Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2003-07-09 18:56:47 Szanowni Koledzy
Nie mogę znaleźć odpowiedzi w historii postów. Wiem jaka to przyczyna, ale zastanawiam się jak sobie z nią poradziliście. Z tego co wiem chodzi tu o skierowanie wlotu powietrza do filtra w taki sposób aby nie wpadało ono z dużą prędkością (efekt turbodoładowania). W momencie ściągnięcia nogi z gazu zubożana zostaje mieszanka i silnik gaśnie. Czy ktoś rozwiązał już problem gaśnięcia silnika przy hamowaniu podczas jazdy na gazie? |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2003-07-09 20:58:56 Rura doprowadzające powietrze wchodzi do nadkola. [Sciągałem kiedyś nosek aby dostać się do skraplacza, więc temat rozeznałem.] Zastanawiam się co z tym fantem zrobić, bo u mnie auto gaśnie zawsze jeśli dłużej jadę z dużą prędkością i ściągnę nogę z gazu ![]() |
![]() Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2003-07-09 22:55:38 Panowie z tego co ja się rozeznałem w temacie oprócz wlotu powietrza należy zainteresować się ustawieniem "reduktora". Moga się założyć że w większości esperynek z problemem "gaśnięcia" podczas "wyluzowania" samochodu przy znacznej prędkości jest złe ustawienie w/w reduktora. A więc kontynuując wątek...
pytanie : czy zjawisko występuje częściej podczas hamowania,czy podczas zwykłego "wyluzowania"? Jeżeli podczas hamowania to przyczyna tkwi w zamontowaniu reduktora. Wiele esperynek ma zamontowane reduktory w poprzek. Tzn. oś reduktora ustawiona jest równolegle do osi samochodu, wtedy podczas hamowania membrana w reduktorze może się przemieszczać co zakłuca skład mieszanki... ( czy jakoś tak ![]() ![]() Kiepski ze mnie nauczyciel , wybaczcie, ale może moje spostrzeżenia się na coś przydadzą. Życzę wszystkim szerokiej i prostej drogi na wypoczynek. ![]() |
![]() ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2003-07-10 00:30:22 A teraz mój post zniweluje wszystko to co powyżej zostało napisane...
Otóż mi gazownicy przy zakładaniu gazu zrobili coś takiego, że wlot powietrza do filtra zrobiony został z nowej długiej rurki, która została poprowadzona nad chłodnicą (widać to na poniższym zdjęciu) Mimo wszystko samochód gasł przy wyluzowaniu podczas jazdy z dużą prędkością... (ale nie za każdym razem...) co oznacza że to gaśniecie wcale niema wpływu z efektem "wydmuchiwania" gazu z kanału dolotowego... Broniłem się przed takim gaśnieciem tym samym sposobem co DADDY: po zdjęciu nogi z gazu "lekusieńkie" przygazowanie i nie gaśnie... |
![]() Dominik_Olechnowicz Szczecin | 2003-07-10 00:35:05 ty..ale silnik to masz czysty jak dupa niemowlaka tyle ci powiem ![]() |
![]() Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2003-07-10 09:37:58 Gajer , ale ty masz chyba reduktor ustawiony w [poprzek, w taki sposób że nie masz dojścia do żarówki od świateł .... ![]() |
![]() ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2003-07-10 09:52:01 Dziwne - ale ja do tej pory nie znalazłem w swojej instalacji reduktora ![]() (na zlocie kiedyś pokazywałem to Piotrowi i Tomkowi) a do świateł mam dostęp bardzo dobry ![]() |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2003-07-10 18:21:10 Wielkie dzięki.
Tak Krzysiek-Diackon chodzi mi o gaśnięcie podczas "wyluzowania" silnika (nie byłem precyzyjny, albo nie przyszła mi do głowy ta nazwa ![]() Szczerze mówiąc to mam wrażenie, że chodzi w tym przypadku o to o czym pisze B]Krzysiek-Diackon[/B] [efekt "wydmuchiwania" gazu z kanału dolotowego]. Wygląda na to, że większość z tych co jeżdżą na gazie ma ten problem. Czy ktoś z Was rozwiązał go w 100%? torito czy regulując tą śrubką zwiększasz/zmniejszasz ilość gazu "biegu jałowego". Jeśli podkręcę tą śrubkę to albo wzrośnie mi spalanie, albo samochód będzie miał za niskie obroty Krzysztof_L jakie są "reguły zerowania układu wtryskowego"? ŁUKASZ_GAJER Nie znalazłbyś zdjęcia albo zrób inne, takie, na którym mógłbym zobaczyć jak panowie zamontowali tę rurę. -Piotr- masz instalację gazową w Espero? Tu za wysokie obroty nie występują? |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2003-07-10 21:36:26 -Piotr- pytam czy w przypadku Espero nie masz problemów z zawysokimi obrotami.
Wygląda na to, że trzeba się będzie do tego przyzwyczaić ![]() |
![]() ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2003-07-11 00:16:15 Zobacz Piotrku - tak ta rurka wygląda z bliska - a właściwie dwie rurki - jedna została pociągnięta nad chłodnicę aby zasysać gorące powietrze, a druga wchodzi tam gdzie tradycyjny wlot powietrza - do tej pory nie wiem w jakim celu gazownicy zrobili takie rozwiązanie... Fotka ta jest już dość starą fotką, ponieważ aktualnie usunołem to rozwiązanie (Espero jeździło tak od 96roku) i wstawiłem tradycyjny wlot powietrza z powrotem nie odczuwając zbyt wielkiej różnicy...
A co do tego gorącego powietrza Jadźwinie to mój starszy zawsze powtarzał że im cieplejsze powietrze tym samochód mniej pali - więc chyba masz rację co do tego że im zimniejsze powietrze tym lepsze osiągi - bo wtedy pali napewno więcej... ale dlaczego tak jest? nie wiem.... [ wiadomość edytowana przez: ŁUKASZ_GAJER dnia 2003-07-11 00:19:26 ] |