Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2008-02-05 15:29:54
A to niby dlaczego?? Jak dla mnie to masz kilka opcji: 1. Najtańsza - dolewać 1 litr oleju na miesiąc i jeździc dalej 2. Droższa - wymienić uszczelniacze zaworów i zobaczyć - da sie to zrobić bez zdejmowania głowicy. 3. jeszcze droższa - zdjąć głowicę, wymienić uszczelniacze i obejrzeć z góry tłok oraz gładź. 4. Najdroższa - zdjąć głowiće oraz j.w + zdjąć miskę i wyjąć tłoki. Wtedy wymiana kompletu pierścieni (nominały) oraz obejrzenie panewek (raczej powinny byc OK) Jak dla mnie to raczej będą uszczelniacze. |
![]() ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2008-02-05 21:19:46
Jak może się uszkodzić pierścień od uderzenia w zawory?? Przecież nawet w GMP tłok a tym bardziej pierścienie nie wystają aż tyle ponad blok... Przy zerwanym pasku co najwyżej zawory się pogną i uszczelniacze do wymiany. Zwłaszcza w twoim silniku, który ma zawory ustawione pod kątem w stosunku do osi ruchu tłoka. A co do przeglądu w anglii to dobrze poszukaj a znajdziesz odpowiedni garage który ci wypisze MOT bez zbędnych badań. Byłem i robiłem. Jest tak samo jak w Polsce. ![]() ![]() ![]() |
mkaminski100 Focus Basingstoke | 2008-02-05 22:29:12 Dzięki chłopaki.
omegolotC30NE - w tym cylindrze mam właśnie dobre ciśnienie czyli tak jak mówisz, nawet na chłopski rozum musi uciekać gdzieś poza cylindrem. mam tylko wskazania drugiej sondy (pierwsza skakała, ale sprawdzałem jak to wygląda w dłuższym okresie) i napięcie lekko skacze co znaczy, że coś pracuje. Z wydechu wychodzi bardzo gorące powietrze. ilku - chyba chodzi im o to, że uderzenie jest pod kątem i tłok się ukosuje co może powodować zakleszczenie pierścienia. Ja się z tym nie spotkałem więc tylko przekazuję co mi powiedziano. Masz rację co do diagnostów w Anglii. Można sobie coś załatwić. Ja jednak wolę naprawić auto, nawet dla własnej radości Szkoda zmarnować takiego autka, jeśli można jakoś tanio naprawić. ![]() Czy do wymiany uszczelniaczy wymagany jest demontaż głowicy? Jeśli nie to jak to zrobić? Zdjęcie wałków, popychaczy, rozbrojenie zaworów (czy da radę?) a potem jak zabezpieczyć, żeby zawór nie wpadł do cylindra? Czy wymieniac od razu wszystkie uszczelniacze? Jakie opłaca się kupić? Dziękuję raz jeszcze ![]() |
![]() ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2008-02-05 23:21:43 Nawet przy jak to nazwałeś "ukosowym uderzeniu" nie wiem jak może się pierścień "zakleszczyć" i w czym niby miałby się zakleszczyć. Średnica tłoka jest jakieś 0,5mm mniejsza od średnicy cylindra więc nie wiem jak pierścień, który ma ok 3-4mm szerokości mógłby się gdzieś zakleszczyć.
No ale mniejsza o to. Aby wymienić te uszczelniacze zdejmujesz rozrząd, walki i popychacze, wykręcasz świece a w miejsce świecy podajesz sprężone powietrze przed rozpięciem zaworów. [ wiadomość edytowana przez: ilku dnia 2008-02-05 23:22:26 ] |
mkaminski100 Focus Basingstoke | 2008-02-06 14:31:00 Jeszcze jedno pytanko.
Dzis chcialem zrobic jeszcze jeden test bo dostalem tez informacje, ze to moze byc pierscien olejowy. Chcialbym odczepic jescze raz odme i go przegazowac. Jesli dym wyleci z dolu ze skrzyni to pierscien, jesli z glowicy (zamkne odme miedzy pokrywa a przepustnica) to uszczelniacze. Wiem, ze dmucha i tu i tu, ale jesli ginie olej i dym leci z korka (troche) to moze poleci i odmy. Czy dobrze rozumuje? Chodzi mi o sprawdzenie zanim wymienie cokolwiek. A co sie dzieje jesli prowadnica zaworu bylaby lekko wypaczona od uderzenia? |
![]() ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2008-02-06 16:15:54 Ale kombinujesz....
