Kontrolka ABS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam-podczas jazdy zaświeciła się kontrolka ABS gdzie szukać przyczyny i co można zrobić samemu auto jest z 1998r.TD za wszelkie rady i okazałą pomoc z góry dziękuje-pozdrawiam.

ABS działa

raczej nie

Powiem Ci, że u nas w pracy kupili VW Transportera i też sie zaświecila kontrolka ABS. Kolega pojechal nim do serwisu.Gdy wrócił,mówi że to nic powaznego(bodajże coś sie przycieło w jednym kole).Dokladniej odpowiem w poniedz. wieczorem.

Sprawdź złączki pod nadkolami, przeczyść. Bezpieczniki w skrzynce, 3 szt. 2 po 30 A a jeden 3 A.

okazało się dzisiaj,że kontrolka sama zgasła podczas jazdy nie wiem czemu,teraz zobacze,czy znowu się nie zaświeci,jeśli nie to chyba wszystko wróciło do normy,troche to dziwne, ale tak jest,pozdrawiam i dziękuje za sugestie.

to ja się podepnę z pytaniem o ABS czujnik i kontrolkę,
otóz prawdopodobnie wjeżdżając do polski z niemiec moja furmanka nie miała przedniego prawego koła wraz z zawieszeniem, ktoś go "naprawił" ale ten ktoś to był idiota i wstawił zwrotnice bez ABS, toteż czujnik nie jest podpięty, natomiast kontrolka się nie świeci,
będę wymieniał zaraz tą zwrotnicę na taką z ABS i moje pytanie, gdzie dureń mógł wyłączyć tą kontrolkę ABS'u?

mógł nigdzie nie podłączyć i wyciągnąć żarówkę z kontrolki

Nie wiem czy to taki dureń jak udało mu się sprzedać auto komuś kto tego nie zuważył

Cytat:
2008-03-10 17:56:02, Kris75 pisze:
Nie wiem czy to taki dureń jak udało mu się sprzedać auto komuś kto tego nie zuważył

a jak miałem zauważyc? przecierz podczas jazdy testowej nie chodziłem na ręcznym ani innych cyrków nierobiłem, poprostu spokojnie się przejechałem a tego nie wyczujesz w ten sposób, wszystkiego też nie obejżysz i niesprawdzisz

i ponownie cuda są z moim abs,a mianowicie znowu zaświeciła się kontrolka i po kilku minutach zgasła,ale podczas hamowania słychać trzaski,jak by jakieś tryby zgrzytały i gdy hamuję po wciśnięciu pedał podnosi się do góry,a pod maską z lewej strony słychać dziwne tykanie,teraz kontrolka się zaświeciła i wszystko działa poprawnie,ale gdy zgaśnie pewnie będzie zgrzytać,co otym sądzicie,proszę o rady i uwagi.

Na ręcznym na pewno Ale kontrolka jak się nie pali to już jest "nie teges" jak mawia mój znajomy handlarz
A i z kanału różnicę widać.
Jeszcze jedna ważna sprawa - nie daj się znowu zrobić w balona i nie kupuj zwrotnicy z abs nie ma takowych

Cytat:
2008-03-10 20:12:30, ROBCIO1969 pisze:
i ponownie cuda są z moim abs,a mianowicie znowu zaświeciła się kontrolka i po kilku minutach zgasła,ale podczas hamowania słychać trzaski,jak by jakieś tryby zgrzytały i gdy hamuję po wciśnięciu pedał podnosi się do góry,a pod maską z lewej strony słychać dziwne tykanie,teraz kontrolka się zaświeciła i wszystko działa poprawnie,ale gdy zgaśnie pewnie będzie zgrzytać,co otym sądzicie,proszę o rady i uwagi.

Ad. 1. To tak własnie działa ABS, słychac coś a'la zgrzytanie i pedał powinien "kopać"
Ad. 2 . Nie słyszałem, żeby była tu wróżka na etacie, więc nikt Ci tyego problemu nie rozwiąże na odległośc. Pojedź do mechanika i się sprawa wyjaśni. Prawdopodobnie pada ci któryś z czujników przy kołach.

masz racje bez mechanika się nie obejdzie, nie ma co dumać niech to obejży fachowiec,

no tak - usmialem sie do bolu
Kolega raczej zaczyna przygode z abs'em
warto poczytac i dokształcic sie

podepne sie i spytam... nie dziala mi abs.. musze zrobic przeglad.. kontrolka sie ciagle pali.. jak ja zgasic? jedyny sposob to wyciagniecie zarowki czy sa inne?

a bezpiecznik sprawdzales? kosc na pompie i sterownik?

wymieniona jest cala zwrotnica z czujnikiem abs.. niestety i czujnik jak i to kolko z dziurkami(nie wiem jak to nazwac) jest cale zardzewiale... w piatek bede odbieral auto od lakiernika i chce odrazu przeglad zrobic bo na weekend musze miec auto wiec nie ma czasu na naprawe... naprawiac bede pozniej teraz musze tylko zgasic ta kontrolke zeby przeglad przeszedl pokolizyjny

up jak wylaczyc ta kontrolke? wyciagnac zarowke czy mozna prosciej?

Co może być prościejszego od wyjęcia kontrolki??? Odpięcie przewodu zasilającego ??? Bo przepięcie jej pod kontrolkę ładowania chyba nie.