MotoNews.pl

Pomocy!! :( dziwne obroty i brak mocy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam corse b 1.0l 12v z 99r problem polega na tym ze ten silnik jest felerny jakis:/ bo juz tyle kasy w niego władowałem i nadal lipa...

Problem polega na tym ze jezeli jest zimny silnik to chodzi jak diesel sam sobie zwieksza i zmniejsza obroty, czesto tez zdaza mu sie zgasnąc... jezeli nacisne gaz to na pewno zgasnie...

Jak juz silnik jest rozgrzany to trzyma swoje stale obroty ale gdy probuje ruszyc i wciskam gaz to ja dławi i nie chce jechac... jezeli jej tego gazu odejme to LEKKO przyspiesza (czyli fatalnie)

[nie jestem mechanikiem dlatego mam pytanie:

nie jestem pewien wiec pytam czy jezeli napinacz łancucha rozrządu wydarty czy mogł łancuch przeskoczyc i od tego to sie dzieje? bo moze nie otwieraja sie zaworty wtedy kiedy trzeba ]

wymieniłem juz te rzeczy

-elektrozawor recyrkulacji spalin
-silniczek krokowy
-sonde lambda
-czujnik połozenia wałkow rozrzadu

jeszcze swiece wygladaja tak ze dwie sa ładnie wypalone a jedna jest okopcona...

Ja bym sie pokręcił wokól tego rozrzadu, mozliwe ze wysypuje sie zębatka na wale rorzadu (mój przypadek). A co do wadliwości silnika - nie martw sie nie tylko twoj ja w swój 1.4 tez juz wpakowałem troche kasy

[ wiadomość edytowana przez: finos dnia 2008-01-23 21:09:24 ]

no tez własnie czytałem Twoj temat i mam wielka nadzieje zeby to nie był rozrzad bo to bedzie porazka...:/ a co do wadliwosci to moje zdanie jest takie ze auto z 3 cylindrowym silnikiem to nie auto... pozatym co troche jakis czujnik siada a najczesciej od cisnienia oleju w moim przypadku bo co rok go wymieniam... ale ople juz tak maja ;/

dzieki za odp. i jezeli miał by ktos jeszcze jakies inf. to prosze mi pomoc.. z góry dziekuje

nie ople tak maja...
tylko silniki 1.0 w corsach tak maja.
niestety te silniczki sa najbardziej awaryjne
ja mam natomiast najmniej oszczędny silnik C12NZ pali jak chce raz 7l raz 9l po miescie

a mi to wygląda raczej na jakieś nieszczelności w podciśnieniu. Obejrzyj czy wszystkie takie cieniutkie rurki są na miejscu (jak spadnie jakies podciśnienie, to dokładnie takie efekty mogą być jak opisujesz).

odkryłem ze katalizator jest nieco pekniety :/ ale to raczej nie od tego chyba...

Cytat:
2008-01-24 23:32:14, FilipTeodorek pisze:
nie ople tak maja... tylko silniki 1.0 w corsach tak maja. niestety te silniczki sa najbardziej awaryjne

a gdzie tak pisze że są najbardziej awaryjne?

nigdzie nie pisze ale taka jest prawda... bo puki co nie moge powiedziec nic dobrego o tym silniku... tyle juz mnie nerwow i pieniedzy kosztował ze najchetniej bym go potrzaskał młotkiem i kupił inny ale niestety mnie nie stac :/

nie wiem czy to wazne ale chce poinformowac resztę forumowiczow...

Byłem dzis u 2 mechanikow... jeden powiedział ze musze jechac na komputer i sprawdzic cewkę bo to na 99% jej wina a jak pojechałem na komputer to powiedzieli mi ze musze zostawic im auto zeby oni sprawdzili najpierw jak sie zachowuje na zimnym silniku a pozniej podpiac pod kompa i wszystko wybadac...

Mile mnie zaskoczył drugi mechanik ktory powiedział ze nie chce mnie skasowac za komputer (40zł) bo skoro ''check'' (błąd komputera) sie nie swieci to szkoda sprawdzac

o dalszym przebiegu napewno poinformuje...

witam chyba znalazłem przyczyny mojej usteri;]

na komputerze wykazało mi ze na swiecy nr 1 i 2 jest przebiscie

i ze jest uskodzony przepływomierz.. tj. czujnik mieszanki powietrznej

swiece wymienione...

a z czujnikiem musze czekac bo ponoc trzeba go zmienic i zaraz na komputerze ustawic... wiec narazie go nie wymieniłem...

koszt przepływomierza powietrza to 230zł z magneti marelli...
w sobote na komputer jade i go podpinam...

dam znac czy to pomogło czy nie

Cytat:
2008-02-07 18:59:10, Ardixon pisze:
swiece wymienione... a z czujnikiem musze czekac bo ponoc trzeba go zmienic i zaraz na komputerze ustawic... wiec narazie go nie wymieniłem... koszt przepływomierza powietrza to 230zł z magneti marelli... w sobote na komputer jade i go podpinam... dam znac czy to pomogło czy nie

co takiego ???? Jakie ustawienie przepływomierza w komputerze?? Zmień mechanika, bo ten Ci kit wciska

czy jestes tego pewien?? bo mnei tez sie zdaje ze gosciu poprowstu chce mnie naciagnac na drugie badanie komputerem ale nie jestem pewien bo o ile sie na samej mechanice znam to na elektronice samochodowej nie mam zielonego pojecia

Edit:

miałes racje... załozyłem sam przepływomierz i autko chodzi jak marzenie juz nie musze czekac az sie zagrzeje i jak wcisne cosiarce gaz to przyspiesza a nie muli...;]

Mam nadzieje ze komus moj nieszczesliwy traf zaoszczedzi pieniedzy i nerwow...
pzdr

[ wiadomość edytowana przez: Ardixon dnia 2008-02-08 16:26:00 ]

[ wiadomość edytowana przez: Ardixon dnia 2008-02-08 16:26:46 ]