Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
esperak Espero 1,8 Kraków | 2008-02-09 19:20:37 Na 90% reduktor. Sprawdziłbym organoleptycznie, czy przypadkiem nie zamarza. [ wiadomość edytowana przez: esperak dnia 2008-02-09 19:23:14 ] |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-02-09 22:03:54 sworzeń najłatwiej wybić cienkim wiertłem - jest dość twarde.
Wg mnie masz problem z ustawieniem lpg. Wskazują na to problemy z odpaleniem, powrót do normalności po przejechaniu się na benzynie itd |
barcin v70 Katowice | 2008-02-11 20:09:33
ojjj zamarzał na kość, a do powodu aż wstyd się przyznać ![]() Coś mi wygląda na to że czeka mnie teraz śledztwo, gdzie we dwa tygodnie podziało się tyle płynu. Ewidentnego wycieku nie widzę... :|
to autoreklama? ![]() Ogromne dzięki za podpowiedzi ![]() |
![]() DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2008-02-11 20:31:34 No to uszczela pod głowicą poszła się wietrzyć. |
![]() krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2008-02-11 21:03:55
Niekoniecznie ![]() Jak ja kiedyś tak "dla zasady" chciałem wymienić tę cewkę to ku*wowałem na czym świat stoi ![]() Na szczęście klubowicz z Sosnowca mi pomógł ![]() Ale jakby co, to zapraszam ![]() |
![]() Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2008-02-12 12:19:22 sprawdz nagrzewnice, mi ciekla nagrzewka i to w taki sposob ze plyn parowal i nie kapal nigdzie.
haslo nagrzewnica w szukarce jest opisane dosc dokladnie, aczkolwiek zycze powodzenia bo to trudny temat w praktyce... |
![]() Markus_SK SUBARU IMPREZA Katowice | 2009-09-10 19:32:44 U mnie podobnie, dlatego proszę klubową brac o pomoc. Podczas jazdy na gazie, na 4, czy 5 biegu, kiedy silnik osiagnie 3500rpm i trzymam wcisniety pedal gazu, to strzela gazem w filtr powietrza, czasami to nawet raz za razem. Ustepuje kiedy sciagam noge z gazu. Kiedy zredukuje na 3 bieg, to przy owych 3500rpm, jest taki moment zavhwiania, po czym motor kreci do 8000 bez problemow. w czym szukac przyczyny? Gazownicy stwierdzili, ze prąd na 100%. |
![]() rudi Espero Wloclawek | 2009-09-10 20:48:58
i maja rację - świece, kabelki załóż nowe koszt. ok 100 zł i powinno być o niebo lepiej- mówię ci praktycznie co 30 tys.km na LPG to jest zwyczajna konieczność. Kręcisz ten motorek do 8 tys. ![]() Ja nie jeżdzę ospale - staram się dynamicznie przyspieszać i na trasie jachać na tyle na ile pozwalaja warunki ale chyba powyżej 5 tys. obr/min to najwyżej chwilowo przy przyspieszaniu a tak to 3 do 3,5 i wystarczy bo przy tych obrotach 120 km/km można się kulać a i przyśpieszyć zawsze jak trzeba jeszcze można. ![]() |
![]() Markus_SK SUBARU IMPREZA Katowice | 2009-09-10 21:11:46 Zapomnialem dodac, ze swiece(brisk) i kable(tesla) byly zmieniane w lutym. Od tego czasu mialem dziwną przygodę- samochod nie dawal się uruchomic, więc poprosiłem gostka coby mnie trochę poholował. Nic to nie dalo, poza tym, ze spod maski zaczęło się dymic, a w zasadzie zaczęło się palic- spalił się przewod łączący cewkę z aparatem. Winna była cewka impulsatora, którą wymieniłem. Kabel zalozyłem stary, bo nowego samego nie potrafię kupic. Od tego momentu właśnie zaczął mi esperak świrowac... Do całego tego NIEszczescia dochodzi, ze podczas przyspieszania na 2 i 3 biegu z niskich obrotów strasznie nim szarpie. ![]() ![]() Kręcenie go na 3 do 8000rpm jak napisalem, to jedyne wyjście jak się coś chce szybko łyknąc... |
![]() rudi Espero Wloclawek | 2009-09-10 21:35:54
