Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() marcij Polonez 1.4 GLI Tarnow | 2008-03-04 16:52:10 Zestaw w sumie wystarczajacy do tego autka. Pytanie czy jednak przy takich pieniadzach nie warto dolozyc troche i kupic juz jakas lepsza elektronike, bo mini lambda to jest wlasciwie tylko do oszukania ECU i przepisow.
Co do rurki to od wlewu do butli idzie 8 mm , od butli do przodu idzie 6mm. Ile no to juz zalezy jak ulozysz , jak Ci sie dopasuje do podwozia. Mi ostatnio do poloneza weszlo 6 metrow "szostki", cienias jest krotszy. |
rosck Z Poznań | 2008-03-04 22:39:53 wtryski ma odcinać -trzeba dodatkowy przekaźnik |
![]() marcij Polonez 1.4 GLI Tarnow | 2008-03-04 23:18:14 Nie bedzie tak dzialalo. Znaczy na sile by i dzialalo , ale jest to bardzo zly pomysl .Zolty kabelek zostawiasz w spokoju , bo on jest uzywany tylko przy gazniku. Mnie nawet uczyli , zeby go wycinac przy samej wtyczce i wyciagac z wiazki. Nie wiem dokladnie jaki tam masz wtrysk (wielopunkt , czy jednopunkt?) oraz czy masz kontrolke check-engine ? W przypadku posiadania tej kontrolki niestety konieczne moze okazac sie dokupienie emulatora wtryskiwaczy , zeby komputer benzynowy nie lapal bledow. Jesli nie , to zakladasz zwykly przekaznik , ktory powiniennes wyciagnac razem z reszta elektroniki, i tak jak bylo to w tym polo , niebieski kabelek z centralki gazowej podaje plus na przekaznik , ktory rozcina wtryski. Tutaj mozesz napotkac jedyna trudnosc, bo w przypadku wtrysku wielopunktowego bedziesz musial znalezc przewod wspolny dla wszystkich czterech wtryskiwaczy, zeby go tym przekaznikiem przeciac.
No i jeszcze taka moja sugestia , sprawdz sobie przed montazem , czy silniczek krokowy , ktory posiadasz jest prawdziwy , czy jest tylko atrapa. Gazownicy czesto przy tej instalacji wykrecaja ze srodka krokowca trzpien , poniewaz sama elektronika jest dosc slaba , i lepiej sie reguluje bez tego. W takiej sytuacji nie musisz tak bardzo uwazac na podpianie elektroniki gazowej , naprzyklad mozesz sobie darowac podpinanie TPS. Czy warto wszystko podpiac tak jak powinno byc i zalozyc prawdziwego krokowca to Ci nie powiem , bo nie wiem , moze wypowie sie ktos z wiekszym doswiadczeniem. |
![]() marcij Polonez 1.4 GLI Tarnow | 2008-03-05 17:43:06 No to masz ulatwiona sprawe. Do wtryskiwacza bede dochodzily prawdopodobnie dwa przewody , jeden z nich musisz rozciac przekaznikiem. Dokladnie to jeden koniec tego przecietego przewodu dajesz na jeden styk przekaznika , drugi na drugi , na - cewki przekaznika podajesz mase, a na + cewki przekaznika podajesz niebieski przewod z instalacji , ten sam ktory idzie do elektrozaworow gazowych.Jesli nie masz przekaznika , to kupujesz zwykly , to nie jest duzy koszt (w granicach 5zl). |
![]() kruk_audi_200 audi 200 quattro Miłakowo | 2008-03-05 18:27:32 Kiedy przez niebieski przewód idzie prąd? Jak jest benzyna czy gaz właczony?
Przekaźnik ma rozłanczać czy załanczać obieg wtryskiwacza? |
![]() marcij Polonez 1.4 GLI Tarnow | 2008-03-06 00:38:57 Na niebieskim jest plus podczas jazdy na gazie i to on otwiera elektrowaory (przy butli, przed reduktorem i na reduktorze), jest tez odpowiedzialny na rozciecie wtrysku. Wtryskiwacz ma byc rozciety przekaznikiem podczas pracy na gazie, Czyli jadac na benzynie wtryskiwacz dziala normalnie , natomiast po przelaczeniu na gaz na niebieskim przewodzie pojawia sie +, ktory otwiera elektrozawory i rozcina wtrysk benzyny. |
![]() kruk_audi_200 audi 200 quattro Miłakowo | 2008-03-06 14:21:41 ok. dzieki. w nastepnym tygodniu bede zakładał ten gaz. bede pisał co i jak.
POZDRAWIAM>>> |
![]() marcij Polonez 1.4 GLI Tarnow | 2008-03-11 21:52:58 Hmm , tak , jest to informacja dla sterownika o obrotach silnika. Wykorzystywana jest o ile sie nie myle tylko do automatycznego przelaczania na gaz , po osiagnieciu odpowiednich obrotow, wiec to i tak idzie pozniej wyregulowac. Szczerze to nie wiem jak nalezy postapic w przypadku 2 cewek, niektorzy zalecaja tylko okrecic tym kabelkiem przewod zaplonowy . W przypadku jednej podpinasz sie pod sygnal dochodzacy do cewki , wiec mysle ze tutaj powiniennes zrobic tak samo. Ale tak jak mowie , sa to tylko moje domysly. |
![]() marcij Polonez 1.4 GLI Tarnow | 2008-03-14 22:15:10 No to fajnie ze sie udalo. U mnie tez jest wszystko ok, ja zamknalem sie kwota 600zl (z termostatem , ktory przy okazji musialem wymienic , trzema litrami petrygo, 3 metrami rurki 8mm, bo sobie wymislilem wlew pod klapka i flaszka dla kumpla z garazem z kanalem.) |
![]() marcij Polonez 1.4 GLI Tarnow | 2008-03-25 21:10:20 U siebie mam wlasnie dosc podobny problem , tyle ze moj zapala i momentalnie gasnie. I co gorsze zdarza sie to czesciej niz "raz na jakis czas". Jeszcze nie rozwiazalem problemu, wiec wszystkie wskazowki mile widziane.
Sproboj zaobserwowac , czy te problemy maja jakis zwiazek z czasem postaju samochodu , tempreatura silnika itd. Jakiej dlugosci masz waz od reduktora do miksera ? Zdarza sie to przy zapalaniu na gazie czy na benzynie ? A tak wogole to wczensiej pisales ze nie masz kontrolki wtrysku. |