SUPER PLUS PREMIUM ? (204263/45)

Jaki kolor ma płyn do chłodnic FORD SUPER PLUS PREMIUM ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak w temacie.

Witam

niebieski ...

Czy aby napewno ja kupiłem i jest bezbarwn-różowy....i teraz nie wiem czy to lewy produkt czy może akurat ten był taki???

[ wiadomość edytowana przez: malymis81 dnia 2008-01-19 12:15:37 ]

Cytat:
2008-01-19 11:55:24, malymis81 pisze:
Czy aby napewno ja kupiłem i jest bezbarwn-różowy....i teraz nie wiem czy to lewy produkt czy może akurat ten był taki??? [ wiadomość edytowana przez: malymis81 dnia 2008-01-19 12:15:37 ]

i dobry kupiłeś bo on ma taki kolorek

Ok dzięki.....a czym go w końcu rozcięczyć zwykła woda czy woda destylowana??? Bo każdy pisze inaczej....

Pozdr

na opakowaniu pisze że "kraniczanką" - ja robiłem to z kraniczanką a destylowaną płukałem układ

Cytat:
2008-01-19 12:29:46, malymis81 pisze:
Ok dzięki.....a czym go w końcu rozcięczyć zwykła woda czy woda destylowana??? Bo każdy pisze inaczej.... Pozdr

Tylko destylowaną (demineralizowaną)!

I rozcięcz zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, bo robienie mocniejszego stężenia działa wręcz odwrotnie niż by się wydawało.

Naturalne ubytki też uzupełnia się wodą destylowaną, bo to woda odparowuje a nie glikol. (nie dotyczy wycieków)

Cytat:
2008-01-19 12:39:13, lukas_s pisze:
na opakowaniu pisze że "kraniczanką" - ja robiłem to z kraniczanką a destylowaną płukałem układ

W "kraniczance" są minerały i sole, które osadzają się na ściankach w formie tzw. kamienia kotłowego.

Po zmieszaniu z płynem nie jest to aż tak niebezpieczne jak czysta kraniczanka, jednak stosując destylowaną masz prawie zagwarantowaną czystość i sprawność układu chłodzenia na długie lata.

Cytat:
2008-01-19 12:47:05, DoktorB pisze:
W "kraniczance" są minerały i sole, które osadzają się na ściankach w formie tzw. kamienia kotłowego. Po zmieszaniu z płynem nie jest to aż tak niebezpieczne jak czysta kraniczanka, jednak stosując destylowaną masz prawie zagwarantowaną czystość i sprawność układu chłodzenia na długie lata.

jak kolego napisałeś zgodnie z zaleceniami na opakowaniu,
a na opakowaniu jest narysowany kranik - kraniczanka
proporcje 0.5 / 0.5

Cytat:
2008-01-19 12:56:49, lukas_s pisze:
jak kolego napisałeś zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, a na opakowaniu jest narysowany kranik - kraniczanka proporcje 0.5 / 0.5

To, że jest narysowany kranik, to nie znaczy, że dosłownie z kranu tą wodę trzeba brać. Kranik to tylko symbol wody. A jaką wodę użyjesz to Twój interes i trwałość Twojego silniczka.

Po kraniczance w silniku robi się dokładnie to samo co w czajniku.