| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-02-03 20:16:24 To przez gasssssssss..... |
shapesshifter OPEL MANTA B krotoszyn | 2008-02-03 20:36:37 Kolega ma racje. "Wszystko co złe wywołane jest gazem."
To jednak nie rozwiązuje problemu. 38 - "oxygen sensor circuit - voltage high" i tu dodam, że "czujnik powietrza" to sławna już "sonda lambda" i z ubolewaniem stwierdzam ze wielu ludzi tego nie kojarzy. Temat gazu i sondy lambda pojawia sie niemal tak często jak samochody gazem napędzane. Większość mechaników powiedziałaby "wymienić sondę". Natomiast moim zdaniem często składa sie na ten problem pasożytnicze podłączenie sterownika gazu w obwód sondy i zgubny wpływ gazu na ten czuły i pracujący w nieciekawych warunkach element. |
shapesshifter OPEL MANTA B krotoszyn | 2008-02-03 20:43:13 przepraszam wkradł sie błąd:
napisałem ".....voltage high" miało być voltage low (pomyłka z systemem "multec") |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-02-03 21:05:09 Jaki masz silnik? Ten błąd jest generowany przez emulator, czyli sztuczny sygnał sondy podstawiany w celu oszukania kompa benzyny.
Dalej: jaki gaz , sterownik gazu, rodzaj emulacji. |
lukaszm_87 Omega B FL gostynin | 2008-02-03 21:07:29 silnik 2.0 16v
gaz sekwencyjny (tylko tyle kojarzę na jego temat.... w czwartek będę w domu to mogę spojrzeć w dokumentację i napisać wszystko dokładnie..) |
shapesshifter OPEL MANTA B krotoszyn | 2008-02-03 21:11:48 To może oznaczać przerwany obwód lub zwarcie do masy.
Na podstawie literatury można stwierdzić ze ok 60% usterek elektroniki pojazdów to wadliwe złącza elektryczne. Ja spróbowałbym na początek sprawdzić i ewentualnie oczyścić styki sondy. Połączenia takie czasami potrafią trochę zdrowia popsuć. |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-02-03 21:17:56
Albo zdycha Ci sonda, albo sterownik gazu jest źle zaprogramowany. Dodatkowe objawy? |
jorgi LOB NET MEMBER Omega B X20XEV + Fia ... Gdańsk | 2008-02-03 21:22:38 Ale odpalając i dalej jadąc na benzynie też Ci się zapala kontrolka?
W poprzednim aucie może ktoś Ci ją bezczelnie odłączył - dlatego się nie paliła. Niektórzy mają takie pomysły ![]() |
Brutal LOB MEMBER Szczytno | 2008-02-03 21:41:28 zawsze mozna sprawdzic skutecznosc sondy i bedzie wiadomo czy prawidlowo dziala |
lukaszm_87 Omega B FL gostynin | 2008-02-03 21:54:25 shapesshifter:
- jutro od tego zacznę!
omegolotC30NE: - dodatkowych objawów brak, tylko kontrolka jorgi: - na benzynie nie sprawdzałem, sprawdzę jutro i napiszę - w poprzedniej Omedze nie odłączyli jej na pewno bo czasem sobie lubi mrugnąć jak jest bardzo mokro (cholera wie czemu )
Brutal: - nie mam możliwości sprawdzenia sondy..
|
lukaszm_87 Omega B FL gostynin | 2008-02-09 11:11:48 Po dłuższej nieobecności na forum chciałbym wrócić do tematu..
tym bardziej że Omega stała się ostatnio nieco bardziej nieznośna.. a więc do rzeczy: - kontrolka zapala się tak samo na gazie jak i na benzynie. raczej nie zapala się jak się stoi w miejscu, dopiero w chwilę po ruszeniu i potem gaśnie dopiero po ponownym uruchomieniu i sytuacja się powtarza - pojawił się kolejny objaw (chociaż nie wiem czy związany z kontrolką). Otóż: przy wrzuceniu na luz obroty zamiast spaść sobie grzecznie na ok800 i tak być spadają do ok1000 po czym szybko nakręcają się do 2000~2500 i dopiero spadają na 800. Czasem potrafi to tak zapulsować parę razy.. |