MotoNews.pl
7 Auto skrzypi jak stara szafa (207060/45)

Auto skrzypi jak stara szafa

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Mam w aucie taki obiaw.
kiedy jade wjezdzam na jakies nie rownosci badz tez jade i przyhamuje auto to po prawej stronie z przodu skrzypi jakby sie otwieralo dzwi od starej szafy. Co to moze byc amortyzator do wymiany czy co ? Auto jak sie jedzie nie sciaga, nie rzuca, kierownice mozna puscic i prosto jedzie. Wiec moze to tylko jakas blachostka czym nie trzeba sie przejmowac. Co wy na to ?

prawdopodobnie łącznik stabilizatora

to cos powaznego ?

nie ,koszt najtańszego 30 zł choć nie polecam ,wymiana na parkingu 15 minut

nie trzeba na kanal wjechac wystarczy ze na lewarku auto podniose ? Potem nie trzeba jakies symetrii ustawiac itp. ?

[ wiadomość edytowana przez: osan dnia 2008-02-24 20:52:06 ]

Cytat:
2008-02-24 20:31:34, kamil76 pisze:
nie ,koszt najtańszego 30 zł choć nie polecam ,wymiana na parkingu 15 minut

Dla kogoś, kto umie - i wie co odkręcić - może i 15 minut... Ale kolega chyba nie wie, co i jak , skoro pyta...

wiem gdzie to sie znajduje tylko odkrecic to nie problem ale nie robilem tego to sie pytam czy wystarczy na lewarku auto podniesc czy potem jeszcze cos trzeba ustawiac czy wystarczy odkrecic i przykrecic nowe ?

Wystarczy przykręcić. Łącznik stabilizatora nie ma wpływu na geometrię....

moze to byc:
1 lacznik stabilizatora
2 tuleja stabilizatora (tu radze kupic oryginal)
3 tuleja na wahaczu (mi skrzypialo strasznie jak przejezdzalem przez progi zwalniajace, nic nie siciagalo, auto zachowywalo sie super a jednak trzeba bylo wymeinic)

Cytat:
2008-02-24 22:01:29, radekbox pisze:
moze to byc: 1 lacznik stabilizatora 2 tuleja stabilizatora (tu radze kupic oryginal) 3 tuleja na wahaczu (mi skrzypialo strasznie jak przejezdzalem przez progi zwalniajace, nic nie siciagalo, auto zachowywalo sie super a jednak trzeba bylo wymeinic)

to tak samo jak u mnie teraz skrzypi z tyłu ...
ku..icy idzie dostać

Tylko jak bedziesz wkladal go to dla ulatwienia mozesz sobie podniesc lewarkiem za felge cala zawieche i wtedy pasuje jak ulal.

no ja wlasnie mam taki sam problem jak biedrona pisze, tez mam kombi mk7 i tez mi ostatnio cos zaczelo skrzypic z tylu... co to moze byc? tuleja belki ktos wie?

Gdyby to był łącznik to skrzypienie było by też czasem słyszalne przy skręcie kierownicą do oporu w lewo lub prawo. Ja obstawiam tuleje wahacza mimo wszystko. Najczęściej kiedy mają zerwaną gume i woda wniknie do środka potrafią wydawać przedziwne dźwięki
Ale przyczyn może być więcej, choćby pęknięty ostatni zwój sprężyny wtedy reszta sprężyny ostrym końcem przemieszcza się w mocowaniu i także potrafi wydawać takie nieprzyjemne dźwięki.