MotoNews.pl

Brak świateł postojowych i podświetlania tablicy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!! świecą swiatła drogowe i długie a nie ma postojówek i podświetlania tablicy, bezpieczniki ok!!!!!Co robic bo zabardzo nie kumam!!!!!

swiatla drogowe to dlugie. pewnie jeszcze ci nie swieca tylne lampy.. temat walkowany juz duzo razy. patrz przełącznik zespolony. Ja naprawilem sam blaszki sie nie stykaly. niezbyt ciekawa robota bo mozesz popsuc wiecej rzeczy niz naprawic

U mnie nie stykał jeden z kabli przy kostce w zespolonym, sprawdź tam.

Cytat:
2008-03-03 20:21:01, vacio pisze:
świecą swiatła drogowe i długie

To to samo ale z tego co myślę to masz mijania i drogowe a z tyłu Ci się palą ??
Ja stawiam na zespolony kolega miał coś podobnego i właśnie zespolony padł :/

tak jak koledzy mówią, zespolony, ale przedewszystkim sam ten włącznik świateł, ściągnij pokrętło (tylko ostrożnie żeby sprężynki nie wyskoczyły w kosmos) i przeszlifuj drobnym papierem styki

Na końcu przełącznika najpierw masz "zaślepkę" na zatrzaskach dwóch równolegle umiejscowionych do podłogi, rozchyl delikatnie w tych miejscach (ciężko to idzie zwykle). Sprężynki (2 szt.) z wodzikami masz pod pokrętłem włączającym światła wsadzone w otworki również równolegle do podłogi, wyciągaj pokrętło bardzo ostrożnie, schodzi leciutko. Potem jak kolega wspomniał niżej, drobny papierek, można je delikatnie dogiąć, a w zasadzie tę górną parę bo ta odpowiada za postojówki, do tego jakiś kontakt w spreyu coś na konserwację styków...

tył tez nie świeci,czy ma ktos zdjęcie do tego zadania bo ja narazie jestem ciemny co do tego i gdzie jest ten zespolony????czy to to przy kierownicy i czy tych styków to mam szukać tu gdzie przekrecam na światła??????

W tą sobote zabrali mi dowód rejestracyjny za własnie nie działające postojówki i oswietlenie tablicy ale wymieniłem żarówki i jest super do dziś czekam na dowud :|

Cytat:
gdzie jest ten zespolony????

przełącznik zespolony to te "wajchy" po lewej i prawej stronie kierownicy z włącznikami świateł kierunków spryskiwaczy itd.

Cytat:
czy tych styków to mam szukać tu gdzie przekrecam na światła??????

TAK! przecierz napisałem wyraźnie, to pokrętło którym włączasz światła na końcu drążka przełącznika zespolonego, to pokrętło trzeba ściągnąć, są tam na zatrzaski więc początkowo może stawić mały opór ale potem już w miare lekko powinno wychodzić, jeszcze raz przypominam, uważać na sprężynki! mają dużą siłę i są mocno ściśnięte! jak wystrzeli potrafi naprawde daleko polecieć!

ok,ok już rozumie

a u mnie jest tak:krece zaplon to mi swieca mijania z przodu..z tylu nic,mijania i dlugie dzialaja normalnie,brak postojowek...:/a jak nie wlacze swiatel to mi nie chodzi dmuchawa,znow jak nie zgasze swiatel to czasem nie zgasze auta.pomoze ktos?

Cytat:
2008-05-19 21:04:52, przemek2860 pisze:
a u mnie jest tak:krece zaplon to mi swieca mijania z przodu..z tylu nic,mijania i dlugie dzialaja normalnie,brak postojowek...:/a jak nie wlacze swiatel to mi nie chodzi dmuchawa,znow jak nie zgasze swiatel to czasem nie zgasze auta.pomoze ktos?

sprawdź skrzynkę bezpieczników i stacyjkę, gdzieś masz przebicie i obwody zamykają się jeden przez drugiego

witam mam podobny problem jak kolega ze światelkami postojówki nie swiecą i tyl też i tablica z tym że czasem sie wlączą i wtedy ten mały zegarek co jest w środku przestaje działać jak wyłącze światła działa dalej dziwne to jest pomuzcie

SZUKAJ -> "zespolony", szukanie i czytanie nie boli...

witam,
a ja mam rozwiązanie dla leniwych
potrzebny będzie mały włącznik (może być od lampki nocnej )
podłączamy do niego 2 kabelki a następnie koniec 1 z kabelków do beżpiecznika od postojowych a drugi pod któryś ze stałym zasilaniem.
GOOD LUCK

Popieram rozwiązanie Pio84.
Zmostkowanie włącznika zespolonego dodatkowym włącznikiem.
Swojego czasu cieszyłem się, że podczas dnia będą mi działały tylko przednie mijania, w wyniku tej awarii.
Ale jak wprowadili przepis jazdy na światłach w ciągu dnia, to włącznik zespolony sam się naprawił jak na złość
Teraz dodatkowy włącznik jest nieużywany, ale jak przyjdą wilgotniejsze dni, to problem też wróci.

zamiast kombinować co jest rozwiązaniem chwilowym proponuje kupić nowy zespolony i zapomnieć raz na długi czas o tej usterce.

Jak tylko kupiłem swój bolid miałem takie same objawy do tej pory (czyli 4 wiosny) nic się nie dzieje.

Udalo mi sie naprawic tą usterke ze światlami poprostu te blaszki nie łączyły ale dalej nie wiem co z tym zegarkiem co jest w środku jak włoncze światla to przestaje działać a jak wylącze to rusza co za myk czy ktos wie co to może być??

Panowie, jak mam tą dźwigienkę, to co muszę z niej zdjąć najpierw? Bo wszyscy piszecie o pokrętle, a tam przecież jest jeszcze ta końcówka/zaślepka bardziej na zewnątrz. Najpierw to trzeba zdjąć, czy jak?

Heh, tez tak zrobilem jak pisze Pio84 i chodzi juz z 4lata . Nie musze dzieki temu pamietać o światłach bo mijania na zespolonym mam właczone caly czas, takze przy wlaczaniu samochodu same sie zapalaja. A tył i podswietlenie deski właczam dopiero gdy robi sie ciemno.