Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
malinka omega 2.0 zloty meta ... Puławy | 2008-03-01 14:35:40 Witam.
Chyba padła mi sonda lambda. Sprawdzałem w programie od bingo czy chodzi od 0 do 1v i nie chodzi. Sprawdzałem na lpg i na paliwie. Mam jednak mętlik w glowie gdyż przy przełanczaniu z lpg na bp i odwrotnie sonda wskakuje na bogatą mieszanke ale potem wraca na 0,1v. Może to jednak nie wina sondy? |
![]() jorgi LOB NET MEMBER Omega B X20XEV + Fia ... Gdańsk | 2008-03-01 20:34:26 Ano przeważnie nie ![]() Sam u siebie wymieniałem sondę dla świętego spokoju ale tak jak się spodziewałem niewiele cała sprawa zmieniła (chyba że na gorsze). Aby zdiagnozować czy sonda jest be trzeba ją porównać z sondą wzorcową na specjalnym stanowisku pomiarowym. Innej metody nie ma. Samo sprawdzenie wahań napięć mówi w pierwszej kolejności o składzie mieszkanki a nie o "dobroci" sondy. Jak się jest pewnym że mieszkanka jest w odpowiednim składzie to ewentualnie można patrzeć czy sonda dobrze działa ale.. niby jak się o tym przekonać? Analizatory spalin chyba aż takich możliwości nie mają a poza tym to co jest na końcu rury wydechowej to to nie to samo co jest w miejscu sondy. takie moje przemyślenia. |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-03-01 20:44:18 Sondę wypiąć z kostki, podłączyć przynajmniej woltomierz, zasymulować sterownikowi raz bogatą , raz ubogą mieszankę , obserwować woltomierz, ot.... |
abigaz LOB MEMBER Peugeot 508 kombi Gdańsk | 2008-03-01 22:56:06
A co to za stanowisko,specjalne ??? ![]() |
![]() jorgi LOB NET MEMBER Omega B X20XEV + Fia ... Gdańsk | 2008-03-02 01:26:44
np. to: ![]() ![]() W TISie tak opisali (stanowisko specjalne) badanie jakąś specjalną wersją TECH'a, nie znam szczegółów. Dało się tym sprawdzić między innymi zakres pracy sondy, jej histerezę a ktualną w porówaniu do wzorcowej, itp. Tak czy inaczej w warunkach domowo/garażowych nie do zrobienia. Jeśli chodzi o badanie woltomierzem to oczywiście można, da to nam informacje czy sonda w ogóle reaguje na cokolwiek. Po częstotliwości zmian przy 2-3 tyś obr. można ustalić czy mniej więcej nadaje się do użytku (powinno być około 1Hz po osiągnięciu temperatury pracy - sprawna grzałka). [ wiadomość edytowana przez: jorgi dnia 2008-03-02 01:33:46 ] |
malinka omega 2.0 zloty meta ... Puławy | 2008-03-02 06:59:37
Ale jak to zrobic? Do tej pory sprawdzałem na interfejsie gazowym i nie chodziła wogole. W momencie gdy przełanczalem z lpg na paliwo na sekunde sonda wskoczyła na bogata mieszanke, a potem na uboga. |
![]() jerzy1961 LOB SYMPATYK omega B 2.0 - CARAWAN Warszawa | 2008-03-02 12:10:45
wszystko super ...dobrze że wspomniałeś o otworku od tlenu ... gdzieś coś już słyszałem ale bez szczegułów ... może masz jakieś fotki ...tym bardziej że nie bardzo rozumię z tymi kablami ... przy sondzie czarny .. i czarny ??w ecu ...ale w rozpiętej kostce te pomocnicze ?? ...no i ostatnie ,piszesz o białych do grzałki , czyli dwa białe w sondzie ?? czy myślisz o łączeniu pomocniczym białego sonndy z białym ecu ?? przy okazji to jeszcze zostaje żółty i czerwony , do czego one ??? bo ja mam tak : biały , żółty , czerwony i czarny ... 0-5 V ... silnik j,w. no i opisz dokładniej jak podpiąć miernik V i jak paluszek .... (mam mało doświadczeń elektrycznych...hihi [ wiadomość edytowana przez: jerzy1961 dnia 2008-03-02 12:16:19 ] |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-03-02 12:18:56 Masz sondę Siemens-a , rezystancyjną. |
