AUTEM SZARPIE na benzynie Corolla e10 4E-FE

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam toyotę corollę rocznik 93 1.3 16v, na gazie zrobiłem 16tys Instalacja lovato. Gdy jeżdżę na benzynie to autem szarpie (czasem są to dość mocno). Dzieje się to w chwili dodawania lub puszczania z gazu(szczególnie na niższych biegach), tak jak by silnik reagował ułamek sekundy wolniej a przy tym gwałtownie szarpał. Jak ktoś jeździł kiedyś "składaniem" z poluzowanym łańcuchem to na pewno będzie wiedział o co chodzi. Na lpg nie ma takiego problemu auto poprawnie przyśpiesza i zwalnia. Mam też drugi problem. Podczas poruszania się "po trasie" gdy przyśpieszę wkręcając silnik na najwyższe obroty to przy wyrzuceniu z biegu dając zejść obrotom do stanu jałowego samochód gaśnie. Zdarzy się to ok raz na 2 miesiące i przeważnie przy zjeżdżaniu bądź wjeżdżaniu na strome wzniesienie. Czy jest to wina złych ustawień na reduktorze wolnych obrotów a może zmiany ciśnień a może jakiś inny powód. Co o tym sądzicie ... pozdrawiam

witam.
spróbuj na poczatek dolać do paliwa dodatek czyszczący wtryskiwacze i zrób tylko na benzynie przynajmniej 300 km.

miałem identyczne objawy. Palio Weekend 1.6 16V. Instalacja BRC.
Gasnął mi jednak tylko wtedy gdy był nagrzany. Do wymiany pompka paliw i silniczek krokowy. (PS. gasnął na gazie i jedyna możliwość w WIĘKSZOŚCI żeby go odpalić to przełączenie na benzynę.
Co do szrpania na benzynie wciąż problem nierozwiązany. Wtryski czyszczone już były różnymi specyfikami, kable i świece nówki.

niedawno wlałem ten środek do przeczyszczenia wtryskiwaczy czy coś z tego wyjdzie to napiszę. Z tym szarpaniem na benzynie też ma problem kolega w bmw3. U innych nie słyszałem żeby tak się działo. Pompę paliwową uważam że mam sprawną bo nigdy bak nie wdział suszy

Witam. Mam corolle 93 w gazie i mialem podobny problem jak Ty. Niemalze identyczny. Na benzynie po przekroczeniu 2 tys obr. szarpało a na gazie tego nie bylo (instalacja lavatto). specyfilki dolewane do benzyny nic nie pomagały. mechanik wyczyscil recznie wtryski(1 byl tak zawalony ze ledwo go przeczyscil). stwierdzil ze w srodku osarzaly sie skropliny wody i utworzyla sie rdza wewnatrz przewodu. wyczyscil i jest okk.

A co do gasniecia na wolnych obrotach mialem podobny problem. Wymien filtr powietrza bo jest b.wazny i wyreguluj obroty na parowniku. powinno byc okk. pozdrawiam

Witam ponownie przepraszam za opóźnienie ale zalałem tym środkiem (firmy stp) paliwo i po przejechaniu tych 300 km zauważyłem poprawę. Nie przestało całkiem szarpać jednak teraz jeździ się lepiej na paliwie, więc wina prawdopodobnie tkwi w tych wtryskiwaczach. Tym którzy mają podobne problemy polecam najpierw to wypróbować.