MotoNews.pl
10 Coraz mniej gazu wchodzi do butli LPG (207673/0)

Coraz mniej gazu wchodzi do butli LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich !
Mam następujący problem.
Mam instalację sekwencyjną firmy BRC.
Za każdym razem podczas tankowania "do pełna" do butli wchodzi mniej gazu. Na początku było to 30l teraz jest to już niecałe 24l.
Tankowanie wykonuje po tym jak komputer przełączy mnie na benzynę a kontrolka zaczyna piszczeć (wg instrukcji koniec gazu).
Co to może być? Czy to jakieś uszkodzenie instalacji czy może nagromadzenie wody lub innych zanieczyszczeń w butli?

może być problem z wielozaworem w butli lub tak jak piszesz może być w zbiorniku zanieczyszczenie niepalnym paliwem.

Najprawdopobniej masz zasyfiona butle, wyjezdzij gaz do konca, ale tak zeby nawet na wolnych obrotach cie przełaczał na banyzne. Najlepiej wyjechac gdzies na pole odkrecic miedz od reduktora otworfzyc zawory poczekac az przestanie syczec wtedy wykrecic przewody miediane z wielozaworu wykrecic wielozawor klac do butli 2 - 3 litry benzyny extrakcyjnej, zakrecic wielozawor pojezdzic ze 2 dni na banzynie aby sie wymieszało wszystko potem wykrecic zbiernik z auta opruznic jeszcze cla pewnosci wlac teoche beznyne przeplukac wylad zlozyc wszystko pojechac na stacje zatankowac i cieszyc sie wieksza iloscia [przejechanym kilometrow na jednym zbiorniku

p.s
ja tak zrobilem po 2 latach i zmowy moge zatankowac 34 litry a nie 27

Mój znajomy miał tak samo. wykręcił butlę[jak ją opróżnił z lpg] i przechylił ją i wylał sporo wody.... To po tankowaniu na słabych stacjach mu się podobno stało. Zmienił miejsca tankowania i już nie było problemu.
Pozdrawiam...

a jak iskra pójdzie z podczas załączania elektrozaworu to spłoniemy....