Coś się dzieje w tylnim kole

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Coś mi obciera w tylnim lewym kole przy ruszaniu,jakby kawał blachy gdzieś wpadło.Uniosłem tylnie koło i zakręciłem je,dalej słychać jakby kawał blachy gdzieś siedziało.Zdjąłem koło..zakręciłem tarczą-to samo.Jak zakręcę tarczą to na początku jest opór a potem ten dźwięk.Coś się chyba rozsypało.Co jest między półosią a piastą? Czy to łożysko,jeżeli nie to co? Ile kosztuje łożysko z wymianą?Przy większej prędkości nie słychać nic ..tylko przy ruszaniu.Koledzy HELP.

Witka , miałem podobny problem , wypadła mi fedra okładzin z ręcznego, tak czy tak musisz zciągnąć tarcze i wysypie się co trzeba.
pozdro DanDan

NO tak reczny na bank. Pekla mi ostatnio szpilka zabezpieczajaca i myslalem, ze kolo sie urwalo.

BTW... reczny w B to porazka. Zeby wymienic tarcze kotwiczna hamulca recznego trzeba odkrecac polos. Wyrobilo mi sie mocowanie i wyskakiwalo co jakis czas.

Dziękuję za szybką odpowiedź,a już myślałem że to coś poważniejszego.Czyli jak zdejmę tarczę i wysypie mi się to wszystko to mam skręcić ,czy coś już odrazu zrobić?

No moze nie skrecaj tylko napraw.

Właśnie, popieram Piotra, właściciel omesi nie robi nic na od.........l się. Ręczny faktycznie jest pomyślany w sposób niezbyt dobre świadectwo wystawiający Oplowi, ale jest potrzebny. Jeśli się okaże, że wycięcie na szpilkę w tarczy kotwicznej jest wyrobione zawsze można próbować jakoś podspawać elektrycznie np migomatem, ja tak zrobiłem i na razie dwa przeglądy przeszedłem jak burza.. Przy okazji warto sprawdzić, czy linka ręcznego nie zacina się w pancerzu, wymienić szczęki, albo je dobrze wypucować papierem ściernym razem z tarczobębnem.
Powodzenia, Janusz

powiedzcie mi jeszcze jakiej firmy najlepiej kupić okładziny do hamulca ręczego ,oraz klocki hamulcowe i ile kosztują w ( przybliżeniu).Czy wiecie może ile powinieniem zapłacić za wymianę tych części(nie chcę przepłacić)

Kupiłem i wymieniłem: szczęki do ręcznego,klocki hamulcowe i spinki do ręcznego,przetoczyłem również tarcze hamulcowe.Po zdjęciu tarcz okazało się że to tylko sprężynka od okładziny hamulca ręcznego spadła i tarła o tarczę.klocki i szczęki w które siedziały w kole były jeszcze w 60% dobre,ale nie będę żałował pieniedzy na moją bestyjkę i wymieniłem wszystko na nowo.