Kontenery bagażnika?? jest coś takiego?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Właśnie tłumaczę wyposażenie ład na opisy. Ponieważ to pojedyncze słowa robię to sam, ze słownikiem. Idzie mi dosyć dobrze, to zajmie już naprawdę tylko parę dni góra. Jestem przy grupie "110" i tam znalazłem słowo, które w wolnym tłumaczeniu miałoby znaczyć wg słownika "kontenery bagażnika". Jest coś takiego? Jeżeli tak to co to jest? A może ja jakoś źle przetłumaczyłem, jakaś pomyłka? Z góry dzięki za odpowiedź.
Ps. Aha i też muszę się pochwalić, że sam załatwiłem z Zolim potrzebne teksty (jakoś sobie poradziłem ze zredagowaniem maila po angielsku). Zoli to przetłumaczył teksty i są one też na anglojęzycznej wersji strony LBK. Pozdrówka.

a napisz Mily jak to brzmialo w oryginale i przy okazji czego na to wpadles (kontekst - o czym mowa) - mozesz fonetycznie

adasco

Miły - gratulacje.
Mimo, że są lepsi eksperci w naszym klubie od języka rosyjskiego i choć nie znam kontekstu zdania - myślę, że chodz o "kubaturę bagażnika". Ale poczekaj Miły na jakiegoś experta (np.: Andrzej Zamość)
Pozdrawiam.

Wyposażenie to tłumaczę sobie sam, bo nie można tak Andrzeja wykorzystywać, zdaję sobie sprawę z tego, że już teksty źródłowe, które Andrzej tłumaczy są sporym zawracaniem głowy (Andrzej - jeszcze raz dzięki). Więc po prostu stwierdziłem, że wyposażenie to sobie sam potłumacze. Powiedziałem rodzicom, żeby mi kupili słownik, w miarę nauczyłem się liter i wyposażenie sam przekładam. Z tym kontekstem chodzi bowiem o to, że to jest wszystko wypisane na ladaonline.ru w słupkach. Jest w tabelce jakiś element wyposażenia i wersje wyposażeniowe danego modelu. I jeżeli dana wersja ma to, no to wtedy jest w tabelce plus, a jeżeli nie, to minus. I to wyrażenie poprostu, i teraz ruskimi bukwami: "Контейнеры багажника". Tylko tyle.
A swoją drogą co to w ogóle jest ta "kubatura bagażnika"? Może ciemniak jestem ale naprawdę nie wiem.

kubatura inaczej pojemnosc (zwykle w decymetrach szesc)

tych bukw nie widze, tylko krzaczki. Napisz chciciaz fonetycznie, moze sie domysle....
adasco

Fonetycznie: "Kontjenery bagażnika". Na pewno nie jest to pojemność bagażnika, bo ta jest zapisana, czyta się chyba "objem bagażnika, dm3" i podana jest odpowiednia liczba. Natomiast jeżeli chodzi o kontenery, to nie jest traktowane jako dane, tylko jako wersje wyposażeniowe. Bo w tych wersjach gdzie coś takiego występuje, jest plusik, a tam gdzie nie ma - minus.

Miły, wprawdzie z rosyjskiego jestem kompletna noga a może tu o coś z bagażnikiem dachowym, jakieś uchwytu do mocowania, a jeśli to wersja kombi to może chodzi tu relingi dachowe? Nie wiem, tak tylko sobie gdybam, bo chodzi ci o 110 a nie klasyka prawda?.
Andrzej

[ wiadomość edytowana przez: andrzej_krakow dnia 2003-07-10 18:12:01 ]

Tak o "110" chodzi.
Dzięki w każdym razie za sugestie.

hej, Miły!
Nie mam przy sobie słownika technicznego (ba, nawet nie wiem, kto mógł go pożyczyć i nie oddać), ale Andrzej ma chyba rację: to chodzi o relingi.
niestety, z głowy niewiele wymyślę, gramatykę też zapomniałem, ale jak znajdę ten słownik, dam Ci znaka- wtedy wal śmiało!

