Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
BA3_CCCP lada justynow_lodz | 2008-01-24 20:09:53 jade sobie jade a tu nagle czuje ze mnie cos spowalnie oblukalem auto cz ynie ma jakiego kapcia dalej to samo i sie coraz bardziej zaczelo nasilac. na poczatku jakby tylko w prawymn kole bo czulem ze troche mnie znosi na jedna strone potem z dalsza droga halmulce sie zupelnie zakleszczyly ze musialem stanac bo tylne kola zaczely sie w miejscu krecic ![]() Prlblemem wydaje mi sie nie bylo to ze samochod dlugo stal poniewaz w takim wypadku by po prsotu zaciski nie odbily ale cos innego. Po prostu jade a te halulce coraz bardziej sie zaciskaly az wogole kola zatrzymane byly na maksa. wydaje mi sie ze to tylko na przednich kolach choc nie wykluyczam ze na tylnej osce tez. Pedal halca nie dalo sie wcisnac bylk tak napiety ze mimo iz stanlem na nim nie dalo go wcisnac. Wypuscilem plyn haulcowy i dojechalem do domu. i narazie auto stoi Wie ktos co to moze byc?? bo tato choc zna sie na motoryzacji zupelnie sie pogubil i mechanik taki jeden tez pojecia nie ma, cos z serwem jakies falszywe podcisnienie jak myslicie?? |
![]() janisz ŁADZIARZ 2107 1.5 , 2101 '75 ... Warszawa | 2008-01-24 20:15:15 Zależy które koło staneło. Może odkleiła się okładzina ze szczęki? |
![]() sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2008-01-24 20:16:05 witam
Mogło się zdarzyć że gumowy przewód hamulcowy sparciał i zaczął się rozwarstwiać, czasem taki okruch gumy potrafi zapchać zacisk hamulcowy jub przewód sztywny w taki sposób że płyn dochodzi a nie powraca. Obejrzyj w pierwszej kolejności przewód elastyczny od strony która się blokuję, ale też przedmuchaj dobrze, sztywny przewód i sam zacisk hamulca. Po ustaleniu przyczyny polecam wymianę przewódów miękkich i płynu hamulcowego |
![]() sylwesterpl SYMPATYCZNY GOŚĆ kiedys 2107/Volvo 740 Skierniewice/Łowicz | 2008-01-24 20:28:05 albo pompa hamulcowa nie odbija i nie puszcza płynu z powrotem,tylko dopompowuje w układ az sie w koncu zapełnił na maxa. Spróbuj poluzować nakrętki mocujące pompe do serwa i zobacz czy hamulce nie pusciły.
|
BA3_CCCP lada justynow_lodz | 2008-01-24 21:02:30 No ja narazie spucilem plyn to hamulce odbily i dojechalem domu. Gumowe przewody byly z dwa lata temu wymiane wiec nie wiem czy sie mogly zpachac. Ale mozliwe ze sylwester ma racje bo to obydwa kola byly zablokowane i i nie wiem czy tylne tez nie braly. |
![]() sylwesterpl SYMPATYCZNY GOŚĆ kiedys 2107/Volvo 740 Skierniewice/Łowicz | 2008-01-24 22:52:56 Ja akurat miałem podobny przypadek wiec dlatego wskazuje na pompe. Tez mi blokowało po kilku hamowaniach ale luzowałem na chwile nakrętki mocujące pompe i hamulce puszczały.Miało to troche wspólnego z tym trzpieniem co popycha tłoczki pompy i wadliwym działaniem pompy(a miałem tak po kilku dniach od założenia niby nowej) |
![]() Jubilerr SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 2107 Zambrów | 2008-01-24 22:59:48 Ogarnij tam cylinderki ![]() |
BA3_CCCP lada justynow_lodz | 2008-01-26 18:12:38
to mowisz ze musze kupic nowa pompe hamulcowa??Czy da rade to naprawic na stle bez tego bo mam kawalek drogi do swojego warsztaciku. |
BA3_CCCP lada justynow_lodz | 2008-01-26 19:19:25 NO ale zaraz zaraz przeciez u mnie pompa jest stara ma z 5 lat conajmniej |
![]() mily_byd SYMPATYCZNY GOŚĆ FSM PF 126p '93 bydgoszcz | 2008-01-26 23:09:35
Też myślę, że mogą to być cylinderki. |
BA3_CCCP lada justynow_lodz | 2008-01-27 20:59:08 W cylinderkach trza wymienic gumowe uszczelkli bo sa sparcilae (chociaz nie sa takie stare , wiadomo jakosc czesci do lad) mimo to tloczki nie byly zapieczone ale przyczyna tak jak mowil @Sylwesterpl i @MarTin_ bylo wyrobienie sie koncowki trzpienia popychajacego tlok pompy wystarczylo go w krecic o jeden obrot i wszystko gra.
