łożysko, co innego?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Co to takiego?? Dziś zrobiłem autkiem prawie 500 km i zauważyłem coś co mnie zaniepokoiło, mianowicie jakieś dziwne odgłosy z tylnich kół..wcześniej nic nie słyszałem ale znajomy mówił że coś za głośno jest z tyłu, coś wyje delikatnie..dziś sam to usłyszałem, ale cięzko to określić w jakich przedziałach prędkości, jak sie dodaje gazu, to taki jakby mocny bas spod kuł dobiega..
Chce sprawdzić czy to łożysko, powiedzcie tylko jak..oprócz tego może opony są kiepskie, wykluczam most, bo jest suchutki i nic sie tam nie dzieje napwno..Może mała dziurka w tłumniku, ale to dzwięk by był cały czas a pojawia sie czasami na chwile, mocno zawyje i przestaje..Gdy jade wolno nic nie słysze niepokojącego..
Od czego zacząc Panowie??

Cytat:
2008-02-16 21:53:33, kosmat pisze:
Co to takiego?? Dziś zrobiłem autkiem prawie 500 km i zauważyłem coś co mnie zaniepokoiło, mianowicie jakieś dziwne odgłosy z tylnich kół..wcześniej nic nie słyszałem ale znajomy mówił że coś za głośno jest z tyłu, coś wyje delikatnie..dziś sam to usłyszałem, ale cięzko to określić w jakich przedziałach prędkości, jak sie dodaje gazu, to taki jakby mocny bas spod kuł dobiega.. Chce sprawdzić czy to łożysko, powiedzcie tylko jak..oprócz tego może opony są kiepskie, wykluczam most, bo jest suchutki i nic sie tam nie dzieje napwno..Może mała dziurka w tłumniku, ale to dzwięk by był cały czas a pojawia sie czasami na chwile, mocno zawyje i przestaje..Gdy jade wolno nic nie słysze niepokojącego.. Od czego zacząc Panowie??

Panowie, kolega doradził mi abym pokręcił kołem w powietrzu..ale tak sie nie da..jak jedno koło jest na ziemi,a drugie w powietrzu_

Sprawdź, czy nie ma luzów na wale.
Czemu się nie da zaciągasz ręczny, blokady pod koła, lewarek, jedno kółko do góry odpalasz silnik, bieg i delikatnie puszczasz sprzęgło(jeśli auto bez szpery). wysiadasz i słuchasz. To samo z drugiej strony. Taki test niekoniecznie coś wykaże, koła nie sa obciązone.
Nie wiem czy coś usłyszysz.
Sprawdź poziom oleju w skrzyni i moście.
Może coś z oponą podmień zapas.
Siedząc w samochodzie podczas jazdy trudno zlokalizować odgłosy, czasem słychać z tyłu coś co uszkodzone jest z przodu.