MotoNews.pl

12V na 1,5V da radę ?? :>

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Otóż problem przedstawia się następująco mam urządzenie pracujące na 1.5V i pomyślałem sobie,że podłącze je pod akumulator .. dokładniej myślałem,żeby pociągnąć prąd z bezpiecznika od oświetlenia wnętrza ... i tak... dałem rezystor 1 kiloomowy i podłączyłem do urządzenia mierze miernikiem i pokazuje 1.5V, ale urządzenia nie działa?

może ma ktoś jakiś pomysł jakby to zrobić :> by działo ?

pozdrawiam

na pewno dobrze zmierzyłeś napięcie na tym urządzeniu ?

urządzenie jest przystosowane do pracy przy zasilaniu z akumulatora samochodowego ?

ja bym proponował znacznie prostszy sposób i zastosował bym stabilizator napięcia i dołączył kondensator na wyjściu już obniżałem w ten sposób napięcie, a i jeszcze zależy jaki pobór prądu ma to urządzenie na 1,5V

owszem masz tam 1,5 V napięcia jednak przez rezystor ograniczyłeś prąd (natężenie prądu) jakie potrzebuje to urządzenie i ono nie będzie działać ...
proponuję zakup diody zenera obniżającej napięcie właśnie do tej wartości...
a jak ją podłączyć zapytaj sprzedawce ...

yhm no oki ogólnie to urządzenie pracuje na bateryje aaa 1,5V

Cytat:
2008-03-13 19:49:01, kris-kzn pisze:
Otóż problem przedstawia się następująco mam urządzenie pracujące na 1.5V i pomyślałem sobie,że podłącze je pod akumulator .. dokładniej myślałem,żeby pociągnąć prąd z bezpiecznika od oświetlenia wnętrza ... i tak... dałem rezystor 1 kiloomowy i podłączyłem do urządzenia mierze miernikiem i pokazuje 1.5V, ale urządzenia nie działa? może ma ktoś jakiś pomysł jakby to zrobić :> by działo ? pozdrawiam

Trochę tego nie rozumiem, jak dałeś szeregowo ten rezystor to dalej masz na wyjściu 12V. Chyba, że to potencjometr (lub dwa rezystory) odpowiednio podłączone to wtedy masz dzielnik napięcia i można uzyskać 1,5 V, ale ograniczony pobór prądu. Najlepszym wyjściem, jak pisali koledzy, jest stabilizator.

a jaki dokładnie ten stabilizator? .. jakieś oznaczenia :>? czy coś :p

Wpisz w google LM317, język polski i wybierz drugi wątek.

[ wiadomość edytowana przez: Mirekm11 dnia 2008-03-13 21:56:12 ]

0oks dzięki za pomoc wszystkim

pozdrawiam