Szacuneczek dla Martina i Sylwestrapl wytrawny mechanik goraco upieral sie ze przyczyna byly zapieczone tloczki a faktem okazalo sie to co mowil MarTin_ i Sylwesterpl wielkie dzieki ![]() [ wiadomość edytowana przez: BA3_CCCP dnia 2008-01-27 21:01:08 ] |
![]() blaze1 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 21072 Rawa Mazowiecka | 2008-08-27 23:17:11 Odswieze troszke temat.
Blokuja mi sie przednie hamulce, oba kola jednoczesnie (tyl jest ok). Zdarza sie to czesto, ale nie zawsze. Nie blokuja sie strasznie mocno, ale po przejechaniu ok. 20km felgi robia sie juz cieple. Pedal hamulca w tym czasie nie zmienia sie w ogole, tzn jest normalny. Zalozona jest nowa pompa (hamulce blokowaly sie juz wczesniej, wiec wymienilem pompe) i wszystkie przednie przewody. Powietrza nie ma w przewodach, a po odsunieciu pompy od serwa hamulce nie odpuszczaja. Wkrecenie popychacza pompy, (czy jakkolwiek sie to nazywa) w serwie tez nic nie daje. Jesli chodzi o cylinderki to jakis tydzien przed wymiana pompy wszystko w zacisku chodzilo lekko, choc jak mowilem, czasem tez kola sie blokowaly. Wydaje mi sie ze malo mozliwe jest zeby problem lezal w cylinderkach, w obydwu jednoczesnie z takim samym nasileniem? Bo oprocz tego zostaje chyba tylko serwo, ale po wcisnieciu hamulca i odpaleniu silnika pedal idzie glebiej, wiec wspomaganie dziala. Co jeszcze mozna sprawdzic? |
![]() blaze1 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 21072 Rawa Mazowiecka | 2008-09-09 13:26:35 Po wymianie tylnych cylinderkow na wlasciwe, grzeja mi sie teraz wszystkie kola. Wiec raczej cylinderki odpadaja na pewno.
Ten wkrecany popychacz serwa wkrecilem nawet o kilka obrotow, chyba prawie do konca, zeby miec pewnosc ze to nie to. No i nadal sie blokuja. Kiedy hamulce sa przyblokowane, odlaczenie przewodu podcisnieniowego od serwa nic nie daje. Nie chcialbym kupic serwa jesli mi ono nic nie da. Przejechalem tez pare kilometrow z odpietym przewodem, w sumie bez uzywania hamulca i tez sie nagrzaly. Co prawda na krotkim odcinku niewiele sie nagrzewaja, bo nie czuc jakiegos specjalnego oporu podczas jazdy, ale po dluzszym odcinku, >20-30km kolo jest gorace a dekielka nie da sie dotknac. A jak samochod postoi przez noc, to rano kola kreca sie bez zadnych oporow. I co tu zrobic? ![]() |
![]() Przemek_21083 Kandydat na Kandaydata Łada Samara 21083 Łodygowice | 2008-09-09 16:14:11 wymieniałeś przewody Hamulcowe? te miękkie, przy kołach. Czasem lubią się rozwarstwić i z zewnątrz wydaje się, ze są ok, ale płyn bardzo powoli się wraca, czego efektem jest silne grzanie hamulców, nawet zakleszczenie, a po nocy jak płyn już trochę wróci i poluzuje zaciski, kołą kręcą się leciutko. |
![]() blaze1 SYMPATYCZNY GOŚĆ Łada 21072 Rawa Mazowiecka | 2008-09-09 16:48:54 Wymieniłem jednoczesnie pompe, przewody sztywne i elastyczne, full zestaw. |
![]() Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2008-09-09 22:04:02 Jesli nic nie jest przytkane(skoro wsjo nowe na hydraulice to nie powinno) to tylko cylinderki. zwlaszcza ze odpiecie serwa nic nie zmienia.
Ja mysle ze ktorys tloczek sie zacial.(z przodu sa 4ry-po dwa na strone) Zdjemij kolo, wypnij szpilki klockow, nacisniej na hamulec, poobserwuj klocki/tloczki(niech ktos wciska , a Ty patrz na nie w tym czasie)Pozniej za pomoca srubowkretaka odsun klocki(schowaj cylinderki) bedziesz wiedizal czy nie sa zapieczone. I znow test jw. |