MotoNews.pl
3 SPREZYNY TYL - JAK BEDZIE ?? (206253/26)

SPREZYNY TYL - JAK BEDZIE ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Na dniach zgubilem koncowy zwoj jednej z tylnych sprezyn - tyl nie opadl ale i tak mialem zmieniac. Teraz jest pytanie bo w archiwum rozne sa opinie co do sprezyn - czy to da rade i co wybrac zeby nie bylo za wysoko ani za nisko:

VECTRA A
VECTRA B
ASTRA/KADET
ASTRA/KADET kombi

Teoretycznie vectra A i astra/kadet to powinno być to samo ale gosc jeszcze mi nie odpowiedzial...
Amorki mam gazowe KYB takze twarda sprezyna powinna mi podniesc ogon tym bardziej ze mam butle 60L.

Cytat:
2008-02-14 16:24:28, rafalko pisze:
Na dniach zgubilem koncowy zwoj jednej z tylnych sprezyn

Szczegół. Jak straciś połowę sprężyn jak ja to zmieniaj dopiero.

ja wsadziłem zwykłe sprężyny do espero + amory gazowe DACO, z wyboru byłem i nadal jestem zadowolony.. tył jest na odpowiedniej wysokości... za to z przodu mam niższe springi H&R z vectry + amorki gazowe bilstein

W bagażniku mam butlę 45l + pełnowymiarowy zapas

Tak to u mnie wygląda

Jeśli wg Ciebie za nisko to spokojnie kupisz wzmacniane sprężyny z przeznaczeniem do esperaka

pozdro

Cytat:
2008-02-14 16:24:28, rafalko pisze:
Na dniach zgubilem koncowy zwoj jednej z tylnych sprezyn - tyl nie opadl ale i tak mialem zmieniac. Teraz jest pytanie bo w archiwum rozne sa opinie co do sprezyn - czy to da rade i co wybrac zeby nie bylo za wysoko ani za nisko: VECTRA A VECTRA B ASTRA/KADET ASTRA/KADET kombi Teoretycznie vectra A i astra/kadet to powinno być to samo ale gosc jeszcze mi nie odpowiedzial... Amorki mam gazowe KYB takze twarda sprezyna powinna mi podniesc ogon tym bardziej ze mam butle 60L.

Od Vectry B, sprężyny nie pasują.
Od Kadetta 5d pasują, ale są za niskie. Tył siedzi jak na połamanych oryginałach (sprawdzone na własnej ...Esperynie).
Teraz mam założone jakieś Szwedzkie Kileny czy cuś i jest git, czyli twardziej, wyżej i trwalej.

Cytat:
2008-02-14 23:41:30, tommi-j pisze:
Od Vectry B, sprężyny nie pasują. Od Kadetta 5d pasują, ale są za niskie. Tył siedzi jak na połamanych oryginałach (sprawdzone na własnej ...Esperynie). Teraz mam założone jakieś Szwedzkie Kileny czy cuś i jest git, czyli twardziej, wyżej i trwalej.

a nie wiesz jaka wysokosc miala ta sprezyna Kadeta nominalnie ??? bo w archiwum widzialem ze 22 cm ma oryginal z esperaka...
Wzialbym do Kadet kombi ale ktos pisal ze będzie tyl bedzie stał jak szczapa...
Jest jeszcze taka propozycja: JAMEX HD

[ wiadomość edytowana przez: rafalko dnia 2008-02-15 09:21:50 ]

Cytat:
2008-02-15 08:53:59, rafalko pisze:
...Jest jeszcze taka propozycja: JAMEX HD

Te JAMEX-y mam założone u siebie + gazowe KYB
Bardzo ładnie usztywniły tył.
Jeśli idzie o moje odczucia, to polecam, a nawet, bardzo polecam

jak ktos chce za grosze kupic komplet Eibach-ow to bardzo prosze KLIK

a tak poza to utwardzane jamexy maja 23 albo 24 cm (zwykle 22 cm)
- ktore wziac bo nie wiem jaka roznice niesie za soba 1 cm roznicy na springu ???

[ wiadomość edytowana przez: rafalko dnia 2008-02-15 14:20:56 ]

Cytat:
2008-02-15 08:53:59, rafalko pisze:
a nie wiesz jaka wysokosc miala ta sprezyna Kadeta nominalnie ??? bo w archiwum widzialem ze 22 cm ma oryginal z esperaka... Wzialbym do Kadet kombi ale ktos pisal ze będzie tyl bedzie stał jak szczapa... Jest jeszcze taka propozycja: JAMEX HD [ wiadomość edytowana przez: rafalko dnia 2008-02-15 09:21:50 ]

Coś koło 21-22cm, ale są bardzo miękkie (mają więcej cienkiego drutu na końcach) i mocno siadają.
Ja mam te szwedzkie Kileny o wys. 24cm i tył stoi troszkę wyżej od serii (ok.2-3cm), ale nie ma tragedii. Plus jest taki, że przy komplecie pasażerów, pełnym zbiorniku gazu i załadowanym bagażniku, nie zdzieram chlapaczy o asfalt .