Spawanie stopów alu metodą mig

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jako że istnieje taka możliwość, chcialbym sie dowiedziec dlaczego każdy zleca to fachowcą? wiadomo, co tig to tig ale czy nikomu nie udało sie dobrze przetopić alu utrzymując przy tym trwałość połączenia?

Do alu musisz mieć argon który jest drogi, dobry podajnik no i drut aluminiowy. I to podobno smarkanie. Ale ja tam nie wiem nigdy nie spawałem aluminium.

i też wprawe żeby dobrze to zrobić, tym bardziej ze alu jest materiałem trudno spawalnym

napisałem metodą mig co oznacza spawanie w osłonie gazów nieaktywnych - argon.
czyli to mam, nowy uchwyt spawalniczy, nowy reduktor, półautomat 145a, wprawe tez posiadam

zastanawiam sie nad zakupem szpuli, bo tak czy inaczej musze conieco alu pospawac, dlatego zwracam sie do was z pytaniem czy odpuscic sobie wyedanie 130pln na szpule 2kg bo takie tylko maja, czy zainwestować

Taki kup na próbe:
http://allegro.pl/item312451992_drut_spawalniczy_aluminiowy_aluminium_mig_0_8_mg5.html

zapomnieliście o jednej jeszcze rzeczy;] Mianowicie wkladce teflonowej,w której to ów drut wędruje od podajnika do lancy. W "biedniejszych" wersjach tego nie ma. W innym przypadku drut aluminiowy będzie się zacierac w przewodzie spawalniczym...

jak tylko cos "pospawasz"wklej jakies foty
ale jakos to ciemno widze

w marketach widziałem szpulki 0,25 kg po 30zł jeszcze rolke w podajniku się zmienia na taką z rowkiem kształtu U a nie V choć chyba niekoniecznie. Jak masz argon albo masz od kogoś pożyczyć to warto spróbować. Ale kup drut cieńki 0,6 bo w przypadku alu jakoś to dzwinie wychodzi - normalnie stal spawasz na 4 a w przypadku alu ten sam efekt jest na 2jce, wiec cieńki drut chyba łatwiej będzie przepalać niż 0.8..

a ja kupilem w tamtym roku argon zeby wlasnie zrobic test z drutem ALU i tak odkladalem kupno drutu i odkladalem... az mi sie argon skonczyl na spawaniu zwyklej stali hehehhehe
tez slyszalem ze to tylko smarkanie a nie spawanie ale mozna cos pokleic zasrac a pozniej zeszlifować

aha pozatym argon wcale nie jest taki drogi o ile pamietam do 4 dyszki kosztował a CO2 dwie chyba...

[ wiadomość edytowana przez: KrauzeR dnia 2008-02-22 15:33:58 ]

Cytat:
2008-02-22 15:29:29, KrauzeR pisze:
a ja kupilem w tamtym roku argon zeby wlasnie zrobic test z drutem ALU i tak odkladalem kupno drutu i odkladalem... az mi sie argon skonczyl na spawaniu zwyklej stali hehehhehe tez slyszalem ze to tylko smarkanie a nie spawanie ale mozna cos pokleic zasrac a pozniej zeszlifować aha pozatym argon wcale nie jest taki drogi o ile pamietam do 4 dyszki kosztował a CO2 dwie chyba... [ wiadomość edytowana przez: KrauzeR dnia 2008-02-22 15:33:58 ]

Bo to nie był pewnie czysty argon tylko mieszanka pozatym czystym argonem nie bardzo do zwykłej stali
A jak już się kupi argon i jak nie wypali spawanie alu to można spawać nierdzewke co podobno lepiej wychodzi.