| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Vyzn-R F&F Sympatyk Babilon Bandit Lipno | 2008-02-07 12:20:54 Panowie zamierzam kupic sobie radyjko CB ale im wiecej czytam tym głupszy jestem, na pewno wielu z was ma radyjka u siebie i moze cos polecicie Pytałem sie na forach o CB ale co człowiek to inna opinia albo w ogóle brak opinii, tutaj sa ludzie zaufani i których znam od paru ładnych lat wiec zapytam sie tez i was, moze fachowcami nie jestescie ale przynajmniej informacje sa pewne. Przekleje to co napisałem na inny, forum:
Autko to renault 19 F16 i.e PH1 napedzane LPG/Pb Poszukuje radyjka jak najtańszego z antenką na magnes. Ma służyć głownie do pytania sie o droge, ostrzegania innych i czasami jakiejś rozmowy bo często jeżdze sam i nudzi mi sie, czyli do codziennego zmagania się z trudami polskich dróg. Wiem ze zaraz polecicie mi unidena + ML145 ale niestety ten zestawik jest za drogi na moją kieszen poszukuje czegoś w granicach 300zł. W archiwum nic konkretnego nie znalazłem, a w necie co forum to inna opinia Wielu z was pomoagałem na forum CA wiec licze na żetelną pomoc w moim problemie
Na allegro jest pełno takich tanich zestawów, po przeczytaniu kilkunastu stron i buszowaniu na pochar o CB zastanawiam sie nad TTI 770 lub 880, ale słyszałem o nich bardzo rozbieżne opinie, jedni chwalą bardzo a inni narzekają. Średnio podoba mi sie ten niebieski wyświetlacz ale na plus są podświetlane gałeczki, jezeli dobrze zbiera i nadaje oraz wyraznie słychac to przeboleje ten błękit, druga opcja to intek, inteka ale model 490+ z jakąś anteną midlant`a ok 150cm miałem na trasie 700km i bardzo fajnie sie sprawował i pasował mi, moze tanszy model nie bedzie duzo gorszy? Trzeci typ to ALAN 101 i tu tez słyszałem rózne dziwne opinie, na plus jest to ze posiada RF-gain, ale słyszałem ze jest z nimi sporo kłopotów, potrafią sie wieszac i niewyraznie słychac, ale niektórzy tez chwalą je ze są warte swojej ceny. Sam juz nie wiem co kupić. a moze po prostu kupić starą poczciwą ONWE MK2 + pożadną antene ( kiedys takie radyjko miałem na bazie i spisywało sie świetnie, nie wiem jak w mobilku)? Co do anteny to wstepnie rozwazam ML-145 ale może macie lepsze typy. Długość anteny nie gra roli, ważne żeby była magnesówka i dobrze sie spisywała zarówno w trasie jak i na miescie. Będzie stawiana na dachu. Tras superdalekich nie robie ale czasami moze sie zdarzyc jakas dalsza. Poprostu radio ma byc do normalnego codziennego uzytku. Nic nie bedzie udoskonalane w nim ani przerabiane jakiś rekordów łączności tez nie zamierzam bić, wodotryski tez mam w głębokim powazaniu. Bardziej zalezy mi na jakości połaczenia niz wyglądzie radia. Radyjko moze być tez uzywane. Praktycznie pełen freestyle, jedyne ograniczenie to niestety cena, inaczej kupiłbym Unidena 520 + Midlanda ML145 |
Vyzn-R F&F Sympatyk Babilon Bandit Lipno | 2008-02-07 12:46:20 z autopsji wiem ze antene Midland`a chyba ML145 zrywa przy 200km/h Tak to jest jak ma sie Evila za Kierownicą i zapomina sie o antenie na dachu... potem sie szuka na autostradzie 1,5 godz. anteny
niestety uniden jest ciutke dla mnie za drogi
[ wiadomość edytowana przez: Vyzn-R dnia 2008-02-07 12:48:24 ] |
Karol13 Viper 126p/Megane I ... Poznań | 2008-02-07 12:54:13 Jak Kolega Wspomniał o granicy kwotowej. To ja od siebie napiszę, że kupiłem w zeszłym roku cobre + antena za chyba 245zł i jestem z niej zadowolony. Antenę co prawd na co dzień używam inną jakiego skinera (czy jak ona się nazywa) w każdym razie radyjko mi odradzano a na moje potrzeby jestem zadowolony.
