Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Elvoo SYMPATYCZNY GOŚĆ ŁADA NIVA Warszawa | 2008-01-21 15:10:51 Witam.
Chciałbym zapytać posiadaczy NIVEK o spalanie waszych małych czołgów. Posiadam NIVE z 1999r z instalacją gazową silnik 1,7. Po mieście pali mi od 15 do 18 litrów gazu. Wiem, że nie są to specjalnie ekonomiczne auta, ale chyba to i tak za duże spalanie. Powiedzcie mi czy one faktycznie tyle palą czy to kwestia regulacji? Dodam, że po trasie pali mi w okolicach 7 litrów. Wydaje mi się, że to strasznie duża rozbieżność dlatego chciałbym się upewnić nim oddam auto do regulacji. Z góry dziękuję z odpowiedź Pozdrawiam Elvoo |
Elvoo SYMPATYCZNY GOŚĆ ŁADA NIVA Warszawa | 2008-01-21 15:25:20 Z tymi hamulcami to możliwe. Tydzień temu byłem na przeglądzie i powiedzieli mi, że coś z hamuclami jest nie do końca OK.
Wiem że to 4x4 i dużo siły potrzeba, ale mimo wszystko chyba pali ciutek za wiele. |
Elvoo SYMPATYCZNY GOŚĆ ŁADA NIVA Warszawa | 2008-01-21 15:43:05 No to pierwsza rzecz na liście to hamule... Dzieki ![]() Co do zakochania to znam to z autopsji ![]() Może są jeszcze inne teorie na ten temat? |
![]() A13 SYMPATYCZNY GOŚĆ ![]() Lada 2107 Warszawa | 2008-01-22 08:24:35 Witam!
Może membrany w parowniku zakończyły swój żywot, tj. są już mało elastyczne i źle dawkują gaz. Ile lat ma twoja instalacją i czy posiada zawór krokowy na przewodzie (taki gruby, gumowy, centymetr średnicy wąż z takim zaworkiem, co ma 2 kabelki) biegnącym od parownika do dolotu. Ten zawór ma największy wpływ na skład mieszanki właśnie na wolnych obrotach (w mieście często się zwalnia, zatrzymuje itd.). Taka instalacja, jest II generacji, a powyższy zaworek jest sterowany komputerkiem. Czasami zaworek się popsuje (zawiesi w górnej pozycji) i wiadomo. Tak, czy inaczej, na przeglądzie powinni powiedzieć, że złe spalanie jest. Ja mam instalke I generacji (bez zaworka), spalanie w trasie mam ok. 11, a zimą w mieście do 14. |
Elvoo SYMPATYCZNY GOŚĆ ŁADA NIVA Warszawa | 2008-01-22 10:21:47 No na przeglądzie mówili, że niby złe coś tam grzebał w silniku. Nie wiem dokładnie co nie patrzyłem na ręce.
Instalacja jest z tego co mi wiadomo fabrycznie montowana więc ma tyle co i auto. Nie wiem szczerze mówiąc jak wygląda tam ta instalacja. Postaram sie jakoś tam to zbadać. Narazie strasznie leje i nie bardzo chce sie grzebać w silniku ![]() Pozdrowionka A13 ![]() |