Niestety w tym problem, że to sformułowanie występuje we wszystkich "dziesiątkach", a więc sedan, kombi i hatcback. Tak więc raczej nie są to te relingi. A przy okazji mam pytanie: dlaczego w ogóle takie relingi nadają się tylko na dachy kombiaków, a na sedany i hatcbacki już nie? Przecież na sedany i hatcbacki mogliby robić krótsze jak na kombiaki (odpowiednie do długości dachu). I czemu nie pasi?
Aha Pun - przy okazji: jak chcesz te zaciski to nie ma problemu, możemy się jakoś dogadać.
Ps. Panowie, jutro co do stronki generalnie kończę to co do mnie należało. Pokazuję ją Wam i od tego momentu będzie trzeba czekać na teksty. Tak więc to co ja miałem zrobić, jutro będzie skończone i zademonstrowane, a potem jak już będą teksty to ja je tylko wstawię i stronka gotowa. Ale same teksty kiedy będą, to nie wiem, w każdym razie jak mówiłem - efekt mojej pracy - jutro.

[ wiadomość edytowana przez: mily_byd dnia 2003-07-11 01:32:35 ]

jesli 110 maja jakies schwoki w bagazniku, to moze byc to.
moi rodzice maja gdzies slownik polsko-ruski. Jak znajde, dam znac.
jestes pewien, ze to kontenery BAGAZNIKA?

adasco

Adasco, następtnym razem czytaj uważnie please co ja piszę. Wiem, że często walę długie i nudne posty, ale mimo wszystko jest prośba o dokładne czytanie. Ja przecież pisałem, że ja też mam słownik polsko-ruski i rusko-polski i to słowo było tłumaczone właśnie na podstawie słownika. No dobra ale mimo wszystko może Ci podam link do ladaonline gdzie będzie to zagadnienie. Otóż wejdź sobie na ten link: wyposazenie i dane 2110. I zjedź suwakiem tej strony całkiem na dół tej strony. Akurat to zagadnienie to będzie dziesiąty (cyfrą: 10.) wiersz od dołu licząc. I to jest to właśnie.

A co do schowków bagażnika: ja ewentualnie myślałem, że to może być miejsce na koło zapasowe. Np. że lepsze wersje mają koło zapasowe w podłodze bagażnika, a słabsze wersje mają zamocowane do jednej ze ścian bagażnika.
Adam, no bo jakie jeszcze by mogły być schowki w bagażniku?

To sa schowki w bagazniku, niestety niemam zdjecie, schowki sa 2 1 na lewej i 1 na prawej strone i maja pojemnosc cca 5 litrow, i sa wykonane z plastiku. Milan

Ja myślałem, ze to jest poprostu taka plastikowa wkladka ktora wklada sie do bagaznika ktora chroni przed zabrudzniem dywaników.

I milan wszystko wyjasnil. To JEST to.
adasco

A my się głowiliśmy i nie wiedzieliśmy, a każdy z nas walił coś innego.
No ale różnica polega na tym, że Milan ma ładę z grupy "110" (konkretnie 2112), w której jedna z opcji jest w to wyposażona.
Milan, czy Ty właśnie masz tą opcję z kontenerami?
W każdym razie dzięki Ci za odpowiedź.
Ps. A to sformułowanie "kontenery bagażnika" będę musiał jakoś dokładniej sprecyzować, bo jak my mieliśmy problemy z tym, to potencjalny ładziarz, który będzie zainteresowany "Dziesiątkami" też będzie miał problemy.
Ps2. A koniec mojej roboty nad stronką będzie zaprezentowany jeszcze dziś.

[ wiadomość edytowana przez: mily_byd dnia 2003-07-11 18:36:53 ]

Słuchajcie, Milan przysłał mi zdjęcia tych kontenerów bagażnika jak to wygląda. Jest to taka skrytka przykrywana dywanikiem bagażnika.
Jakby ktoś chciał, to niech wali, prześlę mu emilem, bo zdjęcia tego nie mogę wstawić na forum (bo tu można tylko zdjęcia z sieci a nie z pliku).
Jak powiedział Milan w mailu sam posiada takie kontenery w swojej 2112.