Porada, że najlepiej wybrać dobrą antenę - która jest podstawą
moja anten magnesowa ma zasięg gdzieś do ok. 8km i też wytrzymuje przy wyższych szybkościach. antena skinera (?) testowana do 120km/h na bąku i działa bez problemów zasięg ok. 10-15km (według producenta było ponad 20km ale to jest pojecie względne) |
jose '73 Warszawa (Las Palmas) | 2008-02-07 13:00:40 Odpuśc sobie wszelkie szumofony Alana typu 100+, 1001, 199+, Cobre 19 DX IV czyjak to sie tam zowie i temu podobne - od tego to cholery mozna dostac. Radio jest albo dobre, albo tanie. Lepiej juz dołóz ta stówke i kup unidena Albo poszukaj jakiegoś starszego radyjka, ale te dobre stoja w cenie. CB radio to nie jest cos co seie kupuje raz w roku, wiec jak inwestowac to lepiej juz we w miare dobry zestawik. Co z tego ze kupisz tanie radio, jak bedziesz klał próbujac wyłapac w śród szumów gdzie te miśki stoja. |
Vyzn-R F&F Sympatyk Babilon Bandit Lipno | 2008-02-07 13:44:54 no ok... Cobra to wiem ze odpada i alany tez sa srednie, ale co z TTI I INTEK? |
pterock F&F MEMBER czarny horhe 126p i ... Kraków | 2008-02-07 13:50:08 ja mam tti tcb 770 i nie narzekam. fajnie nadaje, fajnie odbiera i jest niedrogie. ktos tam kiedys wspominal o tym ze sa awaryjne. moje od roku smiga bez zarzutu wiec nie potwierdzam |
czeczun F&F Sympatyk FSO 125p '87 Toruń | 2008-02-07 13:58:13 ja mam właśnie cobrę, o której pisał dżozef + antena ML 145. Jestem bardzo zadowolony z tego zestawu. Tylko grucha jest za duża. |
kabul F&F Sympatyk Corolla E11 Club Tropicana | 2008-02-07 17:07:16 witam
ja mam takie radyjko Alan 19 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=299109629 radio mam w domu od nowosci stary za nie kiedys kiedys ladny kawalek wyplaty dal. ogolnie polecam jakies starsze solidne sprawdzone radio a nie jakies tti cobry czy inne. na tej 19 stary zjezdzil cala europe i nigdy zlego slowa nie powiedzial.W tirze ma teraz Alana 18 plus i jest gicio ale to tylko uzywki i stoja w cenie. antene mam taka http://allegro.pl/item304834418_antena_magnetyczna_cb_sirio_mini_mag_27_lodz.html ponoc jadna z lepszych z tych krótszych.Mi wystarcza. pozdr [ wiadomość edytowana przez: kabul dnia 2008-02-07 17:08:10 ] |
mar125 (M) Furious Moderator ![]() 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2008-02-07 19:34:50 podstawa w każdym cb to .... dobry montaż oraz strojenie (zwłaszcza anteny)
podpisano ja syn tirowca
mam w domu kilka radii od cobry do presidenta lincolna ----------------- "Fatalna Imitacja Auta Turystycznego" P.U.H. MARAKANT Transport samochodów / pomoc drogowa Poliwęglan do rajdówek |
CarvMachine F&F Sympatyk FSO 1500 125p (c) Sosnowiec | 2008-02-07 19:37:42
i zadne nie podpiete |
mar125 (M) Furious Moderator ![]() 124sc'74 , 125p'76 , ... sosnowiec | 2008-02-07 19:38:57
motorola jest podpięta LESZCZU i z Pszczyny gadam z sosnowcem ----------------- "Fatalna Imitacja Auta Turystycznego" P.U.H. MARAKANT Transport samochodów / pomoc drogowa Poliwęglan do rajdówek |
CarvMachine F&F Sympatyk FSO 1500 125p (c) Sosnowiec | 2008-02-07 20:14:14
To sie nie liczy bo to do kontaktu z "Hjuston" |
Vyzn-R F&F Sympatyk Babilon Bandit Lipno | 2008-02-07 20:32:46 Mat ale ono nie ma RFgain co podobno bardzo sie przydaje w dodatku podobno 510 lubi łapac zakłocenia od elektryki a u mnie w renówce tego pełno
Swoją drogą czesc, getzik jezdzi i gra??