malinka omega 2.0 zloty meta ... Puławy | 2008-03-02 12:26:11 Ten sposob opisany dotyczy tylko sondy 3przewodowej-taka jak moja. Rozumie ze mam polaczyc 2 białe ze soba we wtyczce od sondy (bo nad tym sie zastanawiam), a w czarny wpinam woltomierz? w druga wtyczke wpinam dodatkowy kabel i raz idzie nim + a drugim razem mam zewrzec go do masy? A ten otworek do tlenu to sprawdze bo pierwsze slysze. |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-03-02 12:32:42
Rozpinając wtyczkę pozbawiasz grzałkę zasilania, więc łączysz dwa białe z sondy z dwoma białymi wtyczki instalacji. Wtedy sonda grzeje jeśli jest wychłodzona (wolne obroty np.) |
malinka omega 2.0 zloty meta ... Puławy | 2008-03-02 12:44:15 ok. teraz wszystko rozumie. |
malinka omega 2.0 zloty meta ... Puławy | 2008-03-02 19:01:31 Zpomniałem dodać ze są nastepujące błedy: 44-Sonda lambda - uboga mieszanka, 38-sonda lambda - niskie napięcie regulacji |
![]() jorgi LOB NET MEMBER Omega B X20XEV + Fia ... Gdańsk | 2008-03-02 22:53:14
Ogólnie rzecz ujmując - jest to bzdurny wniosek. Sonda przez pewien czas może pokazywać to samo napięcie a w przypadku działania silnika w trybie awaryjnym będzie wskazywać mniej więcej połowę zakresu zmian. Tak sprawdzają sondy "gazownicy" i zalecają ich wymianą po czym ludzie wracają bo problem nie został wyeliminowany. |
![]() jorgi LOB NET MEMBER Omega B X20XEV + Fia ... Gdańsk | 2008-03-02 23:00:38
Dodam jeszcze że przeważnie działa w zakresie większym niż jeden wolt (w x20xev 0-5V) i jest praktycznie niezniszczalna. Bardzo rzadko ulega uszkodzeniu innemu niż mechaniczne. Działa wolniej (szybkość reakcji) niż sonda cyrkonowa. |
![]() jorgi LOB NET MEMBER Omega B X20XEV + Fia ... Gdańsk | 2008-03-02 23:03:45
Sonda 4 przewodowa (z grzałką) musi mieć sprawny obwód zasilania grzałki ponieważ sonda "używa" tego napięcia jako napięcia odniesienia. Inaczej mówiąc, bez grzałki taka sonda nie będzie dobrze działać. I to nie tylko wtedy kiedy silnik jest zimny. To samo tyczy zdaje się sond 3 przewodowych bo to to samo właściwie. |
![]() jorgi LOB NET MEMBER Omega B X20XEV + Fia ... Gdańsk | 2008-03-02 23:06:06
Bo Ty nie masz sondy cyrkonowej... Poza tym często nie ma otworka, tylko "luz na przewodach wchodzących do sondy", taki tańszy chiński odpowiednik otworka ![]() Reasumując - nie przetestujesz w ten sposób swojej sondy. Możesz się podpiąć równolegle do sondy woltomierzem ale ECU będzie miał wtedy sfałszowane wyniki więc nawet dobrze nie sprawdzisz czy sonda "żyje". Oczywiście jeśli zaobserwujesz reakcje to będzie jak najlepszy dowód na to że jest w porządku. Natomiast brak reakcji albo słaba reakcja wcale nie musi oznaczać awarii sondy. PS. Nie ma na tym forum opcji SCALANIA a ręcznie już mi się nie chce... ![]() [ wiadomość edytowana przez: jorgi dnia 2008-03-02 23:10:49 ] |
![]() jorgi LOB NET MEMBER Omega B X20XEV + Fia ... Gdańsk | 2008-03-02 23:13:03
Sprawdź czy masz sprawne zasilanie grzałki, w 3 przewodowych może być problem z masą na rurze gdzie jest wkręcona sonda (bo zdaje się że tamtędy ten brakujący 4 przewód ma lecieć ![]() |
omegolotC30NE Czerwin | 2008-03-02 23:34:31
![]()
|