Włącznik przeciwmgielnych - naprawiał ktoś ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Szukałem ale nie znalazłem Mój stary (teraz mam podwójny) działa tylko jak go przytrzymam wciśniętego. Chciałbym go naprawić ale nie wiem jak. Jakieś rady?

Nie rozumie przestał działać, czy po wymianie na podwójny nie działa?

A pytam dlatego, gdyż są dwa rozdaje włączników bistabilne (to takie które "trzymają" on/off) oraz impulsowe dlatego działa jak trzymasz. Niestety różnice wynikają z samej konstrukcji włącznika i raczej nie da się tego naprawić.

[ wiadomość edytowana przez: jerico dnia 2008-02-01 20:14:29 ]

Wcześniej miałem tylko przeciwmgielne (włącznik pojedyńczy, który chcę naprawić) a teraz założyłem podwójny bo zakładam przednie halogeny. Jak go rozebrałem to zobaczyłem że wszystko działa dzięki takiej jakby zapadce. Wnioskuję że po jednym naciśnięciu ma się zapaść w jedną stronę, a po drugim w drugą. Niestety u mnie zapada się cały czas w jedną, dlatego po przytrzymaniu działa, a po puszczeniu już nie. Coś musi być z tym mechanizmem, tylko nie wiem dokładnie której części się czepić. Szkoda mi tego włącznika i chciałbym go naprawić, niech jest na "czarną godzinę".

Jeśli tak to moja wiedza jest taka jak twoja, też kiedyś się przyglądałem tej zapadce, ale jak to naprawić tego nie wiem.

wydaje mi sie że w podwójnym działa na impuls...
Nie jestem pewien na 150% ale kiedyś próbowałem to "naprawić" po wymianie na podwójny.

mozna przełozyc cały ten czarny plastik ze starego cały ten (mechanizm) plastik gdzie sie wpina wtyczke i to całe mechaniczne cos.

Nie chcę tego przekładać tylko naprawić. Z tego co zauważyłem to wszystko tkwi w odpowiednim podgięciu blaszki (ta która jest połączona z "zapadką". Jak ją podegnę w jedną stronę to zapada się też tylko w jedną, jak w drugą to znów w drugą :/ Nie mogę trafić odpowiednio z tym podgięciem żeby wszystko chodziło jak należy