[ wiadomość edytowana przez: Vyzn-R dnia 2008-02-07 20:44:31 ] |
jose '73 Warszawa (Las Palmas) | 2008-02-07 20:38:02 Da sie życ bez RF'a Nawet jeżdżac po Warszawie ![]() |
MacTB S60 i CBR600 Warszawa | 2008-02-07 21:02:08 Słusznie jose prawi, da się bez tego z powodzeniem jeździć nawet w dużym mieście.
Ja świadomie zmieniłem U520 na U510. Oczywiście fajnie RF gain mieć, ale nie ma co rozpaczać jak się nie ma. Jest to nic innego jak regulator czułości odbiornika, z tym że czułość można tylko zmniejszać względem nominalnej. A łapanie zakłóceń? Jeśli 510 będzie łapać to z 520 będzie to samo, to praktycznie te same bebechy, plus kilka drobiazgów więcej w wyższym modelu (RFGain, PA - public address, czyli wyjście na tzw. papugę, i bodajże szybka "9", czyli coś zupełnie w tej chwili niepotrzebnego). Getzik jeździ i nawet od niedawna trochę bardziej gra niż grał do tej pory ![]() |
Vyzn-R F&F Sympatyk Babilon Bandit Lipno | 2008-02-07 21:15:45 no to baja
A jak sie mają Onwy MK3 do reszty?? |
MacTB S60 i CBR600 Warszawa | 2008-02-07 21:35:49 Onwy nigdy nie miałem, ani nie miałem z nią do czynienie, więc nic Ci nie powiem.
O Unidenie też pisze tyle ile wiem, ale żaden ze mnie ekspert Miałem też Alana 100+ i Inteka MB-45 - już dość dawno nie produkowany model.
Alan to był straszny szumofon, nikomu nie polecam tego konkretnie modelu, nie wiem jak inne. Intek był super wypasiony pod względem funkcji, a kosztował bardzo rozsądnie, miał też do wyboru modulacje AM i FM, miał "piątki" i "zera" i całe mnóstwo innych mniej lub bardziej przydatnych bajerów, ale jakość odsłuchu też nie była rewelacyjna. Mimo, że miał wyłączalny filtr NB (Noise Blanker, czyli filtr zakłóceń o charakterze impulsowym, inaczej mówiąc pochodzących np z instalacji elektrycznej) nie filtrował zakłóceń z instalacji tak dobrze jak Unidenowy ANL (Automatic Noise Limiter - filtr zakłóceń liniowych, czyli z grubsza biorąc eterowych), który do tego przeznaczony nie jest. Krótko mówiąc ANL lepiej w Unidenie filtrował nie tylko te zakłócenia do których był stworzony, ale również inne. A Intekowy NB słabo sobie radził z zakłóceniami które miał wycinać, a z zakłóceniami eterowymi nie radził sobie w ogóle. Raz jeszcze podkreślam, że moja opinia dotyczy starszych serii Unidenów, nowe sztuki z którymi miałem do czynienia nie były tak dobrze odfiltrowane jeśli chodzi o szumy eterowe, natomiast ANL w obu przypadkach bardzo dobrze radził sobie z klekotem diesli który był bardzo wyraźny i uciążliwy po wyłączeniu filtra. Z włączonym filtrem praktycznie nic z elektryki nie zakłócało, ale nie można zagwarantować, że w Twoim aucie będzie tak samo...
|