[Z] butla typu "walec"

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Chciałby się ktoś zamienić zbiornikami gazu?
Ja posiadam 65l walec, a zamieniłbym na tą co się mieści w koło.
Instalacja była zakładana pod koniec Stycznia 2005roku, więc zbiornik ma 3 lata, stan idealny...
A generalnie to jakie wymiary powinna posiadać butla, żeby była w miarę równo z podłogą bagażnika? Domyślam się, że 185mm - tak jak "zapas". Jest ktoś chętny?

Ja mam butlę 43L
Zwykle tankuje do niej 38L LPG
Gabarytowo jest spoko, wystaje jakieś 1-1,5cm ponad podłogę.
Oczywiście nie widze potrzeby zamiany na walec

ja mam STAKO w kolo - nominalnie 60 litrów a wchodzi 48-50...akurat nie mialem wyboru bo wyciagalem instalke z nubiry kombi, gdzie wneka na kolo jest duzo wieksza...
Przerobki zeby weszla to - młotek z nakladką gumową i odbicie troche z lewej strony wnęki na kolo - jednoczesnie odpadła mi oslona tlumika koncowego ... ale to akurat z w niczym nie przeszkadza - butla wystaje moze z 5 cm takze generalnie jest elegancko a i pojemnosc tez sie liczy na trasie (nawet do 650 km na butli).
Ja bym ci polecał kupić używke z jakiegos rozbitka, tudzież allegro za 200 zł z papierami homologacji. Przelozenie - nie jest bardzo skomplikowane a diagnoste przy przegladzie interesuje praktycznie tylko ten papier.
Jak chcesz jakies fotki czy info o wymiarach mojej butli to pisz na priv...

Któraz tych butli pasuje idealnie do Espero?

moja ma 630 mm średnicy zewnętrznej i 250 mm wysokości - takze troszke mniejszą taka jak ta cie zadowoli :

ZTW 600/200 pojemnosc 41,50-43 L albo
ZTW 580/250 - 50,00 litrów

Pamietaj jeszcze o tym ze do tego koniczny jest wielozawór - niestety nie przełożysz z walca bo pływak jest inaczej ustawiony - wielozawór to kolejne 250-300 zł...

[ wiadomość edytowana przez: rafalko dnia 2008-01-28 22:13:05 ]

Jeśli kupię butlę ważną do 2012 roku, a nie ma do niej papierów to jakie konsekwencje są związane z ich brakiem? Gdzie mogę takie papiery wyrobić i ile to kosztuje?

To nie przejdziesz przeglądu , wyrobić możesz u producenta wystarczy zadzwonić podać nr seryjny butli wpłacić na konto 40-45 zł i czekać aż przyślą dokument

dokladnie - ja kupilem instalke BRC 3-letnia kompletną 2 generacji ze szrotu za 400 zł - w dodatku z pelnym zbiornikiem takze ledwo zesmy go wsadzili do bagaznika
Bez papierów nawet nie masz co szukac bo koszty przewyższają sens takiej zabawy...

Cytat:
2008-01-29 18:37:58, rafalko pisze:
dokladnie - ja kupilem instalke BRC 3-letnia kompletną 2 generacji ze szrotu za 400 zł - w dodatku z pelnym zbiornikiem takze ledwo zesmy go wsadzili do bagaznika Bez papierów nawet nie masz co szukac bo koszty przewyższają sens takiej zabawy...

Widzę, że te manewry gazowe nie są takie proste i tanie... Dobrze, że Was zapytałem Może jednak jakoś uda mi się dopiąć swego, ten walec co mam w bagażniku jest za duży dla mnie...