Może jeszcze tarota postaw na pokrywie zaworów, może coś nowego wyjdzie... ![]() ![]() ![]() |
![]() PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2008-02-06 19:49:45
1. Zrób. 2. Jeśli zawory były krzywe to prowadnice masz uwalone. Inna sprawa, dym z rury (po nagrzaniu silnika itd) po odpuszczeniu gazu/hamowanie silnikiem po pałowaniu to uszczelniacze/prowadnice. Obejrzyj film. film [ wiadomość edytowana przez: PiotrS dnia 2008-02-06 20:08:56 ] |
![]() ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2008-02-06 20:09:31
Tutaj się zgadza. Najlepiej kup używaną głowicę, sprawdź, wymień co trzeba i załóż do siebie. |
fjuczer LOB SYMPATYK Omega B Wrocław | 2008-02-06 22:58:39
Jeśli strzał jest porządny to tłok może się odkszałcic. Siada wtedy cała ściana tłoka. Pierścienie są zaklinowane w rowkach. Czasami odkształcenie tłoka jest tak duże, że pękają pierścienie. Widziałem kiedyś taki tłok i pęknięte były dwa pierwsze pierścienie. Oczywiście silnik nie ma wtedy kompresji na tym cylindrze. W tym przypadku zrzuciłbym głowicę i dał do dobrego zakładu na przeglądnięcie. Prawdopodobnie uszkodzone są prowadnice a uszczelniacze (pewnie ich nie wymienili) nie są w stanie uszczelnic luźnych zaworów. |
mkaminski100 Focus Basingstoke | 2008-02-06 23:18:34 Czy prowadnicę można wymienić?
Ilku, nie zrozum mnie źle, chodzi o to, żeby sprawdzić jak najwięcej zanim cokolwiek ruszę, choćby ze względu, że wiele napraw w Anglii jest po prostu nieopłacalnych i lepiej sprzedać auto na części. Każdy by chciał sprawdzić wszystko zanim zacznie się wymieniać wszystko po kolei. Wiem, ze uszczelniacze nie są drogie, ale dla mnie tutaj to koszt ok 24 funtów plus dużo pracy (nie wiem czy uda mi sie rozbroić zawór) i nie ma pewności czy i tak nie jest coś innego uszkodzone. Dziś posprawdzałem trochę więcej: Po odczepieniu odmy najbardziej dmucha dym ze skrzyni korbowej oraz z bagnetu. Dymu leci bardzo mało (widać go tylko pod światło) i najbardziej leci na wolnych obrotach. Na wolnych obrotach widać olej na wejściu odmy do pokrywy rozrządu jak drga, ale nie pluje (nie pluje olejem) Po podniesieniu obrotów do ok 3000-4000 jakby mniej dmucha dymem z samej odmy a po puszczeniu gazu już chyba nic. Zamknąłem otwór na pokrywie rozrządu do którego wchodzi odma ze skrzyni (odma ze skrzyni została otwarta) i otworzyłem korek wlewu oleju. Leciał z niego bardzo delikatny dymek, ale nie dmuchało tak mocno jak z odmy. Zmierzyłem ciśnienie na ciepło. Licząc cylindry od paska rozrządu: 1. 16.6 kg/cm2 = 235 psi = 1.62 MPa 2. 16.0 kg/cm2 = 230 psi = 1.58 MPa 3. 16.9 kg/cm2 = 241 psi = 1.66 MPa 4. 