Getz 1.1. - tydzień po gwarancji i zonk

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Tydzień po gwarancji zapalił się check engine. Pojechałem do ASO na kompa i odczytali błąd PO340 (chyba) co Pan określił jako uszkodzenie czujnika wałka rozrządu. Znalazł w katalogu części takie coś: "camshaft position sensor 39310-38050" i wywalił cenę 385 netto!!!!
Pytanie brzmi: Czy można gdzieś dostać zamiennik albo pasuje od accenta lub czegoś podobnego???? Dzwoniłem do Japomoto i tam kosztuje 485 - masakra! Czy jest problem z wymianą tego?

P.S. Powiedział też że nawet po wymianie muszę przyjechać na wykasowanie błędu bo odjęcie klemy minus od aku nic nie daje-błąd pozostaje w pamięci?

Jeżeli ktoś może coś na ten temat odpisać to dzięki...

Ale pech.. Wspolczuje.

Cena troche z sufitu - tu na szybkiego znalazlem cos podobnego, ale o wiele tansze choc powinno byc drozsze:
http://cgi.ebay.co.uk/Hyundai-Trajet-CRDi-2-0-04-camshaft-position-sensor_W0QQitemZ260208936156QQihZ016QQcategoryZ100912QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

Szukaj uzywki..

nr FACET 9.0335 około 250 zł. Tylko sprawdź dokładnie bo numer, który podałeś wskakuje jako KIA ale pewnie to samo będzie

Cytat:
nr FACET 9.0335 około 250 zł. Tylko sprawdź dokładnie bo numer, który podałeś wskakuje jako KIA ale pewnie to samo będzie

Ok. Tylko gdzie to kupić
Faktycznie, nr, który podałem pasuje jeszcze do Hyu Sonaty 2.4L i Tucsan'a 2.0 L. Może jest jakiś zunifikowany... Co nie zmienia faktu że nic nie idzie znaleźć (w przyzwoitej cenie.

Dzięki i pzdr

No już trochę lepiej...znalazłem tego FACETA w Otwocku za 280 zł, bardzo miły Pan ze sklepu podał mi jeszcze nr części EPS 1.953.335. Faktycznie na zdjęciu w katalogu wygląda na ten sam (ale puki nie wykręce to nie wiem). Ufff teraz tylko gdzieś go znaleźć bo nawet jest podobno tańszy niż FACET. Może INTERCARS będzie miał.

[ wiadomość edytowana przez: Remlen dnia 2008-02-05 18:05:06 ]

Cytat:
P.S. Powiedział też że nawet po wymianie muszę przyjechać na wykasowanie błędu bo odjęcie klemy minus od aku nic nie daje-błąd pozostaje w pamięci? Jeżeli ktoś może coś na ten temat odpisać to dzięki...

Na potrzeby diagnozy auta, podmieniliśmy z Kolegą czujniki położenia wałka rozrządu i położenia wału (Getz 1.5 CRDi <> Matrix 1.5 CRDi). Nawet klemy nie trzeba było odpinać, błąd został skasowany podczas kolejnego startu. Nie spodziewałbym się innej akcji w Twoim przypadku. Podczas tej akcji okazało się, że wina nie leżała po stronie czujnika tylko "lekko" wyskoczyła kostka (dodatkowa "złączka" w 1/2 długości kabla instalacyjnego, przygotowana chyba na potrzeby diagnostyczne). Sprawdź może Twoja sprawa również rozejdzie się przy browarku, za co trzymam kciuki!

Posprawdzaj w miarę swoich możliwości co się da, a jeśli sam nie jesteś w stanie odwiedź jeszcze jakiegoś innego mechanika. Sprawa może okazać się banalna i groszowa a Ty się wykosztujesz na ten czujnik.

A ja bym poszedł do Hyundai Polska i powiedzial, ze mam serwisowany samochód w ASO i tydzien po gwarze mi sypie. Żadał bym refundacji kosztów - z renault podobno działa

Cytat:
Posprawdzaj w miarę swoich możliwości co się da, a jeśli sam nie jesteś w stanie odwiedź jeszcze jakiegoś innego mechanika. Sprawa może okazać się banalna i groszowa a Ty się wykosztujesz na ten czujnik.

Sprawdzałem wszystko i nic - wydawało się ok.

Ale wczoraj kupiłem EPS'a (BartBartez specjalne podziękowania dla Ciebie za nr katalogowy!!!!! bez którego bym chyba go nie znalazł) za 199.99 zł he, he. Wczoraj wymieniłem tan czujnik, samochód odzyskał moc, jechał tak jak wcześniej i ta pomarańczowa lampka narazie się nie zapaliła! Nie będę "chwalił jednak dnia przed zachodem słońca" i pojeździmy-zobaczymy. A ten czujnik jest identyczny i pasuje m. in. do VOLVO, KIA, MITSU. Więc naprawa wyszła mnie 250 z czujnikiem i podpięciem do kompa, a nie jak krzyknęli 700 PLN w ASO!!!

BartBartez jeszcze raz dzięki!
pzdr

Cieszę się, że mogłem się przydać