Wymiana amortyzatorów tył - pytanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam , czy przy zmianie amortyzatorów (tył) wymienia się jeszcze coś, np. gumy tulejki lub jeśli jest zdjęty stary amortyzator ułatwia to dostęp do wymiany jakiegoś elementu zawieszenia?
Pytanie laika , ale dzięki za odpowiedzi .

Jastrząb

w zawieszeniu nie, mozesz zmienic odbojniki na amorach i ich gumowe słonki zazwyczaj sa przy amorach a jak nie ma a stare sa niezłe to mozesz stare załozyc zeby syf z drogi nie leciał na tłoczysko amortyzatora.

Można sprawdzić stan poduszki/mocowania górnego amortyzatora.

Jak cię stać to wymień sobie jeszcze sprężyny. Pamiętaj o tym, że do starych sprężyn możesz założyć nowe amory ale do starych amorów nie powinno się zakładać nowych sprężyn bo skróci to ich żywot.

bardzo prosta robota nie wymaga skomplikowanych narzędzi. wystarczą dobre chęci .

powodzenia
mi to zajęło 1 h

Przeprowadź dokładne oględziny górnych mocowań i to wystarczy, jeżeli będzie potrzeba oczywiście odboje

Wymień dolne śruby mocowania amortyzatora Na 90% trzeba będzie je wyciąć piłką.

Koledzy przepraszam że się tutaj wpycham z pytaniem ale nie chce nowego tematu zakładać. Macie jakąś radę na wymianę PRZEDNICH amorków i sprężyn w domowych warunkach (mam duży garaż z kanałem) ? (słyszałem że jak się nie umiejętnie wymienia... to jak sprężyna odda.... ponoć może duużo szkód narobić, a nawet i uszczerbek na zdrowiu )

Cytat:
2008-12-31 00:23:21, Quler pisze:
Koledzy przepraszam że się tutaj wpycham z pytaniem ale nie chce nowego tematu zakładać. Macie jakąś radę na wymianę PRZEDNICH amorków i sprężyn w domowych warunkach (mam duży garaż z kanałem) ? (słyszałem że jak się nie umiejętnie wymienia... to jak sprężyna odda.... ponoć może duużo szkód narobić, a nawet i uszczerbek na zdrowiu )

Domowymi sposobami ? Masz garaż i kanał to już nie są domowe sposoby Masz mega możliwości
Wracając do tematu:
Kup sobie ściągasz do spręzyn i do dzieła - koszt około 30zł.
Wymiana bajecznie prosta, tylko wcześniej spryskaj śruby WD-40

Cytat:
2008-12-31 00:23:21, Quler pisze:

W takich warunkach możesz bez problemu zmieniać amorki musisz tylko miec czym ściągnąć sprężyny, ale uważaj sam dostałem w twarz sprężyna bo w amorku ukręcił się gwint i zapewniam ze nie jest to miłe doświadczenie...