17.0 kg/cm2 = 243 psi = 1.67 MPa Wg mnie ciśnienie jest w porządku. Sprawdziłem też świece. Trzy nadal czyściutkie, a na 3 cylindrze widać czarniejący nalot. Na razie tylko troszkę, widac kropki. Od czasu kiedy zamieniłem świece zrobiłem ok 30 mil. Jeśli chodzi o denda cylindrów to pozostałe 3 są czarne (jakby świeży nalot - pewnie od oleju który wraca odpowietrzeniem), natomiast trzeci ma miejscami łuszczący się nalot i od strony tyłu (po stronie gdzie jest 4 cylinder) jest mokry, jakby zaolejony. Dziwne jest to, że jak odłączyłem rurę miedzy pokrywą a doprowadzeniem powietrza do silnika (gruba gumowa rura) to słabo dmuchało i lekko dymiło (trzeba się przyglądać w lekkim cieniu) a po odkęcieniu rury do przepustnicy widać, ze sama przepustnica nie jest zaolejona, w środku też nie ma ogromnego rezerwuaru oleju. Silnik od tyłu jest zaolejony, ale nie wiem czy z mocowania rury odmy czy może uszczelka pod głowicą puszcza (miałem tak w Vectrze - olej wypływał pod EGR) Będę wdzięczny za opinie i jakieś wnioski. Nie wiem czy to uszczelniacze jako że dmucha od dołu. Czy coś może wskazywać na uszczelkę pod głowicą? Czy gdyby był przeciek między kanałem olejowym a cylindrem to czy ciśnienie byłoby tak wysokie? Czy to może wsazywać na pierścienie? Jeśli tak to czy olejowy (ciśnienie jest, a olej pali). Oczywiście to tylko moje tezy i będę ogromnie wdzięczny za jakiekolwiek sprostowania. |
![]() ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2008-02-06 23:40:47 Tak jak napisali poprzednicy to najprawdopodobniej uszkodzone na skutek zgięcia zaworów prowadnice zaworów puszczają olej. Wymiana samych uszczelniaczy nie załatwi problemu.
W Polsce można by było zdjąć głowicę i wymienić prowadnice. Jako, że jesteś w anglii, taniej będzie znaleźć całą głowicę i zamienić. |
![]() marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2008-02-07 10:20:38
Ciśnienie stanowczo za duże, jeżeli miernik ciśnienia jest OK to znaczy, że lecisz na tzw "próbie olejowej" przez to podwyższa ciśnienie. Ciśnionko powinno być od 12-15 bar czyli ~12-15 kg. Powody takiego stanu rzeczy... Powód olej (lub dostający się płyn chłodniczy do cylindrów). Pytanie dlaczego do wszystkich 4 jednakowo (niemożliwe). Prawdopodobnie pierśnienie zgarniające olej padnięte (stawiam na to). Niemożliwe by luzy na prowadnicach zaworów na 4 cylindrach były podobne i skutkowały dostawaniem się oleju do cylindrów, który powoduje znaczny wzrost ciśnienie sprężania. Taka mała dewagacja, ciekawe czy trafna... ?/? |
![]() Mr_B MV6 kombi+LPG Koszalin | 2008-02-07 10:44:33
Jest jeszcze jedno wytłumaczenie, kolega robi próbe na paliwie (nie odcina pompy paliwa) wtedy też ciśnienie moze podskoczyć. Wszystko to bedzie gdybaniem dopóki nie zwali głowicy i nie zobaczy co sie z nia stało. Przy okazji da sie zobaczyć gładź cylindra i bedzie waidomo czy z tłokiem coś jest nie tak. |
![]() marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2008-02-07 10:56:16 paliwko nie było by w stanie tak uszczelnić pierścieni lub
zmniejszyć komorę spalania... |
mkaminski100 Focus Basingstoke | 2008-02-07 11:22:54 Dzis potwierdze jeszcze raz wyniki, ale przed ta Omega sprawdzalem w tych samych warunkach (cieply silnik, pompa rowniez podlaczona i ten sam czujnik) swoja X20XEV i cisnienie bylo na poziomie ok 13-14 kg/cm2 (12.5-13.7 bar) wiec duzo nizsze. Bede jeszcze sprawdzal, ale wychodzi, ze ta mimo palenia oleju pali sporo mniej od mojej!