nie, nie i jeszcze raz nie- jedyne wyjście to zadbanie o to aby motorek miał właściwe samrowanie, wymienione płyny, usunięte nieszczelności i przede wszystkim dobre papu tj. paliwo, prąd i tylko tyle trzeba. I wtedy kiedy trzeba zrobi dokładnie to co będziesz chciał bez szarpania itp. niemiłych efektów. A kręcenie na maksa jest dobre ale niestety tylko na krótką metę. Niestety co jakiś czas w autko trzeba grosza troche wrzucić i pojechać do mechanika jak coś poważniejszego a nie kombinować bo nawet w siermiężnym espero więcej czasem można popsuć niż naprawić. Uwierz mi na słowo mam to auto chyba sporo dłużej i wiem na co go może być stać jeśli się odpowiednio zadba. Pocisk na kołach to nie jest i nie będzie nigdy ale daje radę i do spokojnej i dość wygodnej jazdy jest wystarczajacy. ![]() |
![]() pasiek Member Klubu Espero było espero, jest oc ... Lubsza | 2009-09-11 07:31:58
Mi też potrafił strzelać w filtr przy wciśniętym pedale gazu do podłogi. Wymiana kabli WN pomogła na 2 miesiące bo znowu jeden z kabli padł. ![]() |
![]() pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2009-09-11 10:11:19 do 8 tys mozna krecic ale nie ten silnik-na dłuzsza mete
aby silnik sie krecił tak wysoko musi byc inaczej zbudowany---czyli wałki rozrzadu przykrecane wspólnymi pokrywami łozysk np a takze połaczone pokrywy łozysk wału korbowego--wszystko to w celu powiekszenia sztywnosci układu..... inaczej sie to wszystko rozsypie--- poza tym predkosc tłoka nie moze przekraczac 20m/s--czyli zmniejsza sie skok a powieksza srednice... w taki spsób sa zbudowane silniki hondy zdaje sie spoon to sie nazywa dodatkowo wałki wyrównowazajace w celu redukcji drgan---tych elementó i takiej budowy nie ma w tym silniku |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2009-09-11 10:28:12
lepiej, rozsądniej ..i pewnie wcale nie drożej: JADAR CHORZÓW |
![]() pasiek Member Klubu Espero było espero, jest oc ... Lubsza | 2009-09-11 12:45:04
Koledze Markus_SK chodzi chyba o wiązkę przewodów cewka-aparat, a w JADAR CHORZÓW ich nie widać ![]() |
![]() bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2009-09-11 12:51:22
jeśli jest jak piszesz to racja... (mocno nieprecyzyjnie określone CO nadpalone...a często w zestawach przewodów WN są tylko 4 przewody- te "doświecowe"..stąd moja wypowiedź) |
![]() Markus_SK SUBARU IMPREZA Katowice | 2009-09-11 21:41:00 Juz godom. Przewod wyskoigo napiecia co idzie od aparatu zaplonowego do takiego ustrojstwa co jest przy lewym blotniku-cewka sie to zwie. tamten sie spalil, to zalozylem stary coby tylko polotac jako tako. tylko wszedzie chca sprzedac 5 sztuk czyli komplet, a po co mi komplet jak pozostale sa ok? Bylbym wdzieczny za namiary kto takimi cudoma handluje luzem. |
![]() Michal7e91 Member Klubu Espero Daewoo Espero Orzysz/Łódź | 2009-09-11 21:50:02
Zdarza się, że na stacjach benzynowych mają przewody luzem. Ale jaka jest ich jakość niestety nie wiem. |
![]() Markus_SK SUBARU IMPREZA Katowice | 2009-09-15 06:49:44 Kopułka, palec i...przewody(raz jeszcze) zmienione. Niestety nic to nie dało i strzela dalej... Pozostaje tylko cewka i ten moduł przy aparacie, do ktorego wchodza dwie wtyczki. Tylko czy to jest mądre inwestowac w to cos pieniądze, a efektów brak???? Może ktoś zna jakis warsztat w okoli Katowic coby mi to zrobili raz na zawsze? Kolego Bogdan1, ponoc Ty masz uklady z magikami od esperyn...Mnie to juz zaczyna te auto poleku na nerwach grac... |