Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Nelson LOB NET MEMBER Omega A&B Wrocław | 2008-03-07 22:59:45 Z tego co pamiętam toczyła się dyskusja na ten właśnie temat. Lecz nie jestem w stanie podać Ci linku.
Pozdrawiam Nelson |
![]() Jajecznica Toyota MR2 AW11 Zator | 2008-03-07 23:07:14 Mixolu to się do oranżady dolewa. ON Verva - jedynie po kieszeni odczujesz (więcej będziesz wydawał) - a korzystne dzialanie??Na oko nic nie zaobserwujesz (no może po latach użytkowania jakaś drobna rożnica w zużyciu wtrysków by się pojawiła...)
Moim zdaniem - lej paliwo na markowych stacjach, nie goń za najtańszym (bo to zawsze kosztem czegoś - najczęściej jakości) i tyle |
![]() ilku LOB MEMBER Omega B234 Koszalin | 2008-03-08 09:34:43
W pełni popieram, jak miałem diesla to dolewałem. ![]() |
![]() sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2008-03-08 17:10:06 Mnie mój mechanik/diagnosta z salonu Peugeot powiedział, że jak tankuje ON ze stacji, to żeby nie dolewać mixolu, bo się mogą pozapiekać końcówki wtrysków, ale przy tankowaniu opału, należy bezwzględnie dolewać.
Ja wcześniej dolewałem i miałem problemy później z pompą, wtryski też nie były idealnie drożne, dopiero jak dałem gościowi na sprawdzenie, to mi je przeczyścił i różnica w rozpylaniu na maszynie było widać gołym okiem. Od momentu ustawienia pompy i wyczyszczenia wtrysków nic nie dolewam, a samochód śmiga super... |
![]() MarekV6 LOB NET MEMBER Oma + Hornet :-) Poznań / Solingen | 2008-03-08 20:46:02 jak miałem TDI to lałem jakiś specyfik "castrol"-a |
![]() Beny_2_5_TDS Opel OMEGA B Kielce | 2008-03-12 22:47:06 Wtrącę swoje 3 grosze ![]() Ja dolewam od czasu do czasu mixolu. Początkowo dolewałem 0.5l na pełny bak. Teraz nieco mniej - po prostu taka ilość nie ma szans się wymieszać w baku. Można to zauważyć wyjmując pompę elektryczną z baku. Prócz czarnego szlamu, który zatyka siteczko pojawia się w osadniku "zważona" ropa/mixol w postaci białego mleczka. Teraz leję ok. 60 ml na 30l ropy. Nigdy nie wiadomo na jakie paliwo się trafi, więc zapobiegawczo zawsze coś tam tego doleję. Prócz tego co 2 m-ce dolewam specyfiku smarująco/antyzamrzająco/czyszczącego ![]() Do aut z pompowtryskiwaczami proponuję nic dolewać. Wytrzymają swoje 300tkm, a w Polsce z przebiegiem 150tkm... jeszcze ze 100tkm i silnik (HDCRDI... itd) na szrot. Są marki że siara nie zeżre pompy, ale francuzy, niektóre gebelsy- trzeba uważać ![]() |
![]() Mr_B MV6 kombi+LPG Koszalin | 2008-03-13 12:20:17
Rzbrajacie mnie takimi stwierdzeniami. Zasadnicza róznica pomiedzy dwusuwem a wszymi dieslami jest taka że w dwusuwach nie ma wtryskiwaczy, to raz. Dwa, mixol nie spala sie doszczetnie (troche logiki nic nie ginie bez pozostałosci podczas spalania), w dwusuwach rozkręćcie tłumiki i zobaczcie czy sie spala całkowicie. Ja kiedys lałem mixol do diesla w Mercedesie, a potem wykrecałem wtryski i czysciłem bo na końcwoce tworzy sie nagar, kóry albo podwiesza iglice albo pogarsza rozpylanie. |
![]() chemik333 LOB MEMBER saab9-5, F650CS Warszawa | 2008-03-13 15:02:19 Polecam OR ![]() ![]() |
![]() magila_one Omega X25DT SilverPe ... sosnowiec | 2008-03-13 15:19:47
![]() ![]() ![]() chemik proponuje w tym roku sobie posadzić hektarek rzepaczku.. ![]() ![]() ![]() |
![]() sewcio LOB MEMBER C2,5TD+0,6Tcoupé Sosnowiec | 2008-03-13 19:23:39
Dokładnie to, o czym pisałem wcześniej... Ja tam już nic nie leję od 6 miesięcy, odkąd mi mechanik ustawił wszystko jak należy i samochód śmiga, aż miło... |
![]() zpetz LOB SYMPATYK x2.5td/vito2.3d Wrocław | 2008-03-15 10:44:02 hm ... jak widze opinie są podzielone, poprostu chyba zostaje lać lepsze paliwo shell, verwa, itd |