Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
DF Caro, Cargo, Truck Wrocław | 2003-07-12 02:26:20 mam zagadkę, której sam nie potrafię rozwiązać - może pomoże ktoś doświadczony. Wymieniłem wszystkie tłoczki w zaciskach hamulcowych swojego 125p. W tylnich również wymieniłem uszczelki na sworzniu samoregulacji hamulca ręcznego. Zaciski dokładnie poskładałem tak jak były i ... Po odpowietrzeniu hamulce działają prawidłowo ale ... nie ma ręcznego ! Przy okazji wymieniłem linke ręcznego i podczas jej regulacji ściągnołem ja maksymalnie i nic nie hamuje. Zdjąłem zacisk i przy wciskaniu hamulca nożnego tłoczek wychodzi z zacisku a gdy pociągam za linke to sworzeń wyrażnie wchodzi pod naporem dżwigni ale tłoczek nie rusza sie nic a nic. Mam straszną niechęć do powtornego rozbierania tych zacisków i dlatego zwracam się o podpowiedż, rozwiązanie tej zagadki do bardziej doświadczonych użytkowników takich wynalazków. Dzięki |
![]() herek Fiat 125p Apollo Green Grodzisk | 2003-07-12 12:03:35 mam taki sam problem, z tym,, że posiadam nowe zaciski (tył) ![]() |
PAGAN Wwa | 2003-07-12 13:18:21 ja nie pamietam kiedy mialem reczny, mimo ze juz ze trzy razy go dawalem do roboty ![]() pagan |
![]() Kroolik Miłośnik FSO 3x FSO 1x FIAT Poznań | 2003-07-12 14:28:20 Chyba każdy fiat tak ma!
Jak mówi stare przysłowie mechaników te modele tak mają! ![]() |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2003-07-12 19:49:14 Nic bardziej mylnego. Miałem DF kombi z ręcznym jak brzytwa. Nie było mowy żeby na nim ruszyć. Ręczny na ogół zaczyna hamować jakieś 2 tygodnie po naprawie. To nie żart! Kiedyś wymieniłem oba zaciski, kpl. klocków oraz linkę po czym pojechałem na przegląd i zero hamulca, a linka podciągnięta była na maxa. Jakieś 2 tyg. później jak już się wszystko poukładało zaczęło hamować i działało bez zarzutu. Należy też pamiętac żeby używać ręcznego regularnie bo inaczej zastoi się i będzie do d. |
RATMAN Miłośnik FSO Astra F Łódź | 2003-07-12 21:11:30
Wiesz ze cos w tym jest - jak miałem klocki zjechane prawie do balchy to nie było mowy zeby na recznym ruszyć - zmieniłem klocki na nowe i działa ledwo ledwo..... ciekawiostka co ? |
PAGAN Wwa | 2003-07-12 21:27:35 tajemnica???? to jest sprawa dla archiwum x ![]() pagan |
![]() herek Fiat 125p Apollo Green Grodzisk | 2003-07-13 00:55:13 też chciałem przkonać ręczny do hamowania to bym się wpier.... w koparkę która stała na końcu drogi ![]() |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2003-07-13 05:40:37 Daj mu trzochę czasu |
DF Caro, Cargo, Truck Wrocław | 2003-07-22 02:36:05 minęło dużo dużo dużo czasu i nic !!!
|
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2003-07-22 11:51:51 Uuups! Jakoś chyba nie doczytałem na początku. Z opisu niestety wynika, że z zaciskami nie jest dobrze, - przy naciskaniu dźwigni ręcznego tłoczek musi sie poruszyć. Skoro tak nie robił tzn, że zacisk jest niesprawny. Czeka cię albo rozbiórka albo wymiana. |
ZAK Fiat 126p EL WAŁBRZYCH | 2003-09-02 10:26:40 Jak kupiłem swojego Df to renczny miałem taki że na asfalcie pisczał a auto stawało jak wrute, Niestety ![]() ![]() Nasmarowałem wszystko, naciągnełem linke i dalej nie jest tak jak wczesniej, podejrzewam że te podkładki (spranrzynki) padły ![]() Szkoda że czasu nie mam zrobic tego, bo chciałem wyremontowac 4 zaciski (tył przud) zalac DOT 4 i może klocki inne założyc. |