Plynu nie pali, a oleju nie ubywa az tak duzo, zeby mogl tak mocno uszczelnic tloki, aby cisnienie wzroslo. Sprawdzalem w ksiazce i rzeczywiscie cisnienie jest wysokie. Skoro dmucha to troche cisnienia gubi, wiec jakie ono bedzie jak sie uszczelni? Czy uszkodzenie pierscienia zgarniajacego bedzie widoczne na gladzi? Chyba nie czyli trzeba wyciagac tlok. Czy w takim przypadku jest mozliwosc kombinowania z wypchnieciem czesci tloka dolem do momentu pokazania sie pierscienia olejowego, zalozenie go od dolu i zlozenie? Wiem, ze to gimnastyka, ale nie trzeba zdejmowac glowicy wiec ten czas mozna przeznaczyc na kombinowanie. Ten samochod to w ogole pelne mistrostwo swiata - filtr kabinowy byl tak zapchany, ze wentylator mielil powietrze, kolektor wydechowy jest pekniety, ale nie leci przez niego prawie nic. Dwie szpilki urane, jedna rozwiercona i zalozona normalna sruba, druga pewnie tylko przyklejona, zeby wygladalo. Najciekawsze, ze sie trzyma!! Nakretki stalowe a nie miedziane i wszystko robione u dilera w Vauxhallu!! Doczytalem teraz posty - Marku, nie wiem czy dobrze rozumiem. Myslisz, ze pierscienie olejowe sa uszkodzone i przez to olej dostaje sie pod pierscienie cisnieniowe i uszczelnia? Zastanawia mnie jedno, jesli nowy i szczelny silnik z porzadnym filmem olejowym nie powinien miec takiego cisnienia to co sie dzieje, ze ten potrafi takie wytworzyc? [ wiadomość edytowana przez: mkaminski100 dnia 2008-02-07 11:27:24 ] .Moze slowem wyjasnienia powiem jeszcze jak sprawdzalem. Robilem to wg ksiazki Etzholda, czyli wykrecilem wszystkie swiece, odpielem DIS, nie odpinalem jednak przekaznika pompy. Wkrecilem czujnik tak zeby go widzial z kabiny, pelny gaz i krecilem tak dlugo, az cisnienie nie roslo juz mocniej. [ wiadomość edytowana przez: mkaminski100 dnia 2008-02-07 11:46:11 ] |
![]() marekcaramba (S) LOB MODER Jeep XJ, 2xAudi A8Q Warcz, 20 km od Gdańska na S | 2008-02-07 11:53:11
tak, olej zostaje na gładzi cylindra /znacząco większa ilość/(pierścienie nie muszą być popękane, wystarczy, że mocno zużyte) i uszczelnia pierścienie wyżej, skutkuje to wzrostem ciśnienia.. z doświadczenia zauważyłem, że przy zdechniętych pierścieniach olejowych potrafi ciśnionko skoczyć prawie o 2 bary powyżej max'a dla nowego silnika co do czasu kręcenia silnikiem (max 4-5 ruchów tłoka góra-dół) czyli liczysz "psyki" ze świec przepustnica max otwarta (odłączony filtr, chcociaż z filtrem prawie taie same wyniki wychodzą, może mniejsze 0.1 bara, błąd pomiaru) świece zapłonowe wykręcone Edit: na tym mierniku nie zatrzymuje się wskazówka na najwyższym odczycie? Musisz pouścić ciśnionko by wyzerować??? Ja sprawdzam ciśnienia na cylindrach na zimnym silniku. Mówi to więcej o stanie silnika. [ wiadomość edytowana przez: marekcaramba dnia 2008-02-07 11:56:16 ] |
mkaminski100 Focus Basingstoke | 2008-02-07 12:11:41 Znalazlem w necie takie cos:
“Tutaj musze się zgodzić w 100 % z kolegą. Jeśli auto kopci od góry to na 99% poszły uszczelniacze zaworów. Jeśli kopci od dołu (przez bagnet) poszły pierścienie. Kolega opisał że bierze olej (jeśli się nie wylewa z silnika i nie dostaje do układu chłodzenia) poszły pierścienie olejowe. Powyższe przyczyny przy tak niskim przebiegu mogą być spowodowane cofnięciem przebiegu przez wcześniejszego właściciela, przegrzaniem silnika lub jazdą na "złym" (starym już zużytym) oleju” U mnie olej jest teraz bardzo gestu I bardzo czarny. Czekam na filtr I wymienie go chocby na jakis tani. Jak juz zrobie porzadek z autem to wleje wtedy dobry Mobil Czy mozna wymienic pierscienie olejowe od dolu? Tak jak napisalem to zabawa, ale wolalbym sie pobawic z tym niz zdejmowac glowice (od dolu sprawdze od razu gladz bez rozbierania glowicy I to moge zrobic sam, a glowice juz musi robic ktos) |