| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Mateo32 Opel Omega A 2.0i Łomża | 2003-07-13 22:31:26 Coś mi obciera w tylnim lewym kole przy ruszaniu,jakby kawał blachy gdzieś wpadło.Uniosłem tylnie koło i zakręciłem je,dalej słychać jakby kawał blachy gdzieś siedziało.Zdjąłem koło..zakręciłem tarczą-to samo.Jak zakręcę tarczą to na początku jest opór a potem ten dźwięk.Coś się chyba rozsypało.Co jest między półosią a piastą? Czy to łożysko,jeżeli nie to co? Ile kosztuje łożysko z wymianą?Przy większej prędkości nie słychać nic ..tylko przy ruszaniu.Koledzy HELP. |
DanDan HONOROWY WETERAN BMW Świętochłowice | 2003-07-13 22:37:21 Witka , miałem podobny problem , wypadła mi fedra okładzin z ręcznego, tak czy tak musisz zciągnąć tarcze i wysypie się co trzeba.
pozdro DanDan |
DrA eS ... | 2003-07-13 22:43:04 NO tak reczny na bank. Pekla mi ostatnio szpilka zabezpieczajaca i myslalem, ze kolo sie urwalo.
BTW... reczny w B to porazka. Zeby wymienic tarcze kotwiczna hamulca recznego trzeba odkrecac polos. Wyrobilo mi sie mocowanie i wyskakiwalo co jakis czas. |
Mateo32 Opel Omega A 2.0i Łomża | 2003-07-13 22:54:46 Dziękuję za szybką odpowiedź,a już myślałem że to coś poważniejszego.Czyli jak zdejmę tarczę i wysypie mi się to wszystko to mam skręcić ,czy coś już odrazu zrobić? |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2003-07-14 13:49:47 No moze nie skrecaj tylko napraw. |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2003-07-14 19:16:59 Właśnie, popieram Piotra, właściciel omesi nie robi nic na od.........l się. Ręczny faktycznie jest pomyślany w sposób niezbyt dobre świadectwo wystawiający Oplowi, ale jest potrzebny. Jeśli się okaże, że wycięcie na szpilkę w tarczy kotwicznej jest wyrobione zawsze można próbować jakoś podspawać elektrycznie np migomatem, ja tak zrobiłem i na razie dwa przeglądy przeszedłem jak burza.. Przy okazji warto sprawdzić, czy linka ręcznego nie zacina się w pancerzu, wymienić szczęki, albo je dobrze wypucować papierem ściernym razem z tarczobębnem.
Powodzenia, Janusz |
Mateo32 Opel Omega A 2.0i Łomża | 2003-07-14 20:41:29 powiedzcie mi jeszcze jakiej firmy najlepiej kupić okładziny do hamulca ręczego ,oraz klocki hamulcowe i ile kosztują w ( przybliżeniu).Czy wiecie może ile powinieniem zapłacić za wymianę tych części(nie chcę przepłacić) |
Mateo32 Opel Omega A 2.0i Łomża | 2003-07-16 21:10:14 Kupiłem i wymieniłem: szczęki do ręcznego,klocki hamulcowe i spinki do ręcznego,przetoczyłem również tarcze hamulcowe.Po zdjęciu tarcz okazało się że to tylko sprężynka od okładziny hamulca ręcznego spadła i tarła o tarczę.klocki i szczęki w które siedziały w kole były jeszcze w 60% dobre,ale nie będę żałował pieniedzy na moją bestyjkę i wymieniłem wszystko na nowo. |