MotoNews.pl

Fiat 126p -biegi nie wchodzą

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam problem z moim maluchem, problem jest w tym ze nie mozna wrzucić zadnego biegu, czy to moze być wina zuzytego lizaka?, jesli tak to jak go wymienić??

Nie wchodza przy zgaszonym silniku, czy zalaczonym?
Moze byc wina lizaka, regulacji w tunelu, albo sprzegla.

Moze tez byc urwana poduszka i skrzynia mogla sie przekrzywic lub opasc. Najlepiej kup nowy lizak plus poduszki pod skrzynie. Zaplacisz za to max. 20 zeta. Musisz podniesc autko i zobaczyc czy lizak nie jest zerwany i czy jest mocno dokrecony, czy nie ma luzu. Czy skrzynia trzyma sie na poduszkach i jest w miare rowno. Jesli biegi nie wchodza tylko na wlaczonym silniku to jak mowia chlopaki - sprzeglo. A jeszcze napisz czy robiles cos przy skrzyni/silniku i po tym nie chca wchodzic, czy zaczely gorzej wchodzic az w koncu zupelnie przestaly. Jesli lizak, poduszki i sprzeglo sa ok, to trzeba pokombinowac z ustawieniem lewarka w tunelu.

biegi nie wchodzą wogóle ,nie wchodza przy włączonym i przy wyłączonym silniku. nie grzebałem nic przy skrzyni samo sie zepsuło, biegi coraz gorzej wchodziły z czasem .

A nie halasowalo nic jak wciskales sprzeglo??? Zadnych dziwnych dzwiekow??? Biegi nie wchodzily ze zgrzytem??? Sprawdz lizak i poduszki bo to najlatwiej. Potem sprobuj podciagnac linke sprzegla, a jesli to nie pomoze sprawdz docisk i tarcze sprzegla.

ok. dzieki sprawdze.

Cytat:
2008-03-03 16:37:06, pwsz13077 pisze:
biegi nie wchodzą wogóle ,nie wchodza przy włączonym i przy wyłączonym silniku. nie grzebałem nic przy skrzyni samo sie zepsuło, biegi coraz gorzej wchodziły z czasem .

Jak dla mnie to na 90% lizak, zwłaszcza że nie stało sie to od razu a sytuacja pogarszała się w określonym przedziale czasu - wjedz na kanał i obejrzyj go, poszarp nim i bedziesz miał jasne rozeznanie co do tego elementu.

Tez tak mi sie wydaje. Ale nie napisal, czy sprzeglo nie wydawalo niepokojacych dzwiekow przy zmianie biegow. U mnie jak sie tarcza rozsypala to w ogole nie dalo rady biegu wlozyc na wlaczonym silniku.

tez mam ostatnio podobny problem. poduszki mam juz dawno padniete od prawie roku ale cały czas było ok ale ostatnio były problemy ze wrzucic wsteczny, a teraz to jeszcze trudno wchodzi 3 i 1 szczególnie redukcja z 4 na 3

ja u siebie skręciłem lizak na sztywno i dałem 3 poduszkę od spodu i jest git i nie szukam biegów

Cytat:
2008-03-03 16:37:06, pwsz13077 pisze:

Cytat:
2008-03-03 16:39:30, ziemczon pisze:
Sprawdz lizak i poduszki bo to najlatwiej. Potem sprobuj podciagnac linke sprzegla, a jesli to nie pomoze sprawdz docisk i tarcze sprzegla.

Skoro napisał, że na wyłączonym też biegi nie wchodziły to raczej na 99% lizak lub poduchy. Po co mu dokładacie roboty?

Sprawdziłem lizak i jest słabo dokreconu jest "luzny", wystarczy go dokrecić, czy wymienic na nowy??

Cytat:
2008-03-04 19:12:19, pwsz13077 pisze:
Sprawdziłem lizak i jest słabo dokreconu jest "luzny", wystarczy go dokrecić, czy wymienic na nowy??

jeśli ma luz tylko na śrubkach do wystarczy dokręcenie, ale jak guma sie wyruchała to wymień, koszt paru groszy tak czy tak

a ze sie tak podepne pod temat. mi czasem nie chce wejsc odrazu 3 bieg. trzeba powalczyc z lewarkiem iw koncu sie wciska . problem tylko przy 2->3, z 4 na 3 zawsze wchodzi, reszta wchodzi dobrze, gdzie szukac przyczyny?

Ustawienie lewarka w tunelu lub synchronizator.

Jechałem malczanem i przy redukcj dźwignia zmiany biegów zaczęła jakoś lekko chodzic i nie było biegów tylko ten co na nim jechałem jakos dojechałem do domu po zaglądnięciu pod malucha okazało sie ,że lizak pękł na gumie

Hmm mialem jakos parukrotnie taka sytuacje i nie rozumiem Twojego postu nie wniosl nic szczegolnego w ten temat chyba ze chcialem odgrzac starego kotleta?