Bmw e36 problem ogrzewanie.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam panowie jestem od niedawna i mam mały problem z moją 318i . problem dotyczy ogrzewania wnętrza. po przekręceniu środkowego pokrętła w lewo cały czas dmucha ciepłe powietrze. prosze o pomoc.mkonczak4@wp.pl

To jest pokrętło od temperatury?
Jeśli tak to uszkodzenie mechaniczne, musisz dostać się do środka i sprawdziś co jest urwane albo odczepione.

Proponował bym sprawdzić zawór który wpuszcza płyn do nagrzewnicy lecz to wiąże się z zajrzeniem za panel ogrzewania- mogło również spaść cięgno sterujące tym zaworem albo nie domyka się on do końca. Zasada jak przy kaloryferze - zakręcasz i nie ma przepływu czynnika grzewczego.

Zawór odpada, to raczej na stałe uchylona klapa która kieruje powietrze na nagrzewnicę. Nawet jak zawór jest otwarty to klapy otwierają zimne albo ciepłe powietrze, dzięki temu można regulować temperaturę nawiewu.

Ok. Jeżeli przekręcisz prawe pokrętło w pozycję niebieską to z kratek głównych wydobywa się zimne powietrze a jeżeli zmienisz na pole białe to ciepłe powietrze. Problem dotyczy nawiewu szyb i nadmuchu na nogi tam zawsze wylatuje ciepłe powietrze. Problem dotyczy środkowego pokrętła. Czy jest w polu czerwonym czy niebieskim zawsze dmucha gorące powietrze. Słyszałem coś o zaworku elektromagnetycznym, tylko gdzie on jest. Silnik M 43.

Pozdrawiam.

elektrozawór otwiera obieg nagrzewnicy, więc działa równocześnie dla wszystkich nawiewów. Nadal stawiam na klapy.