Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Trance_Matthew Omega B 2.5TD Kraków | 2008-02-03 13:26:32 niesprawny termostat nie wprowadzilby takiego zamieszania z wskaznikiem temp jak piszesz |
![]() sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2008-02-03 14:02:59 Kawa z mlekiem na korku, to przeważnie uszczelka pod głowicą do wymiany.
Nikt nie wie jaki masz silnik, dobrze by było gdybyś uzupełnił profil i opis. |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-02-03 15:40:06 Sprawdź po dłuższej trasie obecność masełka na korku. Jeśli wsio wporzędku, to powinno zniknąć. |
![]() kozlow LOB SYMPATYK Omega 2.5 V6 CD Kwidzyn | 2008-02-04 13:21:22 Miałem podobny problem ze wskazem temp. płynu chłodniczego, aż do momentu, kiedy to całkowicie przestał działać mi ten pomiar. Po wymianie czujnika sytuacja wróciła do normy, koszt czujnika, jak dobrze pamiętam około 12 zł.
Jeżeli jeździsz na krótkich odcinkach i auto nie ma czasu na złapanie odpowiedniej temperatury silnika, to zawiesina pod korkiem oleju jest sprawą "normalną" - taką diagnozę postawił w moim aucie mechanik. Kontroluj przez pewien czas poziom płynu chłodniczego, jeżeli zacznie "znikać" i zauważysz zawiesinę maślaną na bagnecie od sprawdzania poziomu oleju, wtedy będziesz miał uszkodzoną uszczelkę pod głowicą. pozdrawiam |
![]() cart opel omega B/caravan zywiec | 2008-02-04 18:25:52 witam mialem tez podobna sytuacje i niestety wydmuchalo uszczelke pod glowica wskaznik tez tak szalal jak chcial i kiedy chcial ja mam 2.0 16v |
![]() Jajecznica Toyota MR2 AW11 Zator | 2008-02-04 18:54:04 A u mnie temperatura skakła bo układ chłodzenia się zapowietrzał, mimo że płynu niby było w normie. Z tym że mechanik nawet nie patrząc do komory silnika powiedział: "dolac pół litra płynu do chłodnicy i przejdzie a jak nie to przyjechać". Dodam że chodzi o 2,5TD |
![]() ARCIK112 B Caravan 2.5 V6 Płock | 2008-02-04 22:53:40 W moim przypadku wystarczy puknąć palcem - średnio silnie w obudowę zegarów na wsokości wskaźnika temperatury. Nowy termostat, nowa chłodnica, nowy czujnik temperatury przy termostacie. Prawdopodobnie coś nie łączy na płytce zegarów. Potrafi wystrzelić "za maxa" nawet przy letnim, albo wręcz zimnym silniku. Jak się trochę ociepli rozbiorę tablicę i sprawdzę, przy okazji będę zmieniał klor podświetlenia. Nawiasem mówiąc - z takim wskaźnikiem przyjechała z Holandii prawie 3 lata temu. Ze wystarczy pieprznąć w szybkę - odkryłem niedawno. Pomaga na długo, dłużej, nieraz na całą drogę. Wskazówka "za maxem" nawet pzez dłuższy czas nie łączy się z włączeniem wentylatora - dlatego średnio się tym martwię. |
![]() pxj Omega 2,5 TD Katowice | 2008-02-05 13:41:54 Skoro czujnik kosztuje tylko parę złoty, to nie ma co kombinować tylko zacząć od jego wymiany. |
![]() ARCIK112 B Caravan 2.5 V6 Płock | 2008-02-06 00:31:57 Koszty czujnika cieczy chłodzącej a koszty wymiany w silniku V6 to jak proporcja poziomki do arbuza. |
![]() Executive Wrocław | 2008-02-10 15:49:56 Czujnik wymieniony i...... bez zmian ![]() Wystarczy tylko odciąc napięcie na moment i wszystko wraca do normy jak poprzednio. Ponoc w zegarach jest jeszcze układ scalony odpowiedzialny za wychył wskażnika bo to nie jest ot taki zwykły amperomierz. Podpowie ktoś kto już rozbierał zegary i wie dokładnie co tam faktycznie jest??? Pewnego razu ugotuję silnik myśląc że to wskaźnik sobie jaja robi. ![]() |