Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2008-02-10 23:46:56 I przeczyść i przesmaruj prowadnice zacisków ![]() Pozdro. |
![]() Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2008-02-11 20:06:05 Jako że nie mogę edytować to dorzucam następnego posta.
Jak tam ręczny ? Na ile ząbków łapie ? Spróbuj zciągnąć na jeden ząbek i sprawdź czy jest coś lepiej. Możesz mieć szczęki do podregulowania. Pozdro. |
![]() marky83 TOYOTA DRIVER Toyota Carina E Kraków | 2008-02-11 20:38:46 Albo pompa hamulcowa, może już przepuszczać, miałem podobne objawy u siebie rok temu i wymiana pomogła. Pozdrawiam ![]() |
![]() mech82 TOYOTA DRIVER Była: COROLLA E9 Jes ... Poznan | 2008-02-11 21:24:15 Nie wiem czy tak jest od momentu zakupu, czy tak nagle sie zrobiło, ale racja, może być pompa, ale równie dobrze może być stary i zawilgocony płyn hamulcowy, kolega miał tak we fiacie, po wymianie płynu hamulce zrobiły się zupełnie inne.
Co do szczęk z tyłu to też może być że samoregulatory nie działają i się nie podciąga. Zaczął bym tak jak kolega napisał - zaciągnąć troche ręczny i zobaczyć jak hamuje, a jeżeli nie odniosło by to efektów to wymienił bym płyn na nowy (jeżeli w koło pompy i kół jest sucho) - będzie to raczej mniej kosztowne niż zakup nowej pompy. |
![]() marky83 TOYOTA DRIVER Toyota Carina E Kraków | 2008-02-12 10:21:04 Hej, owszem sprawdz tak jak pisali koledzy ale apropo suchej pompy, u mnie tez byla sucha, przepuszczała wewnątrz, między sekcjami. U mnie pomógł zakup używki i wstawienie do niej reperaturek nowych, regeneracja mojej starej nie dała rady(albo ja zpartaczyli ![]() Pozdrawiam |
Egiptos TOYOTA DRIVER Corolla e11/ Volvo V70 Lasowice Wielkie | 2008-02-14 15:22:14 Dzięki. Wszędzie jest sucho. sprawdzę z tym ręcznym. samochód przeszedł z miesiąc temu przegląd ale żona była, a sprawdzał dość dokładny koleś i nie nie mówił. dam znać jak z tym ręcznym |
Egiptos TOYOTA DRIVER Corolla e11/ Volvo V70 Lasowice Wielkie | 2008-02-23 21:51:31 Z trochę zaciągniętym ręcznym nie hamuje lepiej, ręczny trzyma super nie sprawdziłem dokładnie na ilu zębach (jeśli to istotne to sprawdzę). Jak się jeździ tak do 100 to jest w miarę bezpiecznie ale jak jadę szybciej to dociskam do spodu (czuję że dalej pedał już nie pójdzie) i koła nawet nie pomyślą o tym żeby się zablokować. Wymienię płyn i dobrze odpowietrzę układ zanim zacznę grzebać w pompie |
Egiptos TOYOTA DRIVER Corolla e11/ Volvo V70 Lasowice Wielkie | 2008-02-25 10:10:29 Ręczny zaciągnięty na maxa to 5 zębów. |
![]() wojber ->Toyota Parking Only<- Carina Nowy Sącz | 2008-03-15 08:43:20
moze ktos zpaodac fotke gdzie sie te szczeki reguje .. tez z chamulcami troche krucho u mnie po wymianie szczek i klocków |
marcinm TOYOTA MANIAK ... | 2008-03-15 11:41:23 Wojtek - jak Perzan pisał : rozruszaj prowadnice zacisków, tudzież właśnie rozbierz, przeczyść i przesmaruj je - efekt czasem przechodzi wszelkie oczekiwania ![]() pzdr |
![]() Perzan TOYOTA MANIAK ST191L-DWMNKW Kraków | 2008-03-15 12:27:21
Zrzucisz bęben i zobaczysz na rozpieraczu zębatkę do pokręcenia. Trzeba najpierw podnieść zapadkę, którą widać za rozpieraczem. Ma podłużny otwór na śrubokręt. Druga opcja to wleźć pod auto i pod cylinderkiem jest podłużna gumowa zaślepka. Trzeba ją wyjąć, dobrze popatrzeć i jest dostęp do tego samego mechanizmu. Jednym śrubokrętem podnosisz zapadkę, drugim kręcisz zębatką. Druga opcja polecana w przypadku gdy jest kawałek rantu na bębnie. Pozdro. |
Egiptos TOYOTA DRIVER Corolla e11/ Volvo V70 Lasowice Wielkie | 2008-04-17 21:20:28 A więc miałem chwilę na zajęcie się hamulcami. Wymieniony płyn hamulcowy. Układ odpowietrzony podciśnieniowo i gucio. Hamulce dalej słabe. Czy warto bawić się w wymianę elementów gumowych w pompie hamulcowej czy kupić nową?? |
Egiptos TOYOTA DRIVER Corolla e11/ Volvo V70 Lasowice Wielkie | 2008-04-22 06:49:59 Wczoraj miałem chwilę i zajrzałem do tylnych hamulców. Rantu nie ma regulatory dobrze ustawione nic nie zardzewiałe szczęk ponad 1 mm, więc tam też nie znalazłem odpowiedzi na głęboko wpadający pedał hamulca i jego małą skuteczność. Zajrzałem też do prowadnic zacisku z przodu przesmarowałem choć wyglądały ładnie. Więc zostaje już tylko pompa hamulcowa. byłem u kilku okolicznych mechaników i mówią że nie wierzą, że w toyocie jest coś nie tak z pompą hamulcową. Odradzają również zabawy w reparaturki. Mam wielką prośbę o odpowiedz czy wchodzi jeszcze coś w grę?? Czy można zmierzyć jakimiś manometrami czy pompa hamulcowa podaje odpowiednie ciśnienie?? pozdrawiam |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2008-04-22 10:07:33
