Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2008-01-20 22:30:21 Potrzebne mi info jak poprawnie zwymiarować czop wału korbowego...
Jest ktoś w stanie pomóc??? ![]() Sukałem w google ale nie znalazłem prawie nic ![]() przydałby sie opis ze schematem najlepiej Potrzebne to jest na uczelnię, żeby wytłumaczyć profesorkowi co i jak.... ![]() Średnica nominalna nowego czopu wynosi 45 mm i trzeba go zwymiarować ... Co ile zmienia sie średnica??? Jakie odchylenia są dopuszczalne?? Średnica nominalna to ta zewnętrzna??? ![]() pozdro [ wiadomość edytowana przez: Kolber7 dnia 2008-01-20 23:15:21 ] |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2008-01-20 23:13:47 |
![]() pyrekcb Klubowy Weteran ![]() gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2008-01-20 23:15:10 |
![]() pyrekcb Klubowy Weteran ![]() gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2008-01-20 23:19:29 A z tego, co (szczątkowow) pamiętam z warsztatów, to mierzy się mikrometrem (wymiar), a potem obraca w mocowaniu i sprawdza "bicie" (owalizację) specjalnym czujnikiem (wygląda jak długopis z zamocowanym na końcu okrągłym zegarem ![]() |
![]() Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2008-01-20 23:20:41 dzięki koledzy.. ale wszystko co daliście już widziałem ![]() niestety nie pomogło... dopisałem jeszcze do 1 posta nowe zagadnienia ![]() |
![]() pyrekcb Klubowy Weteran ![]() gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2008-01-20 23:28:50 |
![]() Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2008-01-20 23:35:25
wymiary łożyska korbowego wału to chyba nie to samo co wymiary czopu korbowego wału ??? ![]() |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2008-01-20 23:38:12 A na kiedy to potrzebujesz?
Pozdr. |
![]() Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2008-01-20 23:41:26
wtorek/środa chyba najpóźniej ![]() ![]() |
![]() robertkaluza Klubowy Weteran Daewoo Espero 1.8 LP ... Tychy | 2008-01-20 23:43:00 na jutro to może Ci załatwie, ale dopiero na wieczór. Mój kuzyn ma doktora na polibudzie z rysunku technicznego i tym podobnych.
Pozdr. |
![]() Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2008-01-20 23:47:11
super ![]() chyba ze ktoś wcześniej pomoże to napisze tu na forum ze nie trzeba ![]() pozdro |
![]() Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2008-01-20 23:48:08
Przewalone ![]() Ale rysunek tak czy siak był ciekawy ![]() Powrotu do zdrowia życzę !!! ![]() pozdro |
![]() pyrekcb Klubowy Weteran ![]() gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2008-01-20 23:51:27
Dzięki! |
![]() Tomek-Mydlowski Warszawa | 2008-01-21 01:04:08 poszukaj książki - braci KURMAZ - wydawnictwo na 90% Politechnika Świętokrzyska.
Jest tam dużo o projektowaniu i rysowaniu wałów. Jak projektowałem reduktor bardzo mi się przydała. Odnośnie Twojego wału Nie wiem dokładnie co musisz zrobić, ale rozumiem że projektujesz wał - i potrzebujesz opisać/zaprojektować czop końcowy wału. -tak z pamięci czopy dzieli się głównie na walcowe i stożkowe. W przypadku walcowych musisz zwymiarować: - oczywiscie średnice, długość - pole tolerancji np k6 - rodzaj podcięcia obróbkowego (to zależy od konstrukcji, podcięcie trzeba przeliczyć!) - bicie osiowe względem bazy - rodzaj gwintu (wewnętrzny/zewnętrzny na doczepce) - faze (ścięcie montażowe) - chropowatosc powierzchni - w zależności od sposobu obróbki i zamocowania - podać rodzaj nakiełków - oraz jezeli konsrutrukcja tego wymaga - rodzaj i wymiar wpustu (czop musisz wtedy ponownie przeliczyc) W przypadku czopów stożkowych - j.w plus średnice początkową i końcową (kątów się raczej nie podaje, są wynikowe) Wszystko znajdziesz w normach - i pamiętaj bardzo ważna jest obróbka cieplna i rodzaj materiału. Jak trafisz na praktyka który będzie sprawdzał Twój wał - to MUSISZ znać wykres żelazo/węgiel na pamięc, oraz umieć opowiedzieć o procesie obróbki cieplnej jaki zastosowałeś |
![]() Tomek-Mydlowski Warszawa | 2008-01-21 01:08:29 aha zamiast przeliczać wszystko na piechote, możesz zastosować czop znormalizowany.
Tzn dobrać go z norm, wtedy masz podane, ze dla takiej i takiej średnicy, długość dla czopów krótkich/długich wynosi tyle. Pocięcie technologiczne musi mieć tyle, mieścisz sie w polu tolerancji j6/k6/m6, podcięcie montażowe ma tyle , a gwint może być taki |
![]() SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2008-01-21 12:22:53
Tomek, Ty świntuchu ![]() ![]() ![]() Kolber, napisz jedynie czy potrzebne są Ci informacje dotyczące jedynie wymiarowania wielkości bazowych, czy też - jak napisał Tomek - wiadomości z zakresu projektowania całości jako części eksploatacyjnej. Jeśli w grę wchodzi całość projektowania, a wał ma spełniać konkretne założenia wówczas poza zwymiarowaniem czopów, oraz informacjami przytoczonymi przez Tomka, dużą rolę będzie odgrywało dostosowanie wału do konkretnych warunków pracy w konkretnej jednostce. Na koniec pozostaną wyliczenia związane z dopuszczalnym obciążeniem statycznym i dynamicznym, masą przeciwwag, itp. Pozdrawiam - SpeedR ![]() |
![]() Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2008-01-21 13:45:53
Potrzebne są tylko takie informacje ![]() Trzeba zwymiarować nowy czop wału ... Jego średnica nominalna wynosi 45 mm Dobrze by było też wiedzieć co ile zmienia sie średnica... oraz jakie odchylenia są dopuszczalne.. ![]() Tak jak pisałem takie zagadnienie trzeba wytłumaczyć profesorkowi na uczelni podczas odpowiedzi ustnej... uwzględniając naszkicowanie czopu na tablicy ![]() pozdro |
![]() sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2008-01-21 20:59:32 daj w miare szybko znać co to ma być za rodzaj czopa ( taki z wpustem, wielowypustem, klinem, czy ha go wie czym jeszcze) , to ci zeskanuje odpowiednią stronę z ksiązki |
![]() Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2008-01-22 00:09:44
to ma być nowy czop wału korbowego o średnicy nominalnej 45 mm i tylko takie dane mamy ![]() Chodzi bardziej o ogólne zasady wymiarowania.. dopuszczalne odchyłki itp ![]() pozdro [ wiadomość edytowana przez: Kolber7 dnia 2008-01-22 00:10:16 ] |