MotoNews.pl

Hak w "oplu zafira A" PILNA SPRAWA!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
drodzy Oplomaniacy!!!

czy ktoś z was zakładał sam sobie hak w oplu zafira A? pytanie dotyczy jak podłączyć wiązkę elektr. Proszę pomocy. Sprawa Pilna.
Pozdrawiam
lisowskirafal

Podłączenie wiązki jak i gniazda jest standardowe dla wszystkich pojazdów.
Jeżeli kupisz gniazdo w sklepie to po rozkręceniu w środku znajdziesz instrukcję /schemat/ połączeń.

to na pewno nie będzie trudne, tylko chodzi mi o to gdzie w samochodzie znajdę np. kabel żeby go złączyć z gniazdkiem, albo kawałek kabelka specjalnie do tego przeznaczonego, czy po prostu mówiąc mam się wpinać w każdą lampę...
W skrócie: - miejsce w samochodzie do którego podłączę wiązkę z gniazdkiem...
pozdrawiam

zrób sobie przelotke w gnieździe jednej z lamp tylnych tzn . coś co wepniesz między wtyczke a gniazdo lampy i z tego pociągniesz przewody do gniazda haka. ewentualnie wlutuj sie w wiązke lub gniazdo lampy

Montowałem osobiście hak w zafirze A.
Podpiąłem się do kabli, które biegną w schowku na trójkąt ostrzegawczy i podnośnik.
Wiązka od haka była wyposażona w takie specjalne "zaciskacze", wystarczyło znaleźć dobry kabel poprzez zapalenie np odpowiednich świateł i pomiar próbnikiem, i na znaleziony w ten sposób kabel zacisnąć tę właśnie złączkę wraz z kablem do gniazda.
Całość z montażem około 2-ch godzin roboty. Dla mnie jednak nie wiązka była największym problemem ale wycięcie otworu o średnicy około 30 mm w karoserii pod zderzakiem (w te otwory trzeba było włożyć metalowe tuleje). Ale poradziłem sobie małym wiertełkiem dookoła i potem szlif pilnikiem.
Aha hak kupowałem polskiej firmy Auto-Hak.
Pozdrawiam