MotoNews.pl

śmierdzi z nawiewu gdy ogrzew. jest włączone

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam!

Mam mały problem, gdyż jak mam włączone ogrzewanie to śmierdzi z tej kratki od strony pasażera. Zapach spalenizny.
Boję się, że to z czasem może przerodzić się w coś poważniejszego.

Czy ktoś miał podobny problem? może to izolacja z jakiegoś kabla blisko "nagrzewnicy" albo po prostu coś tam wpadło?
Tak w ogóle jak się do niej dostać i gdzie się znajduje.

Gdzieś kiedyś znalazłem wątek gdzie ktoś o tym pisał, ale szukałem go chyba z 3 razy i nie mogę znaleźć

proszę o porady

pozdrawiam
bociansan

nikt nie pomoże?

trudno powiedziec na dzien dobry czy to spalenizna od kabla pochodzi czy tez z okolic wiazek,,,,a moze juz zywot dmuchawy siada? jezeli jest to dokuczliwe...to trzeba sie dostac do dmuchawy (nagrzewnicy), a gdzie sie ona znajduje to centralnie pod podszybiem taka czarna "puszka" prostokatna

Pewnie sie rezystor dmuchawy przypala. Tu masz dwie możliwości: albo on sam i elektryka wokół niego (plastik w którym osadzone są konektory - częsty przypadek) albo coś się zaszportało w rezystor i się wysmaża. Ewentualnie sam silnik. Choć generalnie smród powinieneś mieć z całych nawiewów.

Siema!
Faktycznie strach, bo jak by się coś rozbuchało to po samochodzie.
Trudno wymyślić co to może się smażyć... I na pewno śmierdzi tylko z jednego nawiewu? A sprawdź czy podczas jazdy bez włączonej dmuchawy (pęd powietrza powinien z lekka wywoływać ruch) i czy wtedy śmierdzi z wylotu. Jeśli nie to znaczy, że coś nie tak z dmuchawą albo rezystorami. Jeśli rezystory to możesz też sprawdzić na 3 biegu nie powinno wtedy smierdzieć bo na 3 biegu nie idzie przez rezystory.
Powodzenia.

Jak wiadomo Essi nie posiada siatek na wentylatorze a co za tym idzie wciaga caly syf z otoczenia i pakuje prosto na mala chlodnice. Zaluzmy ze wpadnie Ci na maske kilka malych listkow z drzewa albo cos podobnego - te listki namokna nasiakna woda potem wlaczysz dmuchawe wessa je do wentylatora, wentylator pchnie to na chlodnice ktora juz nie przepusci dalej, chlodnica sie nagrzeje do 70 - 90 C no i listek zaczyna parowac - zgadnij gdzie dmuchawa pchnie caly smrod ktory wydobedzie sie z tego liscia ??

W poradach jest jak zmodernizowac uklad ogrzewania.

Pozdrawiam