Witam mam toyotę corollę rocznik 93 1.3 16v, na gazie zrobiłem 16tys Instalacja lovato. Gdy jeżdżę na benzynie to autem szarpie (czasem są to dość mocno). Dzieje się to w chwili dodawania lub puszczania z gazu(szczególnie na niższych biegach), tak jak by silnik reagował ułamek sekundy wolniej a przy tym gwałtownie szarpał. Jak ktoś jeździł kiedyś "składaniem" z poluzowanym łańcuchem to na pewno będzie wiedział o co chodzi. Na lpg nie ma takiego problemu auto poprawnie przyśpiesza i zwalnia. Mam też drugi problem. Podczas poruszania się "po trasie" gdy przyśpieszę wkręcając silnik na najwyższe obroty to przy wyrzuceniu z biegu dając zejść obrotom do stanu jałowego samochód gaśnie. Zdarzy się to ok raz na 2 miesiące i przeważnie przy zjeżdżaniu bądź wjeżdżaniu na strome wzniesienie. Czy jest to wina złych ustawień na reduktorze wolnych obrotów a może zmiany ciśnień a może jakiś inny powód. Co o tym sądzicie ... pozdrawiam
croma1 (S) Gas Tuner FORD FOCUS C-MAX, SA ... jastrzębie zdrój
miałem identyczne objawy. Palio Weekend 1.6 16V. Instalacja BRC.
Gasnął mi jednak tylko wtedy gdy był nagrzany. Do wymiany pompka paliw i silniczek krokowy. (PS. gasnął na gazie i jedyna możliwość w WIĘKSZOŚCI żeby go odpalić to przełączenie na benzynę.
Co do szrpania na benzynie wciąż problem nierozwiązany. Wtryski czyszczone już były różnymi specyfikami, kable i świece nówki.
niedawno wlałem ten środek do przeczyszczenia wtryskiwaczy czy coś z tego wyjdzie to napiszę. Z tym szarpaniem na benzynie też ma problem kolega w bmw3. U innych nie słyszałem żeby tak się działo. Pompę paliwową uważam że mam sprawną bo nigdy bak nie wdział suszy
Witam. Mam corolle 93 w gazie i mialem podobny problem jak Ty. Niemalze identyczny. Na benzynie po przekroczeniu 2 tys obr. szarpało a na gazie tego nie bylo (instalacja lavatto). specyfilki dolewane do benzyny nic nie pomagały. mechanik wyczyscil recznie wtryski(1 byl tak zawalony ze ledwo go przeczyscil). stwierdzil ze w srodku osarzaly sie skropliny wody i utworzyla sie rdza wewnatrz przewodu. wyczyscil i jest okk.
A co do gasniecia na wolnych obrotach mialem podobny problem. Wymien filtr powietrza bo jest b.wazny i wyreguluj obroty na parowniku. powinno byc okk. pozdrawiam
Witam ponownie przepraszam za opóźnienie ale zalałem tym środkiem (firmy stp) paliwo i po przejechaniu tych 300 km zauważyłem poprawę. Nie przestało całkiem szarpać jednak teraz jeździ się lepiej na paliwie, więc wina prawdopodobnie tkwi w tych wtryskiwaczach. Tym którzy mają podobne problemy polecam najpierw to wypróbować.