MotoNews.pl
12Moc obsługiwana przez wtryskiwacze BRC (206203/0)

Moc obsługiwana przez wtryskiwacze BRC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam BRC SQ24, gdzieś wyczytałem, że jeden wtrysk jest do 40,8 KM, czyli instalka nie powinna obsłużyć więcej niż 160KM dla silnika wolnossącego.

Czysto teoretyczne rozważania na temat dmuchania silnika doprowadziły mnie do pytania: czy ktoś wie ile KM jest dla silnika z doładowaniem ( obojętne jakim ) ??

Swego czasu na stronie Eko-alma była tabelka ile te wtryski mogą, i przy jakim reduktorze, jednak strona chwilowo nie działa.

Ewentualnie, czy ktoś byłby w stanie powiedzieć, jakie wtryski ( Keihin ? jakieś jeszcze ? ) obsłużyłyby z 45-50KM.

Croma1 podawałeś mi kiedyś nazwę jakichś "budżetowych" wtrysków, ale ją zapomniałem Możesz pomóc ?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie/odpowiedzi.

Znalazłem coś takiego :

Podejrzewam, że Asp. to wolnossący, a Sovral. to doładowany, jednak wciąż fajnie byłoby dostać wyjaśnienie jak wtryski rozróżnić między sobą, po jakichś numerach, czy co ?

pzdr

[ wiadomość edytowana przez: marcinm dnia 2008-02-13 23:10:40 ]

Cytat:
jakie wtryski ( Keihin ? jakieś jeszcze ? ) obsłużyłyby z 45-50KM. Croma1 podawałeś mi kiedyś nazwę jakichś "budżetowych" wtrysków, ale ją zapomniałem

Podpowiem: Planijet, producent planiplastics, zresztą wujek gugiel wszytko powie.

pzdr. Grzesiek

oo, ciekawe

na razie poszukam jednak jakie mam wtryski obecnie założone

dzięki

pzdr

Witam! Interesuje mnie ten sam temat. Mam Instalke BRC-Sequent24 na reduktorze Genius Max i wtryski z pomarańczową naklejką. Przy montażu instalki taki pokaźny reduktor kazałem sobie zamontować z myślą o modyfikacjach silnika(podniesienie mocy). Silnik to 1.8T.

Byłbym bardzo wdzięczny jakby ktoś zechciał podzielić się ze mną swoją już zdobytą wiedzą na temat parametrów i możliwości tej instalacji na tych i innych podzespołach.
Jakby co prosze dać znać na forum to podam numer gg i będzie można dyskutować . Pozdrawiam.

[ wiadomość edytowana przez: gregoryy dnia 2008-02-14 22:05:08 ]

Z tego, co doczytałem ( znalazłem wersję PL poniższej/powyższej tabelki ), to przy reduktorze Genius Max, lub reduktorze Genius 1500 masz dla ładowanego silnika odpowiednio 28/36/42kW na garnek

Nie wiem jednak, czy to od koloru naklejki zależy, czy od jakichś numerów na wtrysku - jutro zadzwonię do EkoAlma albo Czakramu, i zapodam temat

pzdr

Czekam z niecierpliwością.
Ps. mógłbyś wkleić polską wersje tabelki na forum

Nie ma co wklejać, Asp. to wolnossący, Sovral, to dmuchany, u góry typy reduktorów ( 1200 do 100kW, 1500 do 140kW, Max powyżej ). Btw 1500 to wydatek ok 400zł, Max to już 950zł.

co do samych wtryskiwaczy :

Normal : niebieskie
Max : pomarańczowe
Super Max : zółte

Dane pochodzą z firmy Eko-Alma ( Wrocław ), której w tym miejscu bardzo dziękuję za fachową poradę,

w przeciwieństwie do Czakramu z Tarnowa, gdzie jak poprosiłem o połączenie z działem technicznym, to niemiły głos w słuchawce poinformował mnie, że "techniczny to jest dla firm, a jak coś nie działa to trzeba przyjechać na diagnozę" .

Pzdr

No więc według tej tabelki łatwo policzyć, że na tych wtryskach LPG co mam moge zapomnieć o ~230KM~ na wtryskach które mam teraz z pomarańczową naklejką czyli "max type". Nawet stosując te największe czyli super maxy instalka może pracować na granicy wydajności.
230KM to ok. 170KW /4 =42.5KW na cylinder
Więc z prostego rozrachunku wynika, że nawet super maxy nie wydolą przy tym reduktorze jaki mam czyli Genius Max.
Wobec tego ktoś zna/może mi polecic jakieś większe bądz szybsze wtryski. Może jakaś tabelka z wtryskami wyczynowymi LPG??
Keichin, Planijet ???