Tankowanie w Niemczech?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Wybieram sie do Niemiec, to że jest iine wejście LPG wiem. Ale mam pytanie czy samemu się tam tankuje LPG i czy są kłopoty ze znalezieniem stacji? Mają inny gwint ale rozumiem że pistolet wchodzi do niego tak jak u nas?

LPG tankujesz samemu
pistolet jest troche inny - nakrecasz go na ich koncowki, zapinasz go i na dystrybutorze trzymasz guziol i dopiero leci.
koncowka u nich wyglada np. tak http://www.allegro.pl/item302191271_przejsciowka_redukcja_tankowania_lpg_niemcy_hit.html

zdarza sie ze na stacji maja swoje przejsciowki ale nie zawsze chca uzyczyc, albo wolaja zastaw.

wyszukiwarka stacji: http://www.gas-tankstellen.info/menu.php?language=en_US

Niezapomnij zgasic papierosa zanim zaczniesz tankowac.

Nie pale))

witam.
cena gazu w Niemczech wacha się od 60 do 70 centów za litr. u mnie jest to 65 centów. jest to ok. 2,3 złotego za litr. w tym jest 95 % propanu i 5 % buthanu.

No własnie dobry gaz, trzeba wracając zrobić zapasy

A czy z zapięciem pistoletu są jakieś kłopoty? Trzeba do tego mieć jakieś rękawice? Czy w razie czego obsługa stacji może pomóc?

Ich pistolet nakreca sie na koncowke i zapinasz blokade a pozniej guziol na dystrybutorze i leci. Raczej nic strasznego.
A co do ich gazu to o wiele lepszy jak ten u nas a i cena podobna.

Czy ktoś ma programik na navigację aby wgrać sobie stacje LPG w Niemczech?

Witam.
Raczej nie licz,że Ci ktoś pomoże. końcówka na Niemcy jest z zewnetrznym gwintem. pistolet który jest przy dystrybutorze nakręcasz na ten gwint zaciskasz rączkę pistoletu i naciskasz odpowiedni guzik na dystrybutorze lub dźwignię. obsługa jest bezpieczniejsza niż przy włoskim systemie.. dystrybutory sa przeważnie na EC kartę lub kartę klienta wiadomo samoobsługa.
takie gdzie płaci się gotówką jest mniej i na dużych stacjach benzynowych. chyba ,że przy jakimś warsztacie to można u nich też zapłacic. więc radzę mieć kartę bankomatową.

Cytat:
2008-01-30 09:04:37, MichalSW pisze:
A czy z zapięciem pistoletu są jakieś kłopoty? Trzeba do tego mieć jakieś rękawice? Czy w razie czego obsługa stacji może pomóc?

Jeździłem sporo razy trasą Kołbaskowo - Venlo, czyli 11, 10 (ring berliński), 2, 40. Już na początku roku 2007 na każdej stacji z LPG, jaką odwiedzałem przy autobanie, były zamontowane dodatkowo polskie pistolety. LPG kosztował 69c. Trzymając się zasady, że na każdej napotkanej stacji z LPG dolewałem do pełna (choćby 5L), do NL wjeżdżałem jeszcze ze sporym zapasem gazu. W NL niestety nie mają polskich pistoletów, ale na BP zawsze jest adaptor .

czyli jest to sytuacja postepująca gdzie system włoski wypiera system belgijski i holenderski. chociażby z tego powodu ,że coraz wiecej turystów jednak ma systemy włoskie i aut niemieckich jeździ na nich coraz wiecej. ale to już zasługa polaków.

Cytat:
2008-01-31 00:18:12, Makroserwis pisze:
Jeździłem sporo razy trasą Kołbaskowo - Venlo, czyli 11, 10 (ring berliński), 2, 40. Już na początku roku 2007 na każdej stacji z LPG, jaką odwiedzałem przy autobanie, były zamontowane dodatkowo polskie pistolety. LPG kosztował 69c. Trzymając się zasady, że na każdej napotkanej stacji z LPG dolewałem do pełna (choćby 5L), do NL wjeżdżałem jeszcze ze sporym zapasem gazu. W NL niestety nie mają polskich pistoletów, ale na BP zawsze jest adaptor .

EC kartę lub kartę klienta wiadomo samoobsługa

Czyli rozumiem na kartę bankomatową cos jak nasze Neste?

Cytat:
2008-01-30 15:39:02, belgrano pisze:
Czy ktoś ma programik na navigację aby wgrać sobie stacje LPG w Niemczech?

Witam.
Do jakiej nawigacji potrzebujesz ten programik? Do TomTom i Navigon
mam do innych musial bym poszukac w sieci.

Pozdrawiam

Szukam do Toma lub lepiej do automapy

Panowie a czy mozna płacić gotówka na tych stacjach? A co z czynnymi 24H? Pisze często kreditkarte lub EC co to za karty? Jade trasa na Berlin porem Magdeburg i Hannover, Bremen czy ktos jechał i jak ze stacjami?

Tankowałem na kilku ( Passau, i kilka autostradowych ), żadnych problemów z kartą nie było. Z gotówką tym bardziej.

pzdr

A jak jest na stacjach przy salonach samochodowych, widze że takich tez wiele. Mozna tam płacic gotowką?

Cytat:
2008-01-31 10:01:40, Piotrekbo pisze:
Witam. Do jakiej nawigacji potrzebujesz ten programik? Do TomTom i Navigon mam do innych musial bym poszukac w sieci. Pozdrawiam

hej mozesz mi udostepnic program do navigona?? szukam i nigdzie nie moge znalezc(
z gory dziekuje.

Witam.
Stacji w Niemczech pełno ale nie przy autostradzie. Jest ich dużo prawie na każdym zjeździe do 200m. Mozna przyjąć że te stacje co widac na zjazdach maja gaz. Maja przejściówki do pozyczenia.