Po pierwsze czy na zaciagnietym recznym tez ci zjezdza pedal do ziemi?? Czy tarcze nie bija na boki,-podczas hamowania trzepie kierownica? Wystarczy ze bedzie wilgotno od plynu pod gumami oslonowymi tloczkow hamulcowych z tylu lub przodu a pedal pojedzie jak winda na parter. Czasem przewody elastyczne sa sparciale i sie rozdymaja ,jak ropucha. Tez nie wierze w pompe ,ale wiara raczej tutaj nie pomoze ,moze byc pompa owszem. |
Bigelektron TOYOTA SPEC ![]() Katowice | 2008-04-22 10:18:26
A jeszcze jakie klocki masz ,kiedys mialem jako uczen fiata pande jeszcze za komuny nie bylo klockow i trafilem taki szmelc ze sie sciskaly jak ciastko wymienilem wtedy wszystko pasowalo z FSO1500 i dalej kicha dopiero po wymianie klockow zreszta nowych hamulec stal sie jak brzytwa ![]() Pompa jak ma wyszczerbione gumki to podczas naciskania lapie normalnie ,ale zanim dohamujesz ze 100 do zera pedal lezy na podlodze.To tyle z doswiadczen z hamulcami. Niepamietam czy masz tam wychylowy korektor sily hamowania czy jakis inny ,on tez potrafi namieszac. |
Egiptos TOYOTA DRIVER Corolla e11/ Volvo V70 Lasowice Wielkie | 2008-04-22 11:27:38 Klocki są oryginalne toyoty najbiedniejszy ma jeszcze ok 4mm. Korektor siły hamowania jest u mnie, ale niezależny od obciążenia osi tylnej bo nie mam abs (przynajmniej tak pisze w książce sobolewskiego). Dziś może będę miał jak to obejrzę ten korektor na kanale. Przed jakimikolwiek pracami Jak jechałem szybko ok 120 i próbowałem hamować z całej siły to dobijałem pedał do końca a koła się nie blokowały. Teraz po wymianie płynu i odpowietrzeniu podciśnieniowym jest trochę lepiej ale dalej b. trudno zablokować koła a pedał wpada b. głęboko. Pompowanie nie podnosi pedała hamulca wyżej. nie wiem czy rozgrzebywać pompę hamulca czy wymieniać. Chciałbym żeby hamulce były ok bo żona z dzieciakami jeździ tym samochodem. |
carinus TOYOTA SPEC Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2008-04-22 20:49:37 Sprawdz jednak pompe.Płyn nigdzie nie ucieknie jak pompujesz a jedynie na nieszczelnym tłoczku możesz mieć takie zjawisko. |
Egiptos TOYOTA DRIVER Corolla e11/ Volvo V70 Lasowice Wielkie | 2008-05-28 07:50:47 W końcu zrobiłem te hamulce.
Dopiero jak rozebrałem przednie hamulce to się okazało, że jeden z prowadników zacisku blokował sie w pewnej pozycji bo był trochę krzywy. Prowadnik w aso 45 zł + gumeczka do niego (występująca tylko w dolnym prowadniku 15 zł) Prowadnik sprzedawany w aso od jakiegoś czasu nie ma już wgłębienia na tą gumeczkę. Stwierdzili chyba ze nie jest potrzebna. Mi wcięcie zrobił ślusarz na podstawie starego prowadnika. Z powodu krzywego prowadnika klocki łapały tylko górą i jak patrzyłem na grubość klocków przez dziurę w zacisku ty były grube a jak je wyjąłem to były nierówno starte (różnica 2mm). Przetoczyłem tarcze i wsadziłem nowe klocki (ferodo) smarując odpowiednim smarem miejsca, w których przesuwa się klocek (na marginesie od ilości smarów dostępnych do hamulców kota można dostać inny do prowadników, inny do tłoczka zacisku, inny do pompy hamulcowej polecam dodatek nr 25/2007 z strony: http://www.intercars.com.pl/?id=19&lang=PL&&kat_nazwa=WYDA&msg=wydarzenia&od=8&aktywne=&kat=&msg=wydarzenia&rok= trzeba tam kliknąć na ikonę gazety nr 26 a potem na poprzednie numery. Co do pompy hamulcowej też ją wygrzebałem i wymieniłem "gumki" nigdzie prócz aso nie ma niby takich części do cariny e (aso oferuje cały tłoczek z gumkami za ok 400zł) ale zestaw naprawczy od cariny II pasuje idealnie a kupiłem go poza aso za 15 zł. Efekt hamulce jak żyleta (w końcu). W aso (i innych materiałach też tak piszą) nie zalecają się już stosowania smarów miedziowych i innych przewodzących prąd szczególnie jak ma się abs i inne czujniki w piaście bo niby mogą wariować. Zalecają smary syntetyczne. Jeszcze jedno musiałem wywalić osłonę tarczy z jednej strony bo zgniła. Tarcza ma teraz chyba lepszą wentylację ![]() [ wiadomość edytowana przez: Egiptos dnia 2008-05-28 07:56:21 ] |