MotoNews.pl
6 Jak zwymiarować CZOP WAŁU KORBOWEGO??? (204378/25)

Jak zwymiarować CZOP WAŁU KORBOWEGO???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Potrzebne mi info jak poprawnie zwymiarować czop wału korbowego...

Jest ktoś w stanie pomóc???

Sukałem w google ale nie znalazłem prawie nic

przydałby sie opis ze schematem najlepiej

Potrzebne to jest na uczelnię, żeby wytłumaczyć profesorkowi co i jak....

Średnica nominalna nowego czopu wynosi 45 mm i trzeba go zwymiarować ...
Co ile zmienia sie średnica???
Jakie odchylenia są dopuszczalne??

Średnica nominalna to ta zewnętrzna???

pozdro

[ wiadomość edytowana przez: Kolber7 dnia 2008-01-20 23:15:21 ]

moze to wystarczy?

Szukałem też w autodesk inventor, ale niestety nie znalazłem

Pozdr.

A to znalazłeś?
Tytuł strony
Tytuł strony

A z tego, co (szczątkowow) pamiętam z warsztatów, to mierzy się mikrometrem (wymiar), a potem obraca w mocowaniu i sprawdza "bicie" (owalizację) specjalnym czujnikiem (wygląda jak długopis z zamocowanym na końcu okrągłym zegarem ).

dzięki koledzy.. ale wszystko co daliście już widziałem

niestety nie pomogło...

dopisałem jeszcze do 1 posta nowe zagadnienia

To może to...?

Cytat:
2008-01-20 23:28:50, pyrekcb pisze:
To może to...?

wymiary łożyska korbowego wału to chyba nie to samo co wymiary czopu korbowego wału ???

A na kiedy to potrzebujesz?

Pozdr.

Cytat:
2008-01-20 23:38:12, robertkaluza pisze:
A na kiedy to potrzebujesz? Pozdr.

wtorek/środa chyba najpóźniej najlepiej na jutro

na jutro to może Ci załatwie, ale dopiero na wieczór. Mój kuzyn ma doktora na polibudzie z rysunku technicznego i tym podobnych.

Pozdr.

Cytat:
2008-01-20 23:35:25, Kolber7 pisze:
wymiary łożyska korbowego wału to chyba nie to samo co wymiary czopu korbowego wału ???

Masz rację - w grypie ciężko się mysli...

Cytat:
2008-01-20 23:43:00, robertkaluza pisze:
na jutro to może Ci załatwie, ale dopiero na wieczór. Mój kuzyn ma doktora na polibudzie z rysunku technicznego i tym podobnych. Pozdr.

super

chyba ze ktoś wcześniej pomoże to napisze tu na forum ze nie trzeba

pozdro

Cytat:
2008-01-20 23:43:06, pyrekcb pisze:
Masz rację - w grypie ciężko się mysli...

Przewalone

Ale rysunek tak czy siak był ciekawy

Powrotu do zdrowia życzę !!!

pozdro

Cytat:
2008-01-20 23:48:08, Kolber7 pisze:
Przewalone Ale rysunek tak czy siak był ciekawy Powrotu do zdrowia życzę !!! pozdro

Dzięki!

poszukaj książki - braci KURMAZ - wydawnictwo na 90% Politechnika Świętokrzyska.
Jest tam dużo o projektowaniu i rysowaniu wałów.
Jak projektowałem reduktor bardzo mi się przydała.

Odnośnie Twojego wału
Nie wiem dokładnie co musisz zrobić, ale rozumiem że projektujesz wał - i potrzebujesz opisać/zaprojektować czop końcowy wału.

-tak z pamięci czopy dzieli się głównie na walcowe i stożkowe.

W przypadku walcowych musisz zwymiarować:
- oczywiscie średnice, długość
- pole tolerancji np k6
- rodzaj podcięcia obróbkowego (to zależy od konstrukcji, podcięcie trzeba przeliczyć!)
- bicie osiowe względem bazy
- rodzaj gwintu (wewnętrzny/zewnętrzny na doczepce)
- faze (ścięcie montażowe)
- chropowatosc powierzchni
- w zależności od sposobu obróbki i zamocowania - podać rodzaj nakiełków
- oraz jezeli konsrutrukcja tego wymaga - rodzaj i wymiar wpustu (czop musisz wtedy ponownie przeliczyc)

W przypadku czopów stożkowych - j.w plus średnice początkową i końcową (kątów się raczej nie podaje, są wynikowe)

Wszystko znajdziesz w normach - i pamiętaj bardzo ważna jest obróbka cieplna i rodzaj materiału.
Jak trafisz na praktyka który będzie sprawdzał Twój wał - to MUSISZ znać wykres żelazo/węgiel na pamięc, oraz umieć opowiedzieć o procesie obróbki cieplnej jaki zastosowałeś

aha zamiast przeliczać wszystko na piechote, możesz zastosować czop znormalizowany.
Tzn dobrać go z norm, wtedy masz podane, ze dla takiej i takiej średnicy, długość dla czopów krótkich/długich wynosi tyle. Pocięcie technologiczne musi mieć tyle, mieścisz sie w polu tolerancji j6/k6/m6, podcięcie montażowe ma tyle , a gwint może być taki

Cytat:
2008-01-21 01:04:08, Tomek-Mydlowski pisze:
... Odnośnie Twojego wału ...

Tomek, Ty świntuchu , ale do rzeczy...

Kolber, napisz jedynie czy potrzebne są Ci informacje dotyczące jedynie wymiarowania wielkości bazowych, czy też - jak napisał Tomek - wiadomości z zakresu projektowania całości jako części eksploatacyjnej.

Jeśli w grę wchodzi całość projektowania, a wał ma spełniać konkretne założenia wówczas poza zwymiarowaniem czopów, oraz informacjami przytoczonymi przez Tomka, dużą rolę będzie odgrywało dostosowanie wału do konkretnych warunków pracy w konkretnej jednostce.

Na koniec pozostaną wyliczenia związane z dopuszczalnym obciążeniem statycznym i dynamicznym, masą przeciwwag, itp.

Pozdrawiam - SpeedR

Cytat:
2008-01-21 12:22:53, SpeedR pisze:
Tomek, Ty świntuchu , ale do rzeczy... Kolber, napisz jedynie czy potrzebne są Ci informacje dotyczące jedynie wymiarowania wielkości bazowych,

Potrzebne są tylko takie informacje

Trzeba zwymiarować nowy czop wału ... Jego średnica nominalna wynosi 45 mm
Dobrze by było też wiedzieć co ile zmienia sie średnica... oraz jakie odchylenia są dopuszczalne..

Tak jak pisałem takie zagadnienie trzeba wytłumaczyć profesorkowi na uczelni podczas odpowiedzi ustnej... uwzględniając naszkicowanie czopu na tablicy

pozdro

daj w miare szybko znać co to ma być za rodzaj czopa ( taki z wpustem, wielowypustem, klinem, czy ha go wie czym jeszcze) , to ci zeskanuje odpowiednią stronę z ksiązki

Cytat:
2008-01-21 20:59:32, sweeper23 pisze:
daj w miare szybko znać co to ma być za rodzaj czopa ( taki z wpustem, wielowypustem, klinem, czy ha go wie czym jeszcze) , to ci zeskanuje odpowiednią stronę z ksiązki

to ma być nowy czop wału korbowego o średnicy nominalnej 45 mm i tylko takie dane mamy

Chodzi bardziej o ogólne zasady wymiarowania.. dopuszczalne odchyłki itp

pozdro

[ wiadomość edytowana przez: Kolber7 dnia 2008-01-22 00:10:16 ]