MotoNews.pl

Krótki wał napędowy w SWAP 125p->2000DOHC

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, właśnie powróciłem z warsztatu i zalała mnie Qrwica.

Mam problem z wałem napędowym. Wpakowałem dziś kolejnego już 2.0 DOHC, tym razem zapinając go ze skrzynią od 132(wcześniej miałem zapiętą seryją V). Byłem wielce ucieszony ponieważ byłem w posiadaniu wału napędowego przerobionego pod w/w swapa. Co sie okazało... Wał jest za ktrótki o ok 3-4cm:| Dodam, że połowa ta dłuższa jest od 125 a część przy skrzyni od 132. Znajomy przytargał do warsztatu jesze jeden łączony 125p i 131, był identycznej długości co tamten. Wnioskuję, że wał jest ok. Gdzie może leżeć problem??

125p '90
silnik 2.0 dohc 132,
skrzynia 132
most seria

Pozdro.

może masz poduszki na skrzyni inaczej zamontowane bo tam masz 2 możliwości montażu w związku z istnieniem na bloku 6 dziur .A jak nie to to nie wiem ..a dobrze zapołeś wał 1st skrzynia ,2nd podpora , 3th dyfer ...ja tak kiedyś żlę zapiołem i mi właśnie brakowało 2 cm zmieniłem kolejność i jest okey do tej pory :] tyle co ja wydumałem życzę powodzenia ziomus

A ta skrzynia od 132 to nie jest czasem stary typ, czyli z deklem od spodu ?

wał masz ze 131 łączony nie ze 132 , wtedy się tak dzieje.

Ja miałem podobny problem - przesuń silnik na poduszkach do tyłu o ok 2-3 cm i powinno być ok. Niestety musisz podwiesić silnik i rozpiłować/rozfrezować otwory w belce gdzie wchodzą poduszki w stonę kabiny. Wtedy silnik idzie do tyłu i wał jest ok.Niestety z mocowaniem skrzyni pewnie trzeba zrobić podobnie.

Cytat:
Niestety musisz podwiesić silnik i rozpiłować/rozfrezować otwory w belce gdzie wchodzą poduszki w stonę kabiny. Wtedy silnik idzie do tyłu i wał jest ok.Niestety z mocowaniem skrzyni pewnie trzeba zrobić podobnie.

Raczej to nic nie da Co do rozwiercenia mocowania pod silnik to dostałem już wcześniej fotki+info od Bladego... ale to i tak jest sporo za mało. Mocowania w podłużnicach do skrzyni są u mnie 2. na seryjnych, których była zamocowana skrzynia od poldka silnik idzie do tyłu tylko o ok 2cm. To znacznie za mało bo i tak brakuje z 2cm, a nawet jak by starczyło to wał by był strasznie naciągnięty(na maxa wyciągnięty wieloklin z wału).

Poniżej podaję wymiary mojego wału jak by ktoś miał możliwość wykonania pomiarów u siebie bym był wdzięczny.

Dłuższa część(125p) mierzona od końca, czyli mocowania do dyfra do osi krzyżaka: 85,5cm +/- 0,5cm

Krótka (podobno 132) mierzona od osi krzyżaka do końca mocowania przegubu: 45cm +/- 0,5cm

Wymiary podałem przybliżone. Jeżeli z tym wałem będzie coś nie tak to po wymiarach u kogoś dłuższa część powinna mieć ok 50cm.

Pozdr.

PS. na dodatek nie odpalił Jutro kolejne próby... to chyba elektryka

niech ci jakis tokarz zrobi taka przedluzke tej dlugosci jak potrzebujesz, ja tak mialem przy dyfrze ze 131, wygladala jak naba i była wsadzona miedzy dyfer a wał i skrecona długimi srubami, takimi zeby przeszly przez ta dokladke, moj fiat tez dzis nie odpalil hehehe

Wolał bym jak by nie potrzeba było żadnego dystansu... Poprzednio miałem bez wszystko pasowało jak ulał. Teraz nie wiem... Jak nie będę miał jakiegoś info to będzie trzeba pakować skrzynie od 125p...

