MotoNews.pl

Kontrolka świateł mijania

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Przy montowaniu nowej instalacji świateł -na przekaznik ,poprowadziłem (przy tej okazji)dodatkowy przewód do kabiny. Wlutowałem go jako 4-ty przy bezpiecznikach. Tym sposobem wygospodarowałem zasilanie do kontrolki świateł mijania.Z braku lepszego dostępu, narazie zamontowałem ją w ABS-ie.Z oryginalnej oprawki usunołem styki i dolutowałem diode.Efekt dość fajny ,tylko ten świecący ABS nieco wnerwia.W pierwotnej wersji pomysłu miał to być POWER ale są tam jakieś zaślepki -naklejki?Do zamontowania kontrolki skłoniły mnie dość częste postoje przed przejazdami kolejowymi, gdzie nie chcąc oślepiać kogoś z przeciwka ,przełączałem światła na postojowe.I na nich ruszałem dalej,aż kończył się zakres świateł lamp przy przejeżdzie.Teraz no problem

Ja montaż kontrolki świateł mijania jakieś 2 latka temu rozwiązałem w ten sposób:

Wywierciłem w tarczy dziurkę (właśnie w miejscu przygotowanym pod kontrolkę POWER lub WINTER przy AT) i wstawiłem tam zieloną diodkę 5mm.
I z perspektywy 2 lat stwierdzam, że jest to najbardziej praktyczna z moich przeróbek zegarów

Cytat:
2008-03-16 20:25:33, gafcio pisze:
W pierwotnej wersji pomysłu miał to być POWER ale są tam jakieś zaślepki -naklejki?

W samochodach z manualną skrzynią biegów kontrolki POWER i WINTER w obrotomierzu nie występują. Tzn nie ma ich fizycznie.

-----------------
czasem tu zaglądam

Cytat:
2008-03-16 21:37:40, Adam4302 pisze:
W samochodach z manualną skrzynią biegów kontrolki POWER i WINTER w obrotomierzu nie występują. Tzn nie ma ich fizycznie.

Fizycznie kontrolek nie ma, ale są gniazda przygotowane pod nie:

Cytat:
2008-03-16 22:04:16, tommi-j pisze:
..." Fizycznie kontrolek nie ma, ale są gniazda przygotowane pod nie... "

Miło nam że zaznaczyłeś je tak pięknie na fotce ... ...przynajmniej dokładnie wiemy o co chozi...

Ja wykorzystałem kontrolkę do świateł dziennych,ale zastosowałem metodę czystej szafy .
Jak jadę i nic mi się nie świeci to jest OK. Przy wyłączonym silniku i zapalonych światłach kontrolka zapala się.

Cytat:
2008-03-17 08:15:59, JaRabbit pisze:
Ja wykorzystałem kontrolkę do świateł dziennych...

...tiaaa....jesio lepiej... Myślę , że każdy z nas w Espero może wykorzystać ten pomysł ..

a co do szafy....raczej chozi wszyskim o to coby w czasie jazdy było widać że somy włonczone mijania a nie pozycje ....a od "pusty szafy" jes przecie dzwoniec ..

Pozdrawiam z deszczowych katowicuf..

Cytat:
2008-03-17 11:26:31, bogdan1 pisze:
.........włonczone mijania a nie pozycje ....

Tak to tylko w polonezie było