Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() OpawelQ accent Libiąż | 2008-02-23 14:17:35 dzis sprawdzalem cos i jak zapalilem auto to bylo ok ale po 5 minutach jak mi sie przelaczylo na gaz(sekwencyjny) to lekki bialy dym lecial z rury wydechowej a jak przygazowalem to mocniej polecial dym i rura od srodka zrobila sie mokra przejechalem 1 kilometr wyszedlem z auta i dalej lecial lekki dym bialy i kapala troche z rury woda ale jak zajechalem do domu czyli 10km to byla sucha rura. co to sie tam dzieje ? aha no i zawsze jak jezdze to im zimniej na polu to mocniejszy bialy dym leci z rury dosc sporo widac go we wstecznym lusterku.
ktos wie co to sie psuje ? pozdro |
![]() marcij Polonez 1.4 GLI Tarnow | 2008-02-23 17:30:55 A takie objawy masz tylko na gazie , czy jakbys pojechal dalej na benzynie to bedzie to samo ? Jest to raczej normalne zjawisko , uklad sie nagrzewa , na zewnatrz jest zimno i po zgaszeniu silnika skrapla sie woda, po zapaleniu , znim sie blach nagrzeja tak samo, pozatym w wyniku roznicy temperatury spalin i powietrza lekki dymek tez sie bedzie pojawial. Mysle ze nie ma sie czym przejmowac , sproboj przejechac wieszy dystans na benzynie i zaobserwowac , czy podobne zjawisko bedzie mialo miejsce czy nie. |
![]() marcij Polonez 1.4 GLI Tarnow | 2008-02-23 21:19:24 Kurde , to moze ja sie juz lepiej wiecej nie bede odzywal. Fakt faktem , ze przy jezdzie na benzynie podobne zjawisko rowniez wystepuje , tylko z tego co piszesz wynika ze na gazie mocniej. |
![]() OpawelQ accent Libiąż | 2008-02-24 12:09:45 no ale z tego co widze to nie wielu autom leci dym. z teog co kojaze to a dziesiec aut dym leci trzem a eszta to tkai leciutki. mam tez pytanie czy moze to byc wina zle ustawionego gazu ? zlej mieszanki.
i jeszcze mam pytanie bo ja mam w aucie zalozona blokade ze nie pojade wiecej niz 140km/h czy np taka blokada moze dobrze dzialac na benzynie na gazie to ze inaczej chodzi przez to gaz (źle )? |
rosck Z Poznań | 2008-02-24 23:34:00 a jak katalizator jest metalowy tzn nie porcelanowy tylko metalowy to nie pordzewie w środku? |
![]() OpawelQ accent Libiąż | 2008-02-25 00:02:49 i jesli to normlane ze jest woda podczas spalania gazu to dlaczego tylko na poczatku jest mokre a po 5 czy 10 km jest suche? |
blue827 Biłgoraj | 2008-02-25 14:35:54 Z wykle w tłumikach jest pełno wody, zbiera się i dopiero jak go zapełni do połowy to zaczyna się wychlapywać przez rure wydechową, to własnie te krople co możemy zaobserwować. Raz wymontowywałem tlumik z samochodu, i to było w lato , gorąca pogoda a wylałem z niego kilka szklanek wody.
W innym autku mam dwa dosyć spore tłumiki, i w każdym z nich ja spodzie jest mała dziurka 2-3mm (fabryczna) tak że woda poprostu przez te dziurki wylatuje zamiast zbierać się w tłumiku. Wiem że ciężko się przełamać psychicznie aby wiercić jakieś dziury w tłumiku, ale malutka dziurka wcale nie podniesie głośności, a pozwoli na odpływ wody. Tylko trzeba to zrobić w najniższym punkcie, a najlepiej spryskać spód tłumika wodą i zaznaczyć miejsce gdzie się zbiera i kapie, oczywiście samochód musi stać na równym. |