Blady już napisał co ci jest potrzebne. Kup po prostu przednią część wału od 132 i po sprawie.

pwr , moj samochod ma przednia i zadnia czesc od 132 / argenta Na dlugosc pasuje jak ulal., no moze z cm mogloby byc dluzej ale jest ok i wystarczy aby nim latac. w sumie 10000km a nawet ponad juz zrobil.

weż przednią częć wału z kanta/poldka (tą grubą) zmierz ile ma miec dokładnie i niech Ci tokarz przedłuzy/skruci . Ja tak robiłem żeby się nie srac i nie szukac i mam idealnie taki wał jaki potrzebowałem

wolał bym zrobić z wałem porzadek niż jeździć na polonezowskiej skrzyni

Cytat:
Blady już napisał co ci jest potrzebne. Kup po prostu przednią część wału od 132 i po sprawie.

No nie do końca po sprawie bo jest od 132 i nie pasi.
Zrobię chyba tak jak Blady napisał w ostatnim poście i dorobi się na wymiar

PS. Miałem rację to była elektryka Teraz kich prycha i łapie powietrze z pod gaźnika

Ale pisałeś też że wał kolegi ze 131 ma identyczną długość, a ze 132 jest dłuższy.

Cytat:
Ale pisałeś też że wał kolegi ze 131 ma identyczną długość, a ze 132 jest dłuższy.

Cytat:
Dodam, że połowa ta dłuższa jest od 125 a część przy skrzyni od 132. Znajomy przytargał do warsztatu jesze jeden łączony 125p i 131, był identycznej długości co tamten.

Czyli są dwa wały jeden 125+132 drugi 125+131 i obydwa są takie same... - chyba, że coś przeoczyłem.

jeśli ten znajomego , łaczony 125+131 ma taką długośc jak Twój , to Twój też jest 125+131!!
przednia część wału w 132 jest dłuższa niż w 131 !!
do swapa potrzeba przedną część ze 132.

No już jak by klamka zapadła... wał zdjęty jutro jedzie się rozciągnąć

Tez podczas swapu nadziałem sie na zbyt krótki wal Rozwiazałem to w ten sposób ze przeciolem go na pol, kawalek rury gazowej wytoczyłem o 0,05 mm mniej niz srednica wewnetrzna i nabilem aby mialo odpowiednia dlugosc po czym obspawałem- rozwiazanie mocno dorazne ale daje rade. Najlepiej odrazu szukac od 132 lub przerobic polonezowski.
W Andrzejowie niedaleko Łodzi jest gosciu który zajmuje sie wałami- bierze 100 zł od spawu +120 wywazenie. Wiec za 220zł macie kompletnie przerobiony i wywazony wal. Krzyzaki polecam dac od lady - te które dorwalem sa produkcji niemieckiej i wygladaja solidniej niz polskie a sa minimalnie drozsze.

Cytat:
Krzyzaki polecam dac od lady - te które dorwalem sa produkcji niemieckiej i wygladaja solidniej niz polskie a sa minimalnie drozsze.

moze super firmy craft germany? zalozylem w sierpniu 2007 lozyska przednie w ritmo kupione w sklepie lady, mieli sporo lozysk niemieckiej firmy craft w dziwnie superniskiej cenie{28 zeta, polskie kolo 50, rouville breda czy skf 90} kupilem, piekne opakowanie hologramy itp, niestety nie doczytalem na pieknym pudelku ze owszem firma niemiecka ale wytwornia lozysk w estonii napis MADE IN UE niestety oznacza wzystko i nic w styczniu tego roku sie rozlecialy te lozyska.....

[ wiadomość edytowana przez: Bart128 dnia 2008-03-19